Α. Ταγιάνι προς δημάρχους Β. Αιγαίου: Έχετε τον θαυμασμό και την προσοχή μας

Α. Ταγιάνι προς δημάρχους Β. Αιγαίου: Έχετε τον θαυμασμό και την προσοχή μας

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και πιστεύει ακράδαντα ότι η μόνη διέξοδος για την πολιτική ασύλου της Ένωσης είναι ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των βαρών». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, απαντώντας σε σχετική επιστολή των δημάρχων Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, Χίου Μανώλη Βουρνού, Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου και Λέρου, Μιχάλη Κόλια, σχετικά με την έκθεση του υπουργού Εσωτερικών της γερμανικής κυβέρνησης Τόμας ντε Μεζιέρ σύμφωνα με την οποία, κατά την άποψή του, την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. 

Σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Λέσβου, ο κ. Ταγιάνι, τονίζει ακόμη ότι «οι προσπάθειες των ανθρώπων παντού στην Ελλάδα, και ακόμη περισσότερο στα νησιά στα οποία εκλέγεστε εσείς και οι άλλοι τρεις δήμαρχοι, για την υποδοχή αυτών που φτάνουν αβοήθητοι στις ακτές της Ένωσης προκαλούν τον θαυμασμό μας». 

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, στον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, έχει ως εξής: 

«Κύριε Γαληνέ,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 19ης Ιανουαρίου 2018 την οποία συνυπογράφετε με τους δημάρχους της Σάμου, της Χίου και της Λέρου. 

Επιτρέψτε μου καταρχάς να τονίσω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό αποτελεί την κατευθυντήρια αρχή της έκθεσης του Κοινοβουλίου σχετικά με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙV. Το Κοινοβούλιο ευελπιστεί ότι το Συμβούλιο θα έχει σύντομα σχετική εντολή, ιδίως για το Δουβλίνο 4, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της μεταρρύθμισης ήδη εντός της τρέχουσας θητείας του Κοινοβουλίου. 

Μιλώντας για δίκαιη κατανομή, δεν χρειάζεται βέβαια να επαναλάβω στο σημείο αυτό ότι η Ελλάδα επωμίστηκε τα τελευταία χρόνια πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από αυτό που της αναλογεί. Οι προσπάθειες των ανθρώπων παντού στην Ελλάδα, και ακόμη περισσότερα στα νησιά στα οποία εκλέγεστε εσείς και οι άλλοι τρεις δήμαρχοι, για την υποδοχή αυτών που φτάνουν αβοήθητοι στις ακτές της Ένωσης προκαλούν τον θαυμασμό μας. 

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για το άσυλο και τη μετανάστευση, ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση στα νησιά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στις Βρυξέλλες, τον Απρίλιο του 2016, διοργανώθηκε ειδική συνεδρίαση ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων με τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Επιπλέον, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων είχε δύο φορές την ευκαιρία να διαπιστώσει επί τόπου την κατάσταση τα δύο τελευταία χρόνια με τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα αντιπροσωπείες της, τις οποίες οι ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών, διευκόλυναν με μεγάλη προθυμία στο έργο τους.

Οι αντιπροσωπείες επικεντρώθηκαν κυρίως στην υλοποίηση της προσέγγισης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και πραγματοποίησαν επισκέψεις σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και σε άλλες εγκαταστάσεις φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και σε κέντρα ενόψει της επιστροφής, στη Λέσβο και στη Κω. Στη Λέσβο, η επιτροπή συναντήθηκε επίσης και με τους εκπροσώπους σας και επισκέφθηκε τον άτυπο καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τον οποίο διαχειρίζεται ο Δήμος. Τα μέλη της επιτροπής είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τα προσπάθειες των Ελληνικών αρχών, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίσουν, με την υποστήριξη της ΕΕ, κατάλληλες συνθήκες υποδοχής στα νησιά, ιδίως μετά τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Τα μέλη της επιτροπής έκαναν επίσης έκκληση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την ΕΕ με διάφορους τρόπους. 

Για να επανέλθω στο θέμα της αλληλεγγύης, και εν αναμονή της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει πλήρως τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα ως σαφή ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης υπό τον όρο ότι γίνεται αποτελεσματική διαχείριση των πόρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ακριβώς για το θέμα αυτό, τον Ιούλιο του 2017 διοργανώθηκε κοινή συνεδρίαση Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων με την Επιτροπή Ανάπτυξης. 

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και πιστεύει ακράδαντα ότι η μόνη διέξοδος για την πολιτική ασύλου της Ένωσης είναι ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των βαρών. 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Antonio Tajani»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ