Η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της βίας «έδειξε αντανακλαστικά» και δεν πρόκειται για «μια ευκαιριακή αντίδραση» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ενέργειες των αστυνομικών αρχών στη λειτουργία της λέσχης φιλάθλων και για τα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των φαινομένων βίας με αφορμή τον αθλητισμό.
Ο υπουργός, υπογράμμισε πως «για τη δική μας κυβέρνηση ύψιστη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή» και «πρώτιστη προτεραιότητα η ασφάλεια που είναι προϋπόθεση της ελευθερίας, της ποιότητας, της ευημερίας και της προοπτικής μιας κοινωνίας».
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «κατά την περίοδο 1 Σεπτεμβρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2022 το ποσοστό της λεγόμενης χαμηλής και μεσαίας παραβατικότητας και εγκληματικότητας σημειώνει πτώση 25% έως 30%, από την αντίστοιχη περίοδο 19 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή την πρώτη περίοδο της κυβέρνησής μας -προ καραντίνας- με τα αντίστοιχα δύο τέτοια διαστήματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Κατά το τελευταίο τριήμερο, ανέφερε ο υπουργός, διενεργήθηκαν 530 αστυνομικοί έλεγχοι στο κέντρο της Αθήνας, όπου ελέγχθηκαν 1.215 άτομα και 312 μετανάστες, που στερούνταν των απαραίτητων εγγράφων για τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα, οδηγήθηκαν στην Αμυγδαλέζα.
Επίσης είπε πως έγιναν 38 συλλήψεις ατόμων εκ των οποίων δύο για ναρκωτικά, εννέα για παραεμπόριο και σημείωσε «πως δεν θα σταματήσουμε, αυτές οι επιχειρήσεις καθώς αποτελούν τμήμα της συνολικής στρατηγικής που έχουμε ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ως ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στις γειτονιές σε κάθε γωνιά της χώρας. Θα είναι αιφνιδιαστικές και θα περιλαμβάνουν την συντονισμένη αξιοποίηση του συνόλου των δυνάμεων της ΕΛΑΣ».
Ειδικά για τους ελέγχους σε λέσχες, παραρτήματα, γραφεία και εντευκτήρια φιλάθλων που διενεργήθηκαν από 1 Ιανουαρίου 2021 έως 11 Μαρτίου 2022 από την ΕΛΑΣ σε όλη την επικράτεια πραγματοποιήθηκαν 1.789 έλεγχοι από τους οποίος προέκυψαν: 81 ανακλήσεις αδειών/σφραγίσεις και 19 συλλήψεις.
Πράγματι, είπε ο υπουργός, οι περισσότεροι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν και έγιναν το χρονικό διάστημα από 1 Φεβρουαρίου έως και 11 Μαρτίου 2022, μετά τη δολοφονία του Άλκη: διενεργήθηκαν 932 έλεγχοι σε σχετικούς χώρους όπου προέκυψαν 80 βεβαιώσεις παραβάσεων, 69 ανακλήσεις αδειών/σφραγίσεις και 17 συλλήψεις και εξήγησε πως η ΕΛΑΣ έκανε και πριν ελέγχους, αλλά το προηγούμενο διάστημα ήταν μειωμένοι καθώς τα πρωταθλήματα είχαν ανασταλεί και το βάρος της αστυνόμευσης έπεφτε αλλού και σαφώς η τραγική απώλεια του Άλκη «λειτούργησε σαν μια πολύ δυνατή καμπάνα και προς την κοινωνία και προς το κράτος».
Ο υπουργός απέρριψε την κριτική ότι έχουν γίνει 4.500 προσλήψεις Ειδικών Φρουρών λέγοντας πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι: 1.500 Ειδικοί Φρουροί τον Δεκέμβριο του 2019, 400 Ειδικοί Φρουροί της Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, 400 Συνοριοφύλακες στον Έβρο, 800 στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και 480 στα ΠΡΟΚΕΚΑ, άθροισμα 3.580, όπως είπε.
Ο στόχος μας είπε ο υπουργός είναι η πάταξη της εγκληματικότητας, να έχουμε μια αστυνομία φιλική απέναντι τον Πολίτη, με πλήρη σεβασμό της δημοκρατικής μας νομιμότητας και ταυτόχρονα σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα -και αυτό μέρα με την ημέρα γίνεται πράξη ώστε η δέσμευσή μας «ασφάλεια για όλους- ασφάλεια παντού» να υλοποιείται.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως «δεν ισχυρίζομαι πως όλα είναι τέλεια ούτε ότι είναι όλα καλά» αλλά «η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά για να μειώσουμε την εγκληματικότητα».
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τόνισε πως «η μέση ελληνική οικογένεια κάνει τα πάντα για να σπουδάσει το παιδί της και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι ελευθερίας, επικοινωνίας , έρευνας, μόρφωσης, ελεύθερης ανταλλαγής των ιδεών και της γνώσης και όχι χώροι για μπαχαλάκηδες και για έγκλημα δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν -και αυτό είναι καθολική λαϊκή επιταγή».
Για τη βία ανέφερε πως οποιαδήποτε μορφή της «δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή κι αποδεκτή και πρέπει να αντιμετωπίζεται», πολύ περισσότερο βία χουλιγκανικού τύπου «που έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με αυτό που είναι ο αθλητισμός» και σε αυτό «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι, για να δημιουργήσουμε μια συμμαχία αποφασισμένων» και σε αυτήν χρειαζόμαστε την συνεργασία της «κυβέρνησης, του κρατικού μηχανισμού, των κομμάτων, του πολιτικού συστήματος, των αθλητικών παραγόντων, της κοινωνίας των Πολιτών, της Αυτοδιοίκησης, όλους».
Αναφερόμενος στην τραγική δολοφονία του Άλκη Καμπανού, είπε πως η Αστυνομία έκανε το καθηκόν της και με το παραπάνω καθώς αποτελεσματικά «μέσα σε λίγες ημέρες εντόπισε και συνέλαβε τους φερόμενους ως δολοφόνους του παλικαριού». Σημείωσε πως ο χώρος που συγκεντρωνόντουσαν οι φερόμενοι δολοφόνοι του Άλκη δεν ήταν χώρος χαρακτηρισμένος ως αθλητική λέσχη, ούτε σύνδεσμος φιλάθλων κάποιας ομάδας αλλά ένα γραφείο που είχε ενοικιαστεί από δύο συγκεκριμένα άτομα που δεν είχαν απασχολήσει τις Αρχές.
«Είμαστε αποφασισμένοι να ξεριζώσουμε το φαινόμενο από τον ελληνικό αθλητισμό και την κοινωνία μας. Να προστατεύσουμε τους φιλάθλους και τις οικογένειες, που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στα γήπεδα. Το αποδείξαμε με πράξεις» ανέφερε ο υπουργός και είπε πως «είναι πολύ κρίσιμη η απόφασή μας για αναστολή ποινών σε αδικήματα βίας». Ζήτησε δε από τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα εάν είναι υπέρ του να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι χούλιγκαν που βιοπραγούν, κάνουν αδικήματα».
Επίσης είπε ότι δημιουργείται ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, όπως και ότι συνδέονται οι αθλητικές εταιρείες ποδοσφαίρου και μπάσκετ με αυτές και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, γιατί δεν θα λυθεί το πρόβλημα εάν οι ιδιοκτήτες των ομάδων δεν αναλάβουν εν τοις πράγμασι τις ευθύνες τους.
Προανήγγειλε ότι η ΕΛΑΣ θα ξανακάνει όλους τους ελέγχους στους 69 συνδέσμους που έκλεισαν για να είμαστε σίγουροι ότι είναι κλειστοί. Όταν παρέλθει η περίοδος δημιουργίας νέων λεσχών και πριν από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με την ΓΓΑ, θα επανελέγξει όλους τους χώρους των νέων λεσχών προκειμένου να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος.
«Θα είμαστε αυστηροί», είπε «στην εφαρμογή του νόμου σε ό,τι αφορά τις κάμερες παρακολούθησης μέσα στα γήπεδα, που είναι κρίσιμος και παρά πολύ χρήσιμος παράγοντας και θα είμαστε αυστηροί στη λειτουργία τους ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Προχωράμε σε συνεργασία με άλλες αστυνομικές υπηρεσίες χωρών για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού και με ψυχολόγους. Η καθημερινή παρακολούθηση θα γίνεται από τον υπαρχηγό της ΕΛΑΣ».