Επί δύο λεπτά της ώρας, στις 9.05 το πρωί σήμερα, οι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, που ήταν συγκεντρωμένοι στον προαύλιο χώρο του μουσείου-σπιτιού του πρώτου Προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, σταμάτησαν να μιλούν και τήρησαν σιγή. Τέτοια ώρα σαν σήμερα, πριν από 77 χρόνια, το 1938, πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο Ατατούρκ. Και αρχής γενομένης από την Παρασκευή και μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2.500-3.000 ταξιδιώτες από την Τουρκία έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη μνήμη του.
Το τελευταίο πενθήμερο στην περιοχή κοντά στο τουρκικό προξενείο και το μουσείο-σπίτι του Ατατούρκ υπολογίζεται ότι έχουν σταθμεύσει τμηματικά πάνω από 70 λεωφορεία με Τούρκους ταξιδιώτες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τουριστικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης.
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στη σημερινή τελετή ήταν μια επιχειρηματική αποστολή 140 εκπροσώπων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της Σμύρνης, μελών του επιμελητηρίου της πόλης -με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Εκρέμ Ντεμιρτάς- οι οποίοι είχαν χθες συναντήσεις με συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη· αλλά και δεκάδες μαθητές και δάσκαλοι 10 σχολείων από διάφορες περιοχές της Τουρκίας.
Για τη Χάλε Τουζέλτουρκ, η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη τέτοια μέρα αποτελεί σταθερό "ραντεβού" την τελευταία πενταετία. "Είναι πολύ σημαντική για μένα αυτή η ημέρα. Έρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Ο παππούς μου ήρθε στην Τουρκία από εδώ, είχε ζήσει στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Για μένα η Ελλάδα είναι κάτι σαν όνειρο και μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μου είναι να αποκτήσω ένα σπίτι στη Χίο" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χάλε, ενώ απέναντί της, μια ομάδα ταξιδιωτών κρατά ένα μεγάλο πανό, που γράφει στα τουρκικά "Σε ακολουθούμε".
Για τις Σελέν, Ντιλάρα και Μελίσα, μαθήτριες του ιδιωτικού κολεγίου θετικών επιστημών "Σαλιχλί" της Μανίσα (Μαγνησία), είναι η πρώτη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ. Φορούν ίδια μπλουζάκια, φτιαγμένα ειδικά για την περίσταση, με το όνομα του κολεγίου στην πλάτη. Γιατί είναι τόσο σημαντικό για νέους ανθρώπους να βρίσκονται σήμερα εδώ; τις ρωτήσαμε. "Ο Ατατούρκ, πέρα από μεγάλος ηγέτης, είναι ο πατέρας μας" λέει η Σελέν.
Ο καθηγητής τους, Σερντάρ Ισιλντάρ, σημειώνει ότι οι συμπατριώτες του θεωρούν καθήκον τους να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη αυτή τη μέρα για να τιμήσουν "τον εθνάρχη και ήρωα Ατατούρκ, που είναι οικογένεια". Μετά την τήρηση των δύο λεπτών σιγής ακολούθησε ομιλία του γενικού προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, ενώ τραγούδησαν παιδικές χορωδίες. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα για τη Σμύρνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ