Τι θα γίνει εάν επιτεθεί με πυρηνικά η Β. Κορέα; Τα πέντε κρίσιμα σημεία

Τι θα γίνει εάν επιτεθεί με πυρηνικά η Β. Κορέα; Τα πέντε κρίσιμα σημεία

Η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα έγειρε φόβους ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι κοντά στη δημιουργία πυραύλου με πυρηνική κεφαλή, ο οποίος θα μπορεί να πλήξει στόχους σε μεγάλη ακτίνα, στις ΗΠΑ ή ακόμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επρόκειτο για τη δοκιμή του ισχυρότερου όπλου της Βόρειας Κορέας μέχρι σήμερα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ισχύ εκρηκτικών από 50 έως 120 κιλοτόνους. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, η πυρηνική βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα το 1945, σκοτώνοντας ακαριαία 80.000 ανθρώπους, είχε ισχύ... μόλις 15 κιλοτόνους. 

Εξετάζοντας το εφιαλτικό σενάριο, κατά το οποίο ο ηγέτης της χώρας Kim Jong-un αποφασίζει να εκτοξεύσει πύραυλο με πυρηνικά, το CNN επισημαίνει πέντε σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η διεθνής κοινότητα.

1. Γιατί κάνει δοκιμές πυρηνικής βόμβας η Βόρεια Κορέα;

Τα πυρηνικά όπλα είναι ο τελευταίος μηχανισμός επιβίωσης για ένα απομονωμένο καθεστώς με μικρή επιρροή και ελάχιστους φίλους.

Αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτη τα όπλα της. Ο Kim εκτιμά την επιβίωση της οικογενειακής του δυναστείας και του καθεστώτος και ξέρει ότι η χρήση ενός πυρηνικού όπλου θα ξεκινούσε έναν πόλεμο που δεν θα μπορούσε να κερδίσει.

Παράλληλα όμως, επιθυμεί τη διεθνή αναγνώριση - και το πυρηνικό οπλοστάσιο ένας εγγυημένος τρόπος για να κάνει την παγκόσμια κοινότητα να εστιάσει το ενδιαφέρον της.

«Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας γνωρίζουν ότι οι νεκροί δεν χρειάζονται χρήματα και πιστεύουν ότι χωρίς πυρηνικά όπλα θα ήταν ήδη νέκροι», αναφέρει ο Andrei Lankov, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kookmin στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

2. Οδεύουμε σε πόλεμο;

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis προειδοποίησε για «μαζική στρατιωτική αντίδραση» σε οποιαδήποτε απειλή της Βόρειας Κορέας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump όταν ρωτήθηκε θα είχε επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα, βγαίνοντας από την εκκλησία το πρωί της Κυριακής, απάντησε «Θα δούμε.»

Παρόλο που οι ΗΠΑ κατέχουν συντριπτική δύναμη πυρός σε σύγκριση με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με αναλυτές, οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική ενέργεια στη Βόρεια Κορέα είναι πολύ πιθανό να εκθέσει σε καταστροφικές απώλεις τους γείτονες της χώρα, Νότιας Κορέα και της Ιαπωνία.

Επιπλέον, με τις δύο εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλης εμβέλειας μέσα στο έτος αλλά και την πρόσφατη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, οι ΗΠΑ ενδέχεται πλέον να κινδυνεύουν εξίσου από πυρηνική επίθεση στο έδαφός τους.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να διασταυρωθούν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας, αλλά το ενδεχόμενο και μόνο ενός τέτοιου σεναρίου καθιστά τους κινδύνους οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας.

3. Τι θα συμβεί αν επιτεθεί ο Kim;

Στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα επιτεθεί πρώτη - σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να στείλει τέσσερις πυραύλους στα αμερικανικά χωρικά ύδατα του Γκουάμ ενώ αργότερα εκτόξευσε τον πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία - στην περίπτωση αυτή, οι ΗΠΑ έχουν αρκετές άμυνες στη διάθεσή τους.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται το αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας THAAD, το οποίο καταρρίπτει μικρού, μεσαίου και ενδιάμεσου βεληνεκούς βαλλιστικά βλήματα, αλλά και το σύστημα Aegis που βασίζεται σε πλοία, το οποίο μπορεί να εντοπίσει 100 πυραύλους ταυτόχρονα και να τους αναχαιτίσει.

Αυτά τα συστήματα, τα οποία οι αναλυτές περιγράφουν σαν μια σφαίρα χτυπάει μια άλλη, μπορούν θεωρητικά να καταστρέψουν έναν πύραυλο με πυρηνική κεφαλή χωρίς να τον πυροδοτήσουν. Ωστόσο, η εκπεμπόμενη ακτινοβολία θα εξακολουθούσε να ενέχει κάποιους κινδύνους.

4. Τι άλλες επιλογές έχουν οι ΗΠΑ;

Οι επιλογές των ΗΠΑ έχουν μειωθεί πλέον σε δύο: Κυρώσεις και διαπραγματεύσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσπαθεί να καταστείλει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας περισσότερο από μια δεκαετία, έχοντας ωστόσο ελάχιστη επιτυχία.

Δεν έχουν απομείνει πολλά να επιδιώξει για τον πρόεδρο Trump, αν και θα μπορούσε να στοχεύσει το αργό πετρέλαιο - με την Κίνα να προμηθεύει περίπου το 90% του αργού πετρελαίου στην Πιονγκγιάνγκ.

Σε επίπεδο διπλωματικών επαφών, ο D. Trump παλιότερα είχα αναφερθεί στην προοπτική να καθίσει μαζί με τον Kim, «ενδεχομένως σε ένα τραπέζι με μπέργκερς», αλλά πλέον μιλά αυστηρά για τη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, την Τετάρτη, φάνηκε να αποκλείει τις διαπραγματεύσεις, γράφοντας στο Twitter ότι «οι συνομιλίες δεν είναι λύση».

Από καιρό ωστόσο, η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι προτίθενται να συνομιλήσουν με τη Βόρεια Κορέα, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων της.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχθούν ένα προσωρινό «πάγωμα», που θα επέτρεπε στην Πιονγιάνγκ να διατηρήσει τους πυρηνικούς της πυραύλους, αλλά να σταματήσει τις δοκιμές τους και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρόκειται για μια επιλογή μεταξύ του κακού και και του χειρότερου, και σε αυτή την περίπτωση όλες οι εναλλακτικές λύσεις πέρα από το «πάγωμα» είναι πράγματι, χειρότερες», δήλωσε ο κ. Lankov.

5. Ποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει;

Ο D. Trump προτρέπει την Κίνα να αναχαιτίσει τον απείθαρχο γείτονα της, αλλά αρκετοί αναλυτές δεν συμμερίζονται την εμπιστοσύνη του Λευκού Οίκου στην ικανότητα του Πεκίνου να αναγκάσει την Πιονγκγιάνγκ να αλλάξει στάση.

Ενώ η Κίνα έχει υποστηρίξει με συνέπεια τις κυρώσεις του ΟΗΕ στη Βόρειο Κορέα για τη δοκιμή πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, οι ΗΠΑ παραπονιούνται ότι το Πεκίνο δεν κάνει αρκετά οικονομικά να πιέσει την Πιονγιάνγκ και να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις στις κινεζικές εταιρείες.

Παρά τις ελπίδες της Ουάσινγκτον, η Κίνα δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ν. Κορέας, σημειώνει η Jennifer Lind, αναπληρωτής καθηγήτρια στο Dartmouth College. «Η Κίνα ανησυχεί περισσότερο για την πολιτική σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο» ανέφερε. «Οι Κινέζοι φοβούνται ότι ασκώντας οικονομικές πιέσεις στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση του καθεστώτος του Kim Jong-un, προκαλώντας χάος στη χερσόνησο».