Η ελληνική γραφειοκρατία έβαλε ένα τεράστιο εμπόδιο σε μία μεγάλη επένδυση της Κίνας στην Ευρώπη, γράφει άρθρο της Wall Street Journal που αναφέρεται στην απόφαση του ΚΑΣ χαρακτηρίσει τη χερσαία ζώνη του εμπορικού λιμένα Πειραιά, χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που πιθανότατα θα καθυστερήσει ένα σημαντικό πρότζεκτ, τονίζει το δημοσίευμα της WSJ, το οποίο χαρακτηρίζει το ΚΑΣ μία από τις πιο ισχυρές υπηρεσίες στην Ελλάδα, σε μια χώρα που είναι διαβόητη για τη γραφειοκρατία της.
«Το ΚΑΣ συχνά καθυστερεί επενδύσεις για χρόνια», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία συνομίλησε με αξιωματούχου της Cosco που δήλωσε ότι θα κάνουν κάποιες αναπροσαρμογές στα πλάνα τους, τονίζοντας όμως ότι το σχέδιο της εταιρείας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο συνολικά και όχι να επιτραπούν κάποιες από τις επενδύσεις.
H WSJ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «εταιρείες δυτικών χωρών αποφεύγουν την Ελλάδα για χρόνια, τρομαγμένες από τις δεκαετίες οικονομικών δεινών και τη διαβόητη γραφειοκρατία της χώρας», υπενθυμίζοντας ότι το 2016 η Cosco εξασφάλισε το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού του Πειραιά, αλλά «ένα χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΟΗΕ άσκησε βέτο στην καταδίκη της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, μια κίνηση που οι επικριτές σχολίασαν ότι στόχο είχε να κερδίσει την εύνοια του Πεκίνου, κατηγορίες που αρνείται η κυβέρνηση».
Από την πλευρά της Cosco αναφέρεται ότι αξιωματούχος εξέφρασε την έκπληξη της εταιρείας για την απόφαση, με δεδομένο ότι το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί για δεκαετίες χωρίς να προκύψει όποια αρχαιολογική ανησυχία. Η WSJ σημειώνει ότι το ΚΑΣ δεν απέρριψε συνολικά τα σχέδια, οι αλλαγές που πρότεινε κάνουν πολύ δύσκολη ή και αδύνατη την εφαρμογή κάποιων πλάνων.