Στις 16 Ιανουαρίου 2020, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη είχε αποστείλει επιστολή προς την Επιτροπή Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας, με την οποία πρότεινε την υποψηφιότητα της Κικής Δημουλά για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ακολουθεί η μετάφραση της επιστολής της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:
«Αγαπητοί κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή έχω την τιμή να προτείνω την υποψηφιότητα της Κικής Δημουλά για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Η Κική Δημουλά είναι μία ευρέως αναγνωρισμένη ποιήτρια, που τιμάται από τους κριτικούς λογοτεχνίας, τους συναδέλφους της και το κοινό. Έχει βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατέχει την Έδρα Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών -είναι μόλις η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας- και είναι, επίσης, Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Η Κική Δημουλά θεωρείται η σημαντικότερη εν ζωή σύγχρονη ποιήτρια. Η ποίησή της μπορεί να φαίνεται αρκετά απλή, καθώς οι στίχοι της συχνά μιλάνε για την καθημερινή γυναίκα, τη ζωή της και τη ρουτίνα της. Ωστόσο, τα ποιήματά της είναι ταυτόχρονα εκλεπτυσμένα, τολμηρά, δημιουργικά. Είναι βιωματικά και φιλοσοφικά, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Δημουλά, όχι μόνο έχει υπάρξει επιτυχημένη και δημοφιλής ποιήτρια, αλλά συνέβαλε αποφασιστικά στη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού της ποίησης, στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι ταυτίζονται με τα ποιήματά της, γιατί η Κική Δημουλά γράφει για τη θλίψη, το πένθος, την ενοχή, το αναπόφευκτο. Γράφει για τη θλίψη, αλλά τα ποιήματά της δεν είναι λυπηρά. Προσφέρουν ελπίδα και σύνδεση με την εσωτερική μας ανθρωπιά.
Με εκτίμηση,
Λίνα Μενδώνη
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού»
Σύμφωνα με το καταστατικό των βραβείων Νόμπελ, και όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Νόμπελ, από το 1974 έχει οριστεί ότι ένα βραβείο δεν μπορεί να απονέμεται μετά θάνατον, εκτός αν αυτός συνέβη μετά την ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ. Πριν από το 1974, το βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε μεταθανάτια δύο φορές: στον Dag Hammarskjöld (Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1961) και στον Erik Axel Karlfeldt (Βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία 1931).
Μετά την ανακοίνωση του βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 2011, ανακαλύφθηκε ότι ένας από τους βραβευόμενους με Νόμπελ Ιατρικής, ο Ralph Steinman , είχε πεθάνει τρεις μέρες νωρίτερα. Το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Νόμπελ εξέτασε το καταστατικό και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ισχύει η βράβευσή του, καθώς είχε ανακοινωθεί η απονομή προτού αυτό έλθει σε γνώση του εκλεκτορικού σώματος.