Ο Λευκός Οίκος ανέθεσε στη NASA την καθιέρωση ενός «σημείου αναφοράς χρόνου» για τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να θέσουν διεθνείς κανόνες στο διάστημα εν μέσω της «κούρσας» για το φεγγάρι μεταξύ εθνών και ιδιωτικών εταιρειών.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής (OSTP) του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με υπόμνημα που είδε το Reuters, έδωσε εντολή στη διαστημική υπηρεσία να συνεργαστεί με άλλα τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης για να εκπονήσει ένα σχέδιο έως το τέλος του 2026 για τον καθορισμό της Συντονισμένης Σεληνιακής Ώρας (Coordinated Lunar Time LTC).
Η διαφορετική βαρυτική δύναμη, και ενδεχομένως άλλοι παράγοντες, στη Σελήνη και σε άλλα ουράνια σώματα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσεται ο χρόνος σε σχέση με τον τρόπο που γίνεται αντιληπτός στη Γη. Μεταξύ άλλων, η LTC θα παρέχει ένα σημείο αναφοράς για την τήρηση του χρόνου για τα σεληνιακά διαστημόπλοια και τους δορυφόρους που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια για τις αποστολές τους.
«Το ίδιο ρολόι που έχουμε στη Γη θα κινείται με διαφορετικό ρυθμό στο φεγγάρι», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κέβιν Κόγκινς, επικεφαλής διαστημικών επικοινωνιών και πλοήγησης της NASA.
Το υπόμνημα ανέφερε ότι για έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, ένα ρολόι με βάση την ώρα στον πλανήτη μας θα έχανε κατά μέσο όρο 58,7 μικροδευτερόλεπτα ανά γήινη ημέρα και θα συνοδευόταν από άλλες περιοδικές διακυμάνσεις που θα απομακρύνουν περαιτέρω την ώρα του φεγγαριού από τη γήινη ώρα.
Στο πλαίσιο του προγράμματός Artemis, η NASA στοχεύει να στείλει αποστολές αστροναυτών στο φεγγάρι τα επόμενα χρόνια και να δημιουργήσει μια επιστημονική βάση στη Σελήνη που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες, διαστημόπλοια και χώρες.
Αξιωματούχος του OSTP δήλωσε ότι χωρίς ένα ενιαίο σεληνιακό σημείο αναφοράς χρόνου θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές δεδομένων μεταξύ των διαστημοπλοίων είναι ασφαλείς και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των σεληνιακών δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών είναι συγχρονισμένες.
Οι αποκλίσεις στην ώρα θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σφάλματα στη χαρτογράφηση και στον εντοπισμό θέσεων στη σελήνη ή σε τροχιά γύρω από αυτήν, δήλωσε ο αξιωματούχος.
AP Photo/Eraldo Peres
«Φανταστείτε αν ο κόσμος δεν συγχρονίζει τα ρολόγια του με την ίδια ώρα - πόσο αποδιοργανωτικό μπορεί να είναι αυτό και πόσο δύσκολα θα γίνουν τα καθημερινά πράγματα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Στη Γη, τα περισσότερα ρολόγια και οι ζώνες ώρας βασίζονται στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Coordinated Universal Time, συντμ. UTC). Αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς βασίζεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών που είναι τοποθετημένα σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Μετρούν τις αλλαγές στην κατάσταση των ατόμων και δημιουργούν έναν μέσο όρο που τελικά συνθέτει μια ακριβή ώρα.
Η ανάπτυξη ατομικών ρολογιών στη σεληνιακή επιφάνεια μπορεί να είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του OSTP.
Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι, καθώς οι εμπορικές δραστηριότητες επεκτείνονται στο φεγγάρι, ένα ενιαίο πρότυπο ώρας θα είναι απαραίτητο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των συναλλαγών και τη διαχείριση της υλικοτεχνικής υποδομής του σεληνιακού εμπορίου.
AP Photo/Michael Sohn, File
Η NASA δήλωσε τον Ιανουάριο ότι έχει προγραμματίσει για τον Σεπτέμβριο του 2026 την πρώτη σεληνιακή προσεδάφιση αστροναύτη από το τέλος του προγράμματος Απόλλων τη δεκαετία του 1970.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που έχει στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι, και άλλες χώρες έχουν εκφράσει παρόμοιες φιλοδοξίες, καθώς στρέφουν το βλέμμα τους σε πιθανούς ορυκτούς πόρους στο φεγγάρι και οι σεληνιακές βάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποστήριξη μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών στον Άρη και αλλού.
Η Κίνα δήλωσε πέρυσι ότι σκοπεύει να στείλει τους πρώτους αστροναύτες της στο φεγγάρι μέχρι το 2030. Η Ιαπωνία έγινε τον Ιανουάριο η πέμπτη χώρα που έστειλε ένα διαστημόπλοιο στο φεγγάρι. Η Ινδία έγινε πέρυσι η πρώτη χώρα που προσγείωσε ένα διαστημόπλοιο κοντά στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο της Σελήνης και έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να στείλει έναν αστροναύτη στο φεγγάρι μέχρι το 2040.
«Η ηγετική θέση των ΗΠΑ στον καθορισμό ενός κατάλληλου προτύπου - το οποίο θα επιτυγχάνει την ακρίβεια και την ανθεκτικότητα που απαιτούνται για τη λειτουργία στο δύσκολο σεληνιακό περιβάλλον - θα ωφελήσει όλα τα διαστημικά έθνη», αναφέρεται στο υπόμνημα του OSTP.
Ο καθορισμός του τρόπου εφαρμογής της Συντονισμένης Σεληνιακής Ώρας θα απαιτήσει διεθνείς συμφωνίες, αναφέρει το υπόμνημα, μέσω των «υφιστάμενων φορέων τυποποίησης» και μεταξύ των 36 εθνών που έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες Άρτεμις για τη συνεργασία μεταξύ των εθνών στην εξερεύνηση της Σελήνης, του Άρη, των κομητών και των αστεροειδών. Η Κίνα και η Ρωσία, οι δύο κύριοι αντίπαλοι των ΗΠΑ στο διάστημα, δεν έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες.