Στις καλύτερες αποδόσεις, ανάμεσα σε 92 δείκτες αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg κατατάσσεται ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταλαμβάνοντας την 6η θέση και σημειώνοντας άνοδο 22% το 2023.
Οι ελληνικές μετοχές σημειώνουν από τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως, στην πορεία προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας με δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανθεκτικότητα.
Η μεγαλύτερη ώθηση έχει προέλθει από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Πειραιώς Χρηματιστηριακή Συμμετοχών και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, και από εταιρείες καταναλωτικού προσανατολισμού, όπως η Jumbo ΑΕ και η ΟΠΑΠ ΑΕ.
Οι εκλογές είναι πιθανό να αποτελέσουν τον τελευταίο καταλύτη για τις αγορές, αφού οι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν ότι μια πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η ψηφοφορία μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερη ψηφοφορία, τροφοδοτώντας τη μεταβλητότητα, αλλά το ράλι των μετοχών μέχρι στιγμής έχει υποστηριχθεί από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μεγαλύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις.
«Να τι έχει αλλάξει: Η Ελλάδα ανακτά σιγά-σιγά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε στο Bloomberg ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars. «Υπήρχε κάτι που υποτιμήθηκε για 10 χρόνια, στη συνέχεια συνθλίφθηκε για άλλα 12 και τώρα ρέει πίσω στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει 'στις οθόνες' των επενδυτών», όπως είπε.
Οι ελληνικές μετοχές «τρέχουν» μπροστά από τους περιφερειακούς ανταγωνιστές
Η ψηφοφορία της 21ης Μαΐου θα γίνει με την απλή αναλογική που καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανάδειξη μονοκομματικής κυβέρνησης, αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα ήταν δυνατόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να σχηματίσει συνασπισμό με το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να τερματίζει τρίτο, σημειώνεται.
Ο κ. Λαγαρίας δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας επαναληπτικής ψηφοφορίας είναι καλά υπολογισμένος και οι επενδυτές εστιάζουν στη βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας και στην έξοδο από το καθεστώς της μη εξυπηρετούμενης πίστωσης (junk).
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays δεν αναμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που παρατηρούνται από το 2015 και λένε ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι πιθανή μέσα στο επόμενο έτος. Η Ελλάδα είναι επίσης βασικός δικαιούχος των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων εντός της ευρωζώνης, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τους ίδιους.
Οι ελληνικές εκλογές είναι το τελευταίο «εμπόδιο» στην 13ετή αναζήτηση επενδυτικής διαβάθμισης
«Ένας νέος μεγάλος κύκλος θα έδινε πιθανότατα περαιτέρω ώθησης στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες είχαν μια ισχυρή πορεία υπό το πρίσμα των θετικών αναθεωρήσεων των EPS», έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays, συμπεριλαμβανομένου του Emmanuel Cau, σε σημείωμά τους αυτή την εβδομάδα. «Μια συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μετά τις εκλογές, θα μπορούσε να αποτελέσει καλό οιωνό για την αγορά, δεδομένης της προτίμησής της προς τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και τους εγχώριους κυκλικούς κλάδους».
Ώθηση από τις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά του Ιουλίου, σε σύγκριση με περίπου 45% για τον ευρύτερο δείκτη, καθώς οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες της χώρας σημείωσαν πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων και επωφελήθηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται ακόμη και σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το ενδεχόμενο να επαναλάβουν τη διανομή μερισμάτων.
Σε μια περαιτέρω σφραγίδα της έγκρισης των επενδυτών, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακτήσει τις μειώσεις που προκλήθηκαν εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής τον Μάρτιο, απέχοντας πλέον από την απότομη πτώση που σημείωσαν μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.