Τις νέες εκτιμήσεις, όσον αφορά τον χρόνο των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών και τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, προσπάθησε να σταθμίσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη και οι ευθύνες που θα προκύψουν, θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, στην οικονομία και το χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η διαφαινόμενη αγοραστική κόπωση και η ανάγκη για κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών κερδών, θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο, ενώ επιπλέον πίεση ασκείται από την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας.
Μάλιστα κάποιοι προχωρούν ακόμα πιο μακριά, επισημαίνοντας ότι η σταδιακή είσοδος στην προεκλογική περίοδο, σε συνδυασμό με το πρόσφατο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, ίσως αποτελέσουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ‘sellers’ να πιέσουν χαμηλότερα τις αποτιμήσεις, συμπληρώνοντας ότι η ημερομηνία των εκλογών και το κλίμα που θα επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο, είναι μια τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους traders.
Απόλυτα ενδεικτική η άποψη της Beta Sec. σύμφωνα με την οποία «τα τραγικά γεγονότα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχουν επιδράσει στην δυναμική της Αγοράς, καθώς διαφαίνεται μια συνολική αναθεώρηση των δεδομένων.
Η αναμονή, προκειμένου να μετρηθεί η επίδραση των γεγονότων στο εκλογικό σώμα, φαίνεται να υιοθετείται προς ώρας, ενώ ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών απέκτησε εκ νέου αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας.
Η αγορά, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα αναπροσαρμόσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες και καθώς το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών έχει δώσει σημαντικά κέρδη, δεν μπορεί να αποκλειστεί αναδίπλωση της επενδυτικής στρατηγικής από πολλά χαρτοφυλάκια εγχώρια και ξένα προχωρήσουν σε κινήσεις καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών».
Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για το αν τελικώς θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για άμεση αναβάθμιση, είτε την ερχόμενη Παρασκευή 10 Μαρτίου από την DBRS, ή στις 21 Απριλίου από την Standard and Poor’s, όπως έδειχνε να προεξοφλεί η αγορά όλο το πρώτο δίμηνο του 2023.
Οι ίδιοι σημειώνουν πως δεν αποκλείεται οι οίκοι να επιλέξουν μια πιο συντηρητική προσέγγιση, κάτω από το πρίσμα των νέων δεδομένων, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την Παρασκευιάτικη «ετυμηγορία» της Scope Ratings που απλά επανεπιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα στο «ΒΒ+» για την ελληνική οικονομία, δηλαδή μία θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας παράλληλα το θετικό outlook.
Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις: 10 Μαρτίου 2023 (DBRS), 17 Μαρτίου 2023 (Moody's), 21 Απριλίου 2023 (Standard and Poor's), 9 Ιουνίου 2023 (Fitch), 4 Αυγούστου 2023 (Scope), 8 Σεπτεμβρίου 2023 (DBRS), 15 Σεπτεμβρίου 2023 (Moody's), 20 Οκτωβρίου 2023 (Standard and Poor's), 1 Δεκεμβρίου 2023 (Fitch).
Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Διοικούσας Επιτροπής του Χ.Α. της 1ης Μαρτίου 2023, από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ τα νέα όρια διακύμανσης των τιμών μετοχών με διασπορά μικρότερη του 10% του συνόλου των κοινών μετοχών εισηγμένης εταιρείας τα οποία ορίστηκαν σε ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής, για τους παρακάτω τίτλους: Trastor, Attica Bank, Πλαίσιο, Καρέλιας, Προντέα, Attica Group, AVE, Alpha Αστικά Ακίνητα.
Από την άλλη, με νέο report της η Citi ανέβασε την τιμή - στόχο για τη Mytilineos στα €30 (από €26 προηγουμένως), διατηρώντας τη σύσταση «buy». Θετικές προσδοκίες για τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ έχει η Eurobank Equities, που με ανάλυσή της ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 16,6 ευρώ (από 16,3 ευρώ) και διατηρεί σύσταση «αγοράς».
Τα 30 ευρώ δίνει τιμή - στόχο για τη μετοχή της Coca Cola η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ που σημειώνει ότι μετά από 12 μήνες από την έναρξη του πολέμου, η ορατότητα έχει επιστρέψει
Ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο θα εμφανίσει η Eurobank, σύμφωνα με προβλέψεις της Optima Bank, που διατηρεί σύσταση «neutral» και τιμή - στόχο στα 1,4 ευρώ. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η τράπεζα θα εμφανίσει για το τέταρτο τρίμηνο κέρδη 206,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1.075,32 μονάδες (-3,53%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.082,1 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,92%, ενώ την ίδια ώρα στις κύριες αγορές της Ευρώπης κυριαρχούσαν μικτές τάσεις και ήπιες μεταβολές.
Από τα βαριά χαρτιά, διασώθηκε με θετική μεταβολή μόνο η μετοχή του Ελλάκτωρα (+1,90%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Alpha Bank (-5,90%), Eurobank (-3,40%), TITC (-5,32%), Πειραιώς (-6,63%), Αεροπορία Αιγαίου (-3,38%), ΔΕΗ (-5,16%), ΕΛΧΑ (-3,09%), Μυτιληναίος (-3,15%) και Σαράντης (-4,14%).
Στο υπόλοιπο ταμπλό δεν σημειώθηκε κάτι άξιο αναφοράς, καθώς επέστρεψαν οι γνωστές παθογένειες του Χ.Α., που εξαφάνισαν τους αγοραστές από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Ίσως χρήζει προσοχής η ένατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Άβαξ (-4,16%).