Βαριές απώλειες καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών που επηρεάζεται από το διεθνές sell off στις τραπεζικές μετοχές. Στο -4,55% ο τραπεζικός δείκτης. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει απώλειες 2,26% στις 1.058,16 μονάδες, ο FTSE 25 υποχωρεί 2,89% και ο τζίρος στο ταμπλό φτάνει τα 63,85 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται πτώση στις ευρωαγορές με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 4%.
Την Πέμπτη το βράδυ η μετοχή της Silicon Valley Bank, μία μέρα αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση μετοχών ύψους 2,25 δισ. δολαρίων (1,9 δισ. λιρών) για να συμβάλει στην εξυγίανση των οικονομικών της.
Η μετοχή βούλιαξε με πτώση 60,41% την Πέμπτη, ενώ στις προσυνεδριακές συναλλαγές σήμερα, φαίνεται και νέα πτώση της τάξεως του 22%.
Την Τετάρτη, η τράπεζα προχώρησε σε πώληση μετοχών ύψους 1,75 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει τον ισολογισμό της. Σε ενημερωτικό δελτίο προς τους επενδυτές ανέφερε ότι χρειαζόταν τα έσοδα για να καλύψει μια τρύπα 1,8 δισ. δολαρίων που προκλήθηκε από την πώληση ενός ζημιογόνου χαρτοφυλακίου ομολόγων ύψους 21 δισ. δολαρίων, το οποίο αποτελείται κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Το χαρτοφυλάκιο της είχε μέση απόδοση 1,79%, πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα του 10ετούς που είναι περίπου 3,9%.
Οι επενδυτές ανησύχησαν για το κατά πόσον η αύξηση κεφαλαίου θα ήταν επαρκής, δεδομένης της επιδείνωσης της απόδοσης πολλών τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων που εξυπηρετεί η τράπεζα, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της μετοχής στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2016.
Η συγκεκριμένη κρίση έρχεται μόλις μία μέρα μετά το λουκέτο στην τράπεζα κρυπτονομισμάτων Silvergate.
Μαζικές αποχωρήσεις
Στην προσπάθεια περιορισμού της ζημιάς επιδόθηκε και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Γκρέγκορι Μπέκερ, τηλεφωνώντας στους πελάτες για να τους διαβεβαιώσει ότι τα χρήματά τους στην τράπεζα είναι ασφαλή.
Ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και την πλειοψηφία των πελατών της τράπεζας, συμβουλεύουν τους ιδρυτές τους να αποσύρουν τα χρήματά τους από την SVB ως προληπτικό μέτρο, προσθέτουν οι πηγές. Μία από αυτές είναι το Founders Fund του Peter Thiel, σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Μια startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δήλωσε στο Reuters ότι έβγαλαν επιτυχώς όλα τα κεφάλαιά τους από την SVB το απόγευμα της Πέμπτης και τα κεφάλαια είχαν εμφανιστεί σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό τους ως «εκκρεμές» εισερχόμενο έμβασμα μέχρι τις 4 μ.μ την Πέμπτη.
Ωστόσο, το δημοσίευμα της Information ανέφερε ότι η τράπεζα είπε σε τέσσερις πελάτες ότι οι μεταφορές μπορεί να καθυστερήσουν.
Σημαντικές απώλειες στον τραπεζικό κλάδο
Συνέπεια της κρίσης που περνάει η Silicon Valley Bank, η πτώση των τραπεζικών μετοχών σε όλον τον κόσμο, με τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Wells Fargo, να χάνουν περισσότερα από 50 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.
Ένας επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων δήλωσε στο BBC ότι τα γεγονότα της ημέρας ήταν «άγρια» και «βίαια».
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας - έχουν αυξήσει απότομα τα επιτόκια καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό.
Οι τράπεζες τείνουν να κατέχουν μεγάλα χαρτοφυλάκια ομολόγων και, ως εκ τούτου, βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές ενδεχόμενες απώλειες. Η πτώση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, εκτός εάν αναγκαστούν να τα πουλήσουν.
Αλλά, αν όπως η Silicon Valley Bank, οι δανειστές αναγκαστούν να πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν με ζημία, αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στα κέρδη τους.
«Οι τράπεζες είναι θύματα της αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε στο BBC ο Ray Wang, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Constellation Research με έδρα τη Silicon Valley.
«Κανείς στη Silicon Valley Bank και σε πολλά μέρη δεν πίστευε ότι αυτές οι αυξήσεις των επιτοκίων θα διαρκούσαν τόσο πολύ. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς συνέβη. Στοιχημάτισαν λάθος», πρόσθεσε.