Το διεθνές τραπεζικό sell off οδήγησε σε πτώση 2,5%
Χρηματιστήριο Αθηνών

Το διεθνές τραπεζικό sell off οδήγησε σε πτώση 2,5%

Συνεδρίαση ισχυρών απωλειών, η τελευταία της εβδομάδας, για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έδειξε να ευθυγραμμίζεται με το αρνητικό κλίμα και τους τραπεζικούς «κλυδωνισμούς» που ξεκίνησαν χθες το βράδυ από τη Wall Street και σήμερα επεκτάθηκαν και στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 1.053,23 μονάδες (-2,77%) και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 1.056,26 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,49%, ενώ το -5,61% του τραπεζικού δείκτη, δείχνει που στόχευσαν και σήμερα οι πωλητές.

Μετά από έντεκα συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, η εβδομάδα που έληξε με την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με εβδομαδιαίες απώλειες 5,24% για τον γενικό δείκτη, αφήνοντας αρνητικές παρακαταθήκες για τη συνέχεια με βάση την τεχνική ανάλυση.

Τα γεγονότα πήραν μορφή ντόμινο, αφότου η αμερικανική τράπεζα Silicon Valley Bank ανακοίνωσε την έκδοση μετοχών $2,25 δισ. για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, καθώς κατέγραψε σημαντικές ζημιές, ύψους $1,75 δισ., μετά από πώληση χαρτοφυλακίου αξίας $21 δισ. Η ανακοίνωση έφερε μαζικές ρευστοποιήσεις από τους traders που συμπεριέλαβαν και τίτλους άλλων μεγαλύτερων τραπεζών, όπως των JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo που είδαν αθροιστικές απώλειες $52,4 δισ. από την κεφαλαιοποίησή τους.

Στην εγχώρια αγορά, οι επενδυτές έδειξαν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, η ψυχολογία παραμένει ευάλωτη, ενώ το Χ.Α. συνεχίζει να αποτιμά το πολιτικό ρίσκο, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα αναφορικά με το χρόνο των εκλογών και τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, για το αν και ποια κυβέρνηση θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω απέχουν σημαντικά από αυτά που έβλεπαν και ήθελαν εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια πριν δύο μήνες και τα οποία οδήγησαν στη σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου 2022, ενώ τα κέρδη που έχουν προηγηθεί διευκολύνουν τις κίνησης όσων έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε δραστική μείωση θέσεων.

Παράλληλα, η επιθετική ρητορική που χρησιμοποίησαν πρόσφατα Fed και ΕΚΤ, επιβαρύνει το κλίμα και διευρύνει το πλεονέκτημα των “short”. Στη νέα πραγματικότητα, πιθανότατα, θα αναφερθεί και η βραδινή «ετυμηγορία» του καναδικού οίκου DBRS, που έχει τη χώρα μας ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, τα συνεχιζόμενα deals, αλλά και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, πιθανόν να μειώσουν τους «κραδασμούς» από τις μειώσεις θέσεων, ενώ πάρα πολλά θα συνεχίσουν να εξαρτώνται και από την πορεία των διεθνών αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί η στρατηγική απόφαση της διοίκησης της Eurobank (-5,32%), να προχωρήσει σε αγορά και εν συνεχεία σε ακύρωση του ποσοστού 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ, έναντι της διανομής μερίσματος.

«Σε σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της ΔΕΗ (-1,59%) οδηγεί η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας, καθώς η τελευταία κατέχει ηγετική θέση στη Ρουμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σημαντικές είναι και οι ωφέλειες που προκύπτουν από τις συνέργειες οι οποίες αναπτύσσονται μεταξύ των δύο εταιρειών». Τα παραπάνω δήλωσε στους οικονομικούς αναλυτές, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης της συμφωνίας.

Εν τω μεταξύ, «ψήφο εμπιστοσύνης» στη ΔΕΗ, με αφορμή και την εξαγορά της ρουμανικής ENEL, έδωσαν οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor's και Fitch, διατηρώντας τις αξιολογήσεις του για την επιχείρηση.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με θετική μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι Aegean Airlines (+0,28%) και ΟΠΑΠ (+1,52%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Alpha Bank (-6,18%), Eurobank (-5,32%), Εθνική (-5,94%), Πειραιώς (-4,62%) και Σαράντης (-4,01%).

Ο τζίρος στα 114 εκατ., από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».