Έφεραν ό,τι υποσχέθηκαν και με το παραπάνω

Έφεραν ό,τι υποσχέθηκαν και με το παραπάνω

Οι 43 εισηγμένες εταιρίες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εννεαμήνου έδωσαν μια ακόμα θετική ανάγνωση για την πορεία της φετινής χρήσης. Τα λειτουργικά κέρδη δείχνουν μικρή αύξηση κατά 2% στα 7,8 δισ. ευρώ ενώ η κερδοφορία δείχνει οριακά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι με απόκλιση μικρότερη του 1%. Αν και ο κύκλος εργασιών εμφανίζει μείωση 12,5% το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης προέρχεται από τη Διύλιση και τις εταιρίες ενέργειας καθώς η μείωση στις τιμές χονδρικής στην αγορά ενέργειας σε σχέση με πέρυσι στο τρίμηνο είναι της τάξεως του 70%. 

Τα καλά νέα έρχονται από το λειτουργικό περιθώριο κέρδους των εμποροβιομηχανικό εταιριών το οποίο όχι μόνο παρέμεινε σε υγιή επίπεδα αλλά βελτιώθηκε θεαματικά. Σε μέσα επίπεδα το περιθώριο στις εμποροβιομηχανικές εταιρίες αυξήθηκε κατά 234 μονάδες βάσης στο 16,2%  ενώ αν εξαιρεθούν τα διυλιστήρια το λειτουργικό περιθώριο κερδοφορίας κινείται στο 20,36% αυξημένο κατά 518 μονάδες βάσης. Η επίδοση αυτή σαφώς θα περιοριστεί αν είχαμε το σύνολο των εισηγμένων εταιριών αφού στο εξάμηνο η σχετική αύξηση ήταν 134 μονάδες βάσης και το περιθώριο στο 17,5%. Όπως και να έχει όμως με αυτό το σημαντικά υψηλό περιθώριο οι εισηγμένες έχουν την ευχέρεια να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος της τραπεζικής χρηματοδότησης. Στα καθαρά αποτελέσματα το περιθώριο υποχωρεί κοντά στο 8,5% αφήνοντας 6,5 δις ευρώ στην τελική γραμμή. 

Οι τράπεζες είναι ο βασικός αρωγός της κερδοφορίας φέτος, κάθε τρίμηνο προσθέτουν σχεδόν 1 δις ευρώ στην καθαρή κερδοφορία των εταιριών του ΧΑ. Πρόκειται για μια αμιγώς λειτουργική επίδοση καθώς πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος της τελικής γραμμής είχε φορτιστεί θετικά από πωλήσεις συμμετοχών και την έσοδα από τη hedging ομόλογων. Τα προ προβλέψεων κέρδη των τραπεζών τρέχουν στο εννεάμηνο με 13,9% σε σχέση με πέρυσι αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση των εσόδων από τόκους κατά 57,1%. Μετά από αρκετό καιρό η καθαρή θέση των έξι εισηγμένων εμπορικών τραπεζών ξεπέρασε τα 32 δις ευρώ από 29,5 δις ευρώ το περυσινό εννεάμηνο και αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του γρήγορου χτισίματος κεφαλαίου που έρχεται από την κερδοφορία της χρήσης. 

Από τις 43 εταιρίες σε τροχιά νέων ιστορικών υψηλών σε επίπεδο κερδοφορίας βρίσκονται οι Optima Bank, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν, Autohellas, Κρι – Κρι, Aegean, ΟΛΠ, Μοτοδυναμική, Ε-Νet, Austriancard και Cenergy, όχι και άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι η δημοσίευση του εννεαμήνου αφορά ως τώρα το 27% των εισηγμένων εταιριών ενώ πέρυσι το 1/3 του συνόλου των εταιριών του ΧΑ είχε σημειώσει λειτουργικά και καθαρά κέρδη ρεκόρ όλων των εποχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σχετικό πίνακα του εννεαμήνου μόλις μία εταιρία εμφανίζει ζημιογόνο αποτέλεσμα. 

Το περυσινό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας των 10,3 δισ. ευρώ δεν είναι άπιαστο αφού βασικές τάσεις που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διάρκεια της χρονιάς διατηρούν τη δυναμική τους: Ο Τουρισμός καταγράφει συνεχώς νέα υψηλά, η κατασκευή ενισχύεται από τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, η πληροφορική ανεβάζει στροφές και η κατανάλωση στο λιανεμπόριο αν και έχει επιβραδύνει τον αρχικά ισχυρό ρυθμό κινείται με θετικό πρόσημο.

Παράλληλα η ρευστότητα στους ισολογισμούς διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό υποσχόμενη μερίσματα άνω των 3 δις ευρώ. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα μπουν και οι τράπεζες στην εικόνα βελτιώνοντας πολύ τη μερισματική απόδοση του ΧΑ. Όπως και να έχει οι βασικές εταιρίες του ΧΑ τήρησαν τις υποσχέσεις που έδωσαν πέρυσι βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινό. Και αυτό έχει το αντίκρισμα του στην Αγορά. 

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου 43 εισηγμένων εταιριών

Σημειώσεις: 

  • Στη Σαράντης δημοσιεύονται τα EBIT αντί των καθαρών κερδών. 
  • Στην Premia δημοσιεύονται πρό φόρων κέρδη
  • Τα κέρδη της Ε-Νet είναι προσαρμοσμένα