Διόρθωση εντός προγράμματος, σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κύριο χαρακτηριστικό τη σχετική υποχώρηση του τζίρου και τις ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρονται σε μερική κατοχύρωση θέσεων από διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων, κάτι που είχε αντίκτυπο στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και σε μετοχές που είχαν πιστωθεί με σημαντικές αποδόσεις, κατά το χρηματιστηριακό έτος που ολοκληρώνεται.
Δεδομένης, μάλιστα, της απουσίας των περισσότερων ξένων χαρτοφυλακίων και με τους, ενεργούς, ιδιώτες επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι ρευστοποιήσεις σε κάποια, μη τραπεζικά, blue chips, είχαν σαν αποτέλεσμα την ελεγχόμενη υποχώρηση των βασικών δεικτών (ΓΔΧΑ και FTSE25). Από την άλλη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ενεργοποίηση αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +1,24% του τραπεζικού δείκτη, αποτέλεσε αντίβαρο στις πιέσεις που ασκήθηκαν στα μη τραπεζικά blue chips.
Το μεσοπρόθεσμο σενάριο στο Χ.Α. παραμένει αισιόδοξο, καθώς όλοι σχεδόν οι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, όπως και οι οίκοι αξιολόγησης, προβλέπουν ότι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία διετία θα συνεχιστεί τουλάχιστον και το 2024, ενώ οι δείκτες για τις ελληνικές μετοχές δείχνουν ευνοϊκοί.
Την ίδια ώρα, το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι βελτιωμένο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έδωσαν το σύνθημα ότι «μπαίνει φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων και πλέον, δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι πρώτες μειώσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Fed και αυτό φαίνεται να το επιβεβαιώνει και η αγορά ομολόγων, όπου συνεχίζεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση των αποδόσεων.
Να σημειωθεί ότι Dow Jones, DAX και CAC 40 κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, την παρελθούσα εβδομάδα, ενώ πολύ κοντά στο να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό είναι και ο δείκτης S&P 500.
Σε αυτό το μοτίβο, δεν φαίνεται να αντιστρέφεται εύκολα η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα αν δεν προκύψει κάποιος νέος αρνητικός καταλύτης που θα επιβαρύνει υπέρμετρα το κλίμα. Εξάλλου, με τους επενδυτές να διαβλέπουν σταδιακή μείωση των επιτοκίων, άρα και των αποδόσεων στις αγορές «σταθερού» εισοδήματος, είναι λογικό να αναζητούνται καλύτερες επενδυτικές λύσεις.
Επιστρέφοντας Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης, σαφώς λιγότερες οι «συγκινήσεις» από του τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον για τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Από την άλλη, επτά συνεδριάσεις απομένουν μέχρι τη λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς και φαίνεται λογικό, η συναλλακτική δραστηριότητα να μειώνεται, λόγω και της εορταστικής ραστώνης, όπως σημειώνουν αρκετοί χρηματιστές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, σαν επικρατέστερο σενάριο είναι η τρέχουσα εβδομάδα να αναλωθεί σε συντήρηση δυνάμεων, ήπιες μεταβολές στους βασικούς δείκτες, χωρίς να αποκλείονται και ελεγχόμενες κινήσεις κατοχυρώσεις κερδών.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σημείωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.284,69 μονάδες (-0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.287,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,28%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,1 εκατ., από τα οποία τα 15,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική (+2,38%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,53%) και με απλά θετική μεταβολή οι Alpha Bank (+0,81%), Eurobank (+0,62%), Πειραιώς (+0,56%), ΕΥΔΑΠ (+0,17%) και ΟΤΕ (+0,15%).
Με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Aegean Airlines (-3,30%), Quest (-2,02%), Lamda Development (-2,04%), Motor Oil (-2,31%), Jumbo (-2,28%), Ελλάκτωρ (-3,50%) και ΕΛΧΑ (-2,11%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Trastor (+9,40%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,24%), Άβαξ (+6,21%) και ACAG (+5,79%).
Σημειώνεται πως οι μετοχές της Motor Oil (-2,31%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα ύψους 0,4091 ευρώ ανά μετοχή.