Με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, καθώς δεν έχουν αποφασίσει την επόμενη κίνησή τους, στο Χ.Α. οι ενεργοί traders δεν είχαν λόγους να διαφοροποιηθούν θεαματικά από τους ομολόγους τους σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο. Έτσι η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε σε μετρημένες κινήσεις, εναλλαγές προσήμων και αισθητά περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.
Στο επίκεντρο παραμένει η μετοχή της Πειραιώς, εν αναμονή της έκβασης του ενδιαφέροντος για εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, «το κλίμα στις διεθνείς αγορές παραμένει τεταμένο, αν και χωρίς τα συμπτώματα πανικού. Η παράταση στην επιβολή των δασμών σε Καναδά και Μεξικό για ένα μήνα γεννά προσδοκίες ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία που θα αποτρέψει τον εμπορικό πόλεμο, ενώ όλα είναι ανοικτά για αντίστοιχη κίνηση του Τραμπ και προς την Κίνα. Την ίδια ώρα ο τεχνολογικός κλάδος δείχνει νευρικότητα, αφότου η Alphabet απογοήτευσε στα μεγέθη που ανακοίνωσε χτες, μετά την λήξη των συναλλαγών στο NYSE. Πάντως, το ‘έργο’ του εμπορικού πολέμου να έχει πολλά ‘επεισόδια’ ακόμα, καθώς και η πλευρά της Κίνας κλιμακώνει πλέον την απάντησή της, βάζοντας στο στόχαστρο μεγάλους, παγκόσμιας εμβέλειας, τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, με απρόβλεπτες συνέπειες προς το παρόν».
Συμπερασματικά, μπορεί η προχθεσινή πτώση στην αγορά δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες εισόδου σε επιλεγμένους τίτλους, με βάση τα θεμελιώδη των εισηγμένων, ωστόσο, η επίδραση του διεθνούς κλίματος μόνο αμελητέα δεν είναι και πολλοί επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής περιμένοντας την εξομάλυνση των εμπορικών εντάσεων.
Εν τω μεταξύ, οι εκθέσεις των επενδυτικών οίκων συνεχίζουν να δίνουν υψηλότερες τιμές - στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, με πυλώνες τη συνεχή αναβάθμιση, τη διαφαινόμενη υψηλή μερισματική πολιτική, διάφορες εταιρικές ζυμώσεις και κυρίως ένα συνολικά εξυγιασμένο τραπεζικό σύστημα.
Εξαιρετικά επιλεκτικό το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με ζητούμενο, πάντα, την συνέχεια της ανοδικής κίνησης με πειστικές συναλλαγές.
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.521,86 (+0,07%) και 1.514,5 μονάδων (-0,42%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.517,35 μονάδες (-0,23%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,5 εκατ., από τα οποία τα 13 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Aegean Airlines (-1,06%), Jumbo (-1,38%), Optima (-1,05%), ΟΠΑΠ (-1,32%) και ΟΤΕ (-1,17%) και με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Ελλάκτωρ (+3,23%), HelleniQ Energy (+1,27%), Lamda Development (+2,09%) και ΔΑΑ (+1,41%).
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση, «η επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2025 ανήλθε σε 1,83 εκατ., αυξημένη κατά 14,5% σε σύγκριση με το 2024. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 5,1% και 18,7% τα επίπεδα του 2024. Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2025 ανήλθε σε 16546, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10,1% σε σχέση με το 2024. Οι πτήσεις εσωτερικού παρουσίασαν μικρή πτώση της τάξης του 2,5%, ενώ οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 19,1%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024».
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι ΑΤΕΚ (+9,40%), Ιατρικό (+7,12%), ΕΚΤΕΡ (+3,88%), BriQ (+3,54%).