Οι αγορές πέρασαν με επιτυχία τους δύσκολους σκοπέλους των γαλλικών εκλογών και των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στις ΗΠΑ και πλέον οι επενδυτές επιστρέφουν στα θεμελιώδη των εταιριών δίνοντας προβάδισμα σε κλάδους και εταιρίες που θα επικοινωνήσουν τα μεγέθη τους ως τις αρχές Αυγούστου.
Παράλληλα οι χρηματιστηριακοί δείκτες βασικών αγορών του πλανήτη είδαν νέα ιστορικά υψηλά (Τόκιο, Nasdaq, S&P -500) ή κινήθηκαν πολύ κοντά σε αυτά αντανακλώντας την αισιοδοξία για την πρώτη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μετά από 14 μήνες, προσδοκία που αποτυπώθηκε στα συμβόλαια παραγώγων Σεπτεμβρίου και τιμολογείται με πιθανότητα 86%.
Μπορεί το άκουσμα των καλών νέων του πληθωρισμού να είχε προεξοφληθεί σε πρώτο χρόνο από την αγορά των ΗΠΑ ωστόσο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2020 μείωση του ρυθμού από μήνα σε μήνα. Μετά από αυτές τις αναφορές, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα δείξουν αύξηση κερδών 8,8% για το β’ τρίμηνο. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη αυτή θα αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Ιούλιος ως τώρα χαρακτηρίζεται από συνεχείς αναβαθμίσεις των συστημικών τραπεζών και από την επιλεκτική κινητικότητα μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι αναβαθμίσεις έρχονται ως φυσικό επακόλουθο της βελτιωμένης εικόνας που παρουσιάζει ο κλάδος αλλά και των προοπτικών για την πορεία της χρήσης υποστηρίζοντας την έξοδο στις ομολογιακές αγορές με ευνοϊκότερους όρους.
Τα πρώτα δείγματα ουσιαστικής πιστωτικής επέκτασης που παρατηρήθηκαν στο β’ τρίμηνο, οι χαμηλότερες των αρχικών κατευθύνσεων για το σύνολο της χρήσης πιστωτικές προβλέψεις και οι πιθανές αναθεωρήσεις κερδοφορίας για το 2024 αναμένεται να αυξήσουν το ενδιαφέρον για τον κλάδο ως το τέλος του μήνα.
Σε ό,τι αφορά τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η αγορά έχει δείξει κάποια αντανακλαστικά σε νέα που αφορούν τις δημοσιευμένες τάσεις πωλήσεων ή στοιχεία που αφορούν κάποιους από τους μήνες του β’ τριμήνου. Ο ανοιχτός ορίζοντας από μακροοικονομικά νέα ή άμεσες πολιτικές εξελίξεις θα δώσει προβάδισμα ενδιαφέροντος σε όσες εταιρίες εκμεταλλευθούν με φρέσκο περιεχόμενο νέων το επενδυτικό ξέφωτο ως τις αρχές Αυγούστου.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε ως την αντίσταση των 1.450 μονάδων διορθώνοντας μετριοπαθώς χωρίς να προβληματίσει για την ένταση των ρευστοποιήσεων. Το όριο διαφυγής (1.451 μονάδες) δοκιμάστηκε αρκετές φορές, ενώ η μικρή συσσώρευση δυνάμεων που παρατηρείται πέριξ των επιπέδων της αντίστασης δίνει προβάδισμα στους αγοραστές για την επόμενη εβδομάδα.
Τα δεδομένα θα γίνουν ακόμα πιο αισιόδοξα αν η ανοδική διαφυγή συνοδευτεί από ένταση στον τζίρο καθώς οι πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου χαρακτηρίζονται από την υποχώρηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Για τους πωλητές τελευταίο τεχνικό οχυρό είναι ο κινητός μέσος των 50 ημερών ο οποίος ωστόσο εφάπτεται του Γενικού Δείκτη και βρίσκεται στο όριο της διάσπασης. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες με δυνητικό ανοδικό περιθώριο τουλάχιστον τα πρόσφατα φετινά υψηλά (1.505) το οποίο αποτελεί και το βασικό μεσοπρόθεσμο σενάριο κίνησης της αγοράς.