Επιφυλακτικά ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, όμως σχετικά γρήγορα οι αγοραστές τον γύρισαν σε θετικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε, εκ νέου, από την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, τις επιλεκτικές κινήσεις των traders στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αλλά και από σχετική αύξηση του ενδιαφέροντος, για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.442,68 (-0,11%) και 1.450,58 μονάδων (+0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.445,91 μονάδες (+0,11%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86 εκατ., από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να τιμολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έτρεξε τον περασμένο μήνα με ρυθμό 3% ετησίως, επιβραδύνοντας αισθητά από το 3,3% του Μαΐου, ενώ ήταν χαμηλότερα και από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που προέβλεπαν υποχώρηση στο 3,1%. Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Ιουνίου - Μαΐου έδειξε ότι οι τιμές μειώθηκαν οριακά κατά 0,1%, έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,1%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην μεγάλη εικόνα, ο γενικός δείκτης είχε δείξει αξιοσημείωτες αντοχές απέναντι στις συνεχιζόμενες αποκοπές μερισμάτων, στο μειωμένο ενδιαφέρον για πολλούς δεικτοβαρείς τίτλους και στις διεθνείς πιέσεις που προκάλεσε το αποτέλεσμα της κάλπης των γαλλικών εκλογών, υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις εγχώριων αναλυτών, «το ελληνικό χρηματιστήριο δεν δείχνει διάθεση να επιστρέψει στα πρόσφατα χαμηλά και να θέσει υπό αμφισβήτηση τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς, πάρα πολλά, βραχυπρόθεσμα, θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία και από την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών».
Εν τω μεταξύ, η DBRS έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Eurobank (), στην πρώτη της αξιολόγηση για την τράπεζα, ξεκινώντας κάλυψη από το «BBB (low)» με σταθερή προοπτική, επισημαίνοντας το κορυφαίο εγχώριο franchise της Eurobank στη λιανική και εταιρική τραπεζική και τον βαθμό διαφοροποίησής της εκτός Ελλάδας.
Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου της Cenergy Holdings στα 12,7 ευρώ, από 8,9 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Eurobank Equities, δίνοντας σύσταση «buy». «Λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες μας για βελτιωμένη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία, χάρη στο ποιοτικότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο και την ισχυρότερη συνολική εκτέλεση, αυξάνουμε την εκτίμησή μας για τα έσοδα του ομίλου την περίοδο 2024-2025 κατά 10-13%, η οποία μεταφράζεται σε αύξηση των EBITDA κατά +5-8%», αναφέρει η Eurobank Equities.
Η JP Morgan προβλέπει μερισματική απόδοση άνω του 10% για φέτος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, χωρίς να ληφθεί υπόψη η απόδοση που προέρχεται από την επαναγορά μετοχών ύψους 150 εκατ. ευρώ, με περίπου 50 εκατ. ευρώ να απομένουν το 2024. Ο οίκος διατηρεί αμετάβλητη την τιμή - στόχο του στα 20 ευρώ και τη σύσταση της «υπεραπόδοσης» έναντι της αγοράς.
Παράλληλα, αύριο Παρασκευή, ο γερμανικός οίκος Scope Ratings θα ανακοινώσει τη νέα του αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν βαθμολογεί το εγχώριο αξιόχρεο με «ΒΒΒ-» και σταθερό outlook. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον πρώτο ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2023, μετά τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας οι Coca Cola (-3,14%), Jumbo (-4,19%, ο όμιλος χαμήλωσε τον πήχη για την αύξηση του κύκλου εργασιών και κερδών στο χαμηλό επίπεδο, μεταξύ 8% και 10%. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως “η αύξηση των πωλήσεων θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμα και στο 4% και η κερδοφορία να παραμείνει σταθερή, σε σχέση με πέρυσι, αν οι παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες παραμείνουν) και Ελλάκτωρ (-2,45%).
Αντίθετα, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Εθνική (+1,58%), Aegean Airlines (+1,92%), Lamda Development (+4,58%), TITC (+2,33%), ΔΑΑ (+1,70%), ΔΕΗ (+2,23%), ΕΥΔΑΠ (+1,23%) και ΟΠΑΠ (+2,43%).
Aπό τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι MIG (+6,30%), Lavipharm (+3,61%), Κέκροψ (+2,55%) και ΑΔΜΗΕ (+2,45%).