Συνεδρίαση συσσώρευσης και χαμηλότερων συναλλαγών, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά εν αναμονή των ανακοινώσεων για το placement της Πειραιώς, όσον αφορά το ποσοστό και την τιμή διάθεσης. Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τα πρόδηλα σημάδια κόπωσης, ελλείψει νέων καταλυτών, όμως από την άλλη και σήμερα οι εν δυνάμει πωλητές, ή έστω αυτοί που προσπαθούν να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, δεν έδειξαν διαθέσεις για επιθετικότερες κινήσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι η εγχώρια αγορά έβγαλε εις πέρας και άκρως επιτυχημένα τους τελευταίους μήνες projects που απαίτησαν πολύ μεγάλη ρευστότητα, όπως ήταν το placement της Εθνικής και της Helleniq Energy, την ΑΜΚ και την ομολογιακή έκδοση της Intralot, το ομόλογο της TITC, της Ideal Holdings, την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές για 4 δισ. ευρώ, και τη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών όπου σηκώθηκαν 738 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι από τους διεθνείς δείκτες - σηματωρούς καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες που συνεχίζονται για όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
Διαγραμματικά, ο γενικός δείκτης συνεχίζει απροβλημάτιστα την ανοδική τάση των τελευταίων 14 μηνών, διατηρώντας με σχετική ευκολία τα πρόσφατα κεκτημένα υψηλά, 13 ετών.
Σύμφωνα με αναλυτές, «απέμειναν μόλις τρεις συνεδριάσεις για τη λήξη του Φεβρουαρίου και του πρώτου διμήνου, με τα πρόσημα στο σύνολο της αγοράς να είναι θετικά, ως επί το πλείστον, έστω και αν τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται εμφανής κόπωση, την ώρα που διεθνώς εξελίσσεται ισχυρότατο ράλι με αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά για σημαντικούς δείκτες».
Από την άλλη, η επιφυλακτική εικόνα στα πιο πολλά «βαριά χαρτιά» του ταμπλό, ασφαλώς και μεταφέρεται και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση του αριθμού των ημερήσιων πρωταγωνιστών.
«Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg και επανέλαβε ότι αναμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, στα 10,70 ευρώ, από 9,20 ευρώ αύξησε την τιμή - στόχο για την HelleniQ Energy η Optima Bank, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή. Σε προσαρμοσμένο επίπεδο τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 629 εκατ. ευρώ το 2023 και στα 480 εκατ. ευρώ το 2024. Το τελικό μέρισμα αναμένεται στα 0,30 ευρώ (έχει δώσει επίσης 0,30 ευρώ προσωρινό μέρισμα).
Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.416,43 (+0,22%) και 1.411,40 μονάδων (-0,13%) και έκλεισε στις 1.414,51 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,09%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 70 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι ΟΠΑΠ (+2,54%), Σαράντης (+2,31%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,92%) και Lamda Development (+1,60%). Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Jumbo (-1,24%), Aegean Airlines (-1,74%), Viohalco (-1,68%), Autohellas (-1,32%) και Cenergy (-1,01%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,70%), ΦΒΜΕΖΖ (+9,57%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,53%), ΓΚΜΕΖΖ (+7,34%) και Entersoft (+4,45%).