Πρέπει να ομολογήσουμε πως η γρήγορη επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των ελληνικών εταιρειών μας αιφνιδίασε λίγο.
Το ράλι Απριλίου και τα πονταρίσματα για την επενδυτική βαθμίδα
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών

Το ράλι Απριλίου και τα πονταρίσματα για την επενδυτική βαθμίδα

Πρέπει να ομολογήσουμε πως η γρήγορη επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των ελληνικών εταιρειών μας αιφνιδίασε λίγο.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε την σταθερή ανοδική της πορεία, απομακρύνθηκε με άνεση από τις 1.100 μονάδες του γενικού δείκτη και έκλεισε χθες στις 1.120,29 μονάδες. Συμπληρώνοντας έντεκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έχουμε πλέον φτάσει σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό που σημείωσε ο γενικός δείκτης την 1η Μαρτίου στις 1.140,96 μονάδες. Με την εικόνα που δίνει τις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά μας, δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε την πιθανότητα να ξεπεράσουμε σύντομα και αυτά τα επίπεδα.

Αυτή την στιγμή, είναι φανερό πως οι αγοραστές έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και πως οι πωλητές κινούνται διστακτικά, περιμένοντας ίσως ακόμα υψηλότερες τιμές. Όπως είχαμε δει και πριν μερικές ημέρες το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον έχει ηρεμήσει αρκετά σε σχέση με αυτό των μέσων του Μαρτίου και οι ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος έχουν υποχωρήσει αρκετά.

Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ασχοληθούν και πάλι με τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα των περισσότερων μεγάλων και μεσαίων εταιρειών της αγοράς μας και τις θετικές προοπτικές για το 2023 για τις περισσότερες από αυτές. Επίσης, η εξομάλυνση της διεθνούς κατάστασης έφερε στο προσκήνιο και τις θετικές προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2023. Οι προσδοκίες αυτές έχουν γίνει ακόμα πιο θετικές τις τελευταίες εβδομάδες και εντός και εκτός Ελλάδος, με την βοήθεια και των εκτιμήσεων για μία ακόμα καλύτερη χρονιά στον τομέα του τουρισμού. 

Η κίνηση της αγοράς από τις 1.000 περίπου μονάδες του γενικού δείκτη στις 1.120 στηρίχθηκε σε σημαντικό βαθμό από την άνοδο των μετοχών των εταιρειών με πολύ καλά αποτελέσματα και θετικές προοπτικές. Οι μετοχές αυτές είχαν σημειώσει σημαντική πτώση μέσα σε ένα διάστημα λίγων ημερών και η σταδιακή εξομάλυνση του διεθνούς χρηματιστηριακού περιβάλλοντος έδωσε την ευκαιρία σε Έλληνες και διεθνείς επενδυτές να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις σε πολύ καλές (όπως αποδεικνύεται μερικές μέρες αργότερα) τιμές, απορροφώντας την προσφορά από την μεριά των πωλητών. Έτσι είδαμε την μετοχή της Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) να κερδίζει από τα μέσα Μαρτίου μέχρι χθες περίπου 20%, την μετοχή της Cenergy (CENER) να ανακάμπτει κατά σχεδόν 25%, αυτή της Autohellas (ΟΤΟΕΛ) να ανεβαίνει κατά 18%.

Αναφερθήκαμε πρώτα σε αυτές όχι μόνο λόγω της ισχυρής ανάκαμψης από τα χαμηλά των μέσων Μαρτίου αλλά και γιατί με την άνοδό τους ξεπέρασαν τα υψηλά που είχαν σημειώσει πριν την ισχυρή χρηματιστηριακή διόρθωση. Νέα υψηλά σημείωσαν και άλλες μεγάλες μετοχές όπως ο ΟΠΑΠ (ΟΠΑΠ), ο οποίος ανέβηκε κατά 8% από τα χαμηλά του και η Αεροπορία Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ), της οποίας η ανάκαμψη ξεπέρασε το 15%. Πολύ αξιόλογη ανοδική αντίδραση σημείωσαν και ορισμένες άλλες μετοχές, οι οποίες πλησίασαν χωρίς να ξεπεράσουν τα υψηλά που είχαν σημειώσει πριν την χρηματιστηριακή αναταραχή του Μαρτίου. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ανέβηκε κατά 19% από τα χαμηλά της και απέχει ελάχιστα από την υψηλότερη τιμή πριν την αρχή του Μαρτίου, ενώ η ΔΕΗ (ΔΕΗ) αντέδρασε και αυτή δυνατά με κίνηση της τάξης του 14%.

Εξαιρετικά δυνατή ήταν η αντίδραση από τα χαμηλά για την Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ), η οποία με το χθεσινό της κλείσιμο κατέγραφε άνοδο περίπου 40% από τα χαμηλά που σημείωσε την ημέρα του πανικού για την Deutsche Bank και απέχει πλέον πολύ λίγο από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν την 1η Μαρτίου. Φυσικά αυτές δεν ήταν οι μόνες μετοχές που αντέδρασαν από τα χαμηλά, απλώς διαλέξαμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. 

Όμως, πέρα από την επιστροφή του ενδιαφέροντος για τις μετοχές με καλές προοπτικές, δεν είναι σωστό να αγνοήσουμε και έναν άλλον παράγοντα, ο οποίος πιθανότατα έχει παίξει αρκετά σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοδικής κίνησης στις τελευταίες συνεδριάσεις. Αναφερόμαστε βέβαια στις αγορές μετοχών στις οποίες εικάζεται πως προχωρούν σημαντικοί επενδυτές, διεθνείς και εγχώριοι, οι οποίοι εκτιμούν πως η πιθανότητα να δούμε τον οίκο αξιολόγησης S&P να αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας το βράδυ της 21ης Απριλίου είναι αρκετά σημαντική και «ποντάρουν» σε αυτήν.

Σχετικές αναφορές των αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs και στελεχών της τράπεζας Societe General ενισχύουν την εκτίμηση πως ένα μέρος του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει άμεση σχέση με αυτή την προσδοκία. Οι υποψίες ενισχύονται και από το γεγονός πως η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε απότομη άνοδο κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και κατά την πρώτη συνεδρίαση μετά το Πάσχα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά, για να είμαστε μάλιστα ειλικρινείς συνήθως κατά την διάρκεια αυτών των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων οι χρηματιστές και οι επενδυτές κυριεύονται από μία έντονη υπνηλία. Αν οι υποψίες αυτές είναι βάσιμες, λογικά θα δούμε συνέχιση αυτού του ενδιαφέροντος και τις επόμενες ημέρες.

Το τι θα γίνει μετά το βράδυ της Παρασκευής δεν είναι πολύ εύκολο να πούμε. Λογικά, αν ο S&P δεν ανεβάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, την επόμενη Δευτέρα θα εκδηλωθούν πωλήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αν συμβεί αυτό, και ανάλογα με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, αυτές οι πωλήσεις μπορεί να σταθούν αφορμή για να ξεκινήσει μία διαδικασία κατοχύρωσης κερδών από όσους είχαν την έμπνευση να αγοράσουν μετοχές τις δύσκολες μέρες του Μαρτίου. Από την άλλη μεριά, αν από την μεριά του αμερικανικού οίκου έρθουν θετικές ειδήσεις, αυτό θα αποτελέσει μία ούτως ή άλλως πολύ θετική εξέλιξη για την χώρα μας και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση βέβαια δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα εκδήλωσης πωλήσεων και κατοχύρωσης κερδών.

Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι πως αφού ακούσουμε τι θα έχει να μας πει ο οίκος αξιολόγησης, η προσοχή μας θα πρέπει να επιστρέψει και πάλι στα θεμελιώδη στοιχεία των εισηγμένων επιχειρήσεων και στην πορεία της οικονομίας της χώρας. Σε συνδυασμό βέβαια, όπως πάντα άλλωστε, με την πορεία των διεθνών αγορών. Και προφανώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να μας απασχολούν και οι βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου και οι σχετικές δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και πληροφορίες. 

Ανεξάρτητα όμως από το τι θα μάθουμε (αν μάθουμε) από την S&P και από την αναπόφευκτη νευρικότητα που θα έρθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές, πρέπει να ομολογήσουμε πως η γρήγορη επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των ελληνικών εταιρειών μας αιφνιδίασε λίγο.

Μας ξάφνιασε όμως ευχάριστα γιατί μας έδειξε καθαρά πως τα οικονομικά στοιχεία και οι προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας έχουν βάλει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο στόχαστρο πολλών διεθνών επενδυτών. Όταν επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα, σίγουρα θα γίνουν πολύ περισσότεροι!