Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο «φίνις» κρίθηκε το πρόσημο της συνεδρίασης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο «φίνις» κρίθηκε το πρόσημο της συνεδρίασης

Συνεδρίαση που στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών χαρακτηρίστηκε από τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με φόντο και το επιφυλακτικό κλίμα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όμως προς το τέλος οι αγοραστές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, γυρίζοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε θετικό έδαφος και μικρά κέρδη, με το τελικό πρόσημο να κρίνεται, κυριολεκτικά, στο φίνις.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, σημειώνοντας την θετική εκκίνηση του 2025, για το ελληνικό χρηματιστήριο και σημειώνοντας πως «το ‘January effect’ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και για μία ακόμη φορά οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που πρωταγωνιστούν, με λίγες βοήθειες από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους. Η αγορά ‘διαβάζει’ θετικά τις εξελίξεις στην οικονομία και στα θεμελιώδη των εισηγμένων, δε λείπουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις, όπως έδειξαν οι τελευταίοι μήνες του 2024, ενώ κυοφορούνται και καινούρια επιχειρηματικά deals. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κλείνει το ‘gap’ με τις ξένες αγορές, που υπεραπέδωσαν κατά τη διάρκεια του 2024».

Από την άλλη, ασφαλώς και απαιτείται αυξημένη προσοχή, καθώς οι δασμοί που πιθανότατα θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στους εμπορικούς εταίρους τους, καθώς και η άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα και όχι μόνο, λειτουργούν επιβαρυντικά για τις αποτιμήσεις των μετοχικών τίτλων.

Επιστρέφοντας στην εγχώρια αγορά, οι ενεργοί επενδυτές περιμένουν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο νομοσχέδιο για το χρηματιστήριο, με στόχο την ενίσχυση της εποπτείας και την παροχή κινήτρων για την εισαγωγή εταιρειών στο Χ.Α.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, «ο γενικός δείκτης τρέχει με νέο τεχνικό σήμα αγοράς από τις 1440 μονάδες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, (ξανα)άνοιξε ο δρόμος για νέα πολυετή υψηλά, με πρώτο επίπεδο τις 1580 μονάδες και τελικό αποδέκτη τη ζώνη των 1700».

Την κάλυψη της Sarantis ξεκίνησε η Euroxx Sec, δίνοντας σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς και τιμή - στόχο τα 13,8 ευρώ. Για το σύνολο του 2024 περιμένει κέρδη 49 εκατ. ευρώ και 55 εκατ. ευρώ για το 2025.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για τη ΔΕΗ στα 16 ευρώ, από 14,5 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Citi, με σύσταση «buy». Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση του EBITDA από 1,8 δισ. ευρώ το 2024, σε 2,5 δισ. ευρώ το 2027.

Στα 12,5 ευρώ αναβαθμίζει η NBG Securities την τιμή - στόχο για την Cenergy Holdings, από 11 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση της μετοχής σε «outperform», τονίζοντας πως η επέκταση της Cenergy στην αγορά των ΗΠΑ δημιουργεί νέες ευκαιρίες.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.497,85 (-0,58%) και 1.509,24 μονάδων (+0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.506,48 μονάδες (-0,01%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 161 εκατ., από τα οποία τα 20,8 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Εθνική (-1,10%), Aegean Airlines (-1,32%), Jumbo (-2,26%), Metlen (-2,06%), ΟΠΑΠ (-1,19%), Ελλάκτωρ (-1,52%).

Με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Alpha Bank (+1,44%), ΔΑΑ (+1,14%), ΕΛΧΑ (+1,88%), Cenergy (+1,22%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων, οι Ίλυδα (+9,44%), Q&R (+5,84%), Παπουτσάνης (+4,60%) και Κρι Κρι (+3,50% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά).