Συνεδρίαση τριών όψεων, η σημερινή, στο ελληνικό χρηματιστήριο, που ξεκίνησε με υπόλοιπα πωλήσεων και η οποία πίεσε τον γενικό δείκτη μέχρι τις 1.059,83 μονάδες (-2,06%), κάπου εκεί οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, συμμάζεψαν τις απώλειες των βασικών δεικτών, γύρισαν τον γενικό δείκτη σε θετική μεταβολή, μέχρι τις 1.089,95 μονάδες (+0,73%), όμως τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι πωλητές και η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον δείκτη στις 1.078,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,32%.
Αξίζει υποσημείωσης το τελικό -2% του δείκτη των τραπεζών, ενώ χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφασίστηκε η άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Frigoglass (-19,90%) στο Χ.Α.
Ανεξάρτητα από το σημερινό τελικό πρόσημο, οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι το ανοδικό momentum που είχε η εγχώρια αγορά έχει μπει σε αμφισβήτηση, όσο τουλάχιστον δεν αποσαφηνίζονται οι κυβερνητικές προθέσεις, για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αν η χώρα μπαίνει σε μεγαλύτερης διάρκειας προεκλογική περίοδο - πολιτική αντιπαράθεση, στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θα αποτυπωθούν οι πραγματικές διαθέσεις των επενδυτών, κυρίως των ξένων, για το πως αξιολογούν τη νέα κατάσταση.
Η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων συνεδριάσεων, μέχρι η εγχώρια αγορά αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα, όσον αφορά την κατεύθυνση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.
Ανεξάρτητα των υφιστάμενων εκτιμήσεων, που δεν αποκλείεται να αλλάξουν σε περίπτωση αλλαγής της συμπεριφοράς της αγοράς, εκείνο που δείχνει σχετικά βέβαιο, είναι ότι έχουν μπει σε, τουλάχιστον προσωρινή, αμφισβήτηση τα σενάρια, πάνω στα οποία «πάτησε» το τελευταίο ανοδικό κύμα.
Μόνη θετική ένδειξη, είναι ότι ο τζίρος παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, που σημαίνει ότι η αγορά παραμένει «ζωντανή» και δεν έχει γυρίσει στην εσωστρέφεια του παρελθόντος.
Με τα παραπάνω δεδομένα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματισμένες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία.
Στο αισιόδοξο μήκος κύματος, οι τελευταίες δηλώσεις Στουρνάρα. «Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, μετά από 12 χρόνια στην κατηγορία ‘junk», δήλωσε στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι ενεργοί traders δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η αγορά έρχεται από σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη και όσοι πήραν θέσεις νωρίς, δεν έχουν πρόβλημα να ρευστοποιήσουν μέρος των χαρτοφυλακίων τους, ακόμα και επιθετικά, αν συνεχίσει να επιδεινώνεται το πολιτικοοικονομικό κλίμα.
Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα αναλυτή σύμφωνα με την οποία, «τα τελευταία γεγονότα «έλυσαν» τις αναστολές διόρθωσης».
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο οι ΔΕΗ (+1,53%), ΕΛΧΑ (+2,59%) και ΕΥΔΑΠ (+1,78%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,58%), Εθνική (-3,44%), Eurobank(-1,17%), Ελλάκτωρα (-3,95%) και Quest (-1,17%).
Εν τω μεταξύ, στο +5,9% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση με μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, το ΑΕΠ το 2022 σε όρους όγκου ανήλθε σε 192,1 δισ. ευρώ, έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021.
Από την άλλη, σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεων της για την Εθνική Τράπεζα προχώρησε η Goldman Sachs, ανεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 5,40 ευρώ, από 5,20 ευρώ προηγουμένως και διατηρώντας τη σύσταση «buy».
Την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησε η Jefferies, με «top pick» τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Η τιμή - στόχος που δίνει για την Εθνική Τράπεζα είναι τα 6,60 ευρώ με σύσταση «buy». Σύσταση «hold» τηρεί στις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς με τιμή - στόχο τα 1,65 ευρώ και 2,50 ευρώ αντίστοιχα, και σύσταση «underperform» δίνει για την Alpha Bank, με τιμή - στόχο τα 1,10 ευρώ.
Η προσοχή και στις διεθνείς αγορές, μετά τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο, σύμφωνα με τις οποίες, «η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο και ταχύτερα από ότι αναμενόταν, μετά τα τελευταία στοιχεία για την Οικονομία και τον πληθωρισμό».