Μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και με αφορμή τις ελεγχόμενες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, στο ελληνικό χρηματιστήριο επικράτησαν ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό.
Απόλυτα επιλεκτικές οι κινήσεις των αγοραστών στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ακόμα λιγότερες οι πρωτοβουλίες στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διαμόρφωσαν την εικόνα ελεγχόμενης διόρθωσης, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι άλλαξε το ανοδικό momentum, εκτός και αν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν δυνάμει πωλητές πήραν την νίκη κυριολεκτικά στο φίνις, ή αλλιώς με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «η μέχρι στιγμής συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, έχει βοηθήσει την αγορά να απορροφά τις όποιες πιέσεις από το «profit taking», αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να διεκδικεί ακόμα υψηλότερες τιμές σε δείκτες και επιμέρους μετοχές. Παραμένει ζητούμενο, η ρευστότητα που εξασφαλίζεται από την κατοχύρωση κερδών να επανεπενδύεται στην αγορά, προκειμένου να δημιουργούνται προϋποθέσεις ανατροφοδότησης της ανοδικής κίνησης».
Μένει να φανεί κατά πόσον οι traders θα επιλέξουν να κάνουν ένα πιο δυναμικό «πέρασμα από το ταμείο», συνεκτιμώντας την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ μεθαύριο Πέμπτη, στις 15.30.
Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, «οι προσδοκίες των επενδυτών για τα εταιρικά κέρδη του 2023 έχουν περικοπεί αισθητά, κατά τη διάρκεια του 2022. Αν δεν διαψευστούν, με νούμερα ακόμα χαμηλότερα, η δυναμική της αγοράς θα ανατροφοδοτηθεί, καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών παραμένει με χαμηλές θέσεις σε μετοχές».
«Ο ΓΔΧΑ προσέγγισε το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών της περιόδου, ήτοι το επίπεδο των 970 μονάδων. Ωστόσο, η άμεση σημαντική ανοδική απομάκρυνση από τα τρέχοντα επίπεδα δεν θα είναι εύκολη και θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την συμπεριφορά του τραπεζικού δείκτη, αλλά και των ΟΤΕ και ΕΕΕ, τίτλοι που συσσωρεύουν εδώ και μερικές εβδομάδες. Βραχυπρόθεσμα, συνιστούμε προσοχή και προς το παρόν αναθεωρούμε ελαφρώς το εκτιμώμενο εύρος διακύμανσης μεταξύ των 980 και 890 μονάδων ΓΔΧΑ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή ξεκινούν και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, με την αρχή να κάνουν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως BlackRock, BofA, JP Morgan και Citigroup», αναφέρει η Leon Depolas Sec.
Επαναφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% - 2%, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Ελλάδα 2.0 και διατήρηση του μεταρρυθμιστικού momentum και των επενδύσεων και μετά το 2026, προτείνει μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ στην ειδική έκθεσή του για την Ελλάδα. O διεθνής Οργανισμός προβλέπει υποχώρηση της ανάπτυξης στο 1,1%, από 5,1% το 2022 και ανάκαμψη μερικώς στο 1,8% το 2023 και πληθωρισμό που θα υποχωρήσει για φέτος στο 3,7%, από 9,4% το 2022 και με προοπτική περαιτέρω υποχώρησης στο 2,3% το 2024.
Αξίζει υποσημείωσης ότι μπορεί το τελικό πρόσημο του ΓΔΧΑ να κρίθηκε κυριολεκτικά στο φίνις, όμως οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, ήταν σαφώς περισσότεροι αυτών με θετικό, καθ΄ όλη την διάρκεια των συναλλαγών.
Ερχόμενοι στα στατιστικά, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 709,42 (+1,09%) και 694,59 μονάδων (-1,02%) και η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στις 701,68 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,01%.
Μεταξύ 956,85 (-0,62%) και 964,03 μονάδων (+0,12%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 962,22 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,06%.
Ο τζίρος στα 83 εκατ., από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΠΕΙΡ (+3,46%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,15%), ΚΟΥΕΣ (+1,17%), ΣΑΡ (+2,05%) και TITC (+4,54%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΑΡΑΙΓ (-1,57%), ΒΙΟ (-2,51%), ΕΛΧΑ (-1,40%), ΟΠΑΠ (-1,56%), ΟΤΟΕΛ (-1,37%) και ΤΕΝΕΡΓ (-1,64%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΜΠΤΚ (+17,94%), ΜΙΓ (+10%), ΚΕΚΡ (+8,60%) και ΣΙΔΜΑ (+2,37%).
Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 277.094 νέες (ΚΟ) μετοχές της εταιρείας «COCA-COLA HBC AG» που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 372.086.095.