Ανοδικής κίνησης συνέχεια, που έφερε τον ΓΔΧΑ υψηλότερα των 880 μονάδων και με τους περισσότερους των αναλυτών να εκτιμούν πως η διάρκεια του θετικού momentum, που κρατά από τις 800 μονάδες, για τον ΓΔΧΑ, θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των μεγάλων θεσμικών στη Wall Street, όπου και αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο του επιτοκιακού “πολέμου”, υπό τη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων.
Η προσοχή των διεθνών αγορών και αύριο Τρίτη 8/11, που είναι προγραμματισμένες οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα των οποίων θα επηρεάσει ανάλογα και την Wall Street. Αυτά την ώρα που η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές φέτος, τις τέσσερις τελευταίες κατά 75 μονάδες βάσης.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το διεθνές οικονομικό κλίμα έχει βαρύνει. Χαρακτηριστικές ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις οποίες «η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή και πως σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας» (αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 2%), ή οι δηλώσεις του προέδρου της FED Τζερόμ Πάουελ ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την κορύφωση των επιτοκίων».
Από την άλλη, υπάρχουν και τα θετικά μηνύματα. Με τις καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη να διατηρούνται καλές, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αποκλιμακωθεί δραστικά από τα υψηλά του Αυγούστου, ενώ χαμηλότερα από τα φετινά τους υψηλά επίπεδα, κινούνται και οι τιμές των περισσότερων βασικών εμπορευμάτων.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι συγκρατημένα αισιόδοξοι προβάλλουν το αφήγημα σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα έχει το προβάδισμα της υπεραπόδοσης, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αβαντάζ που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στις τιμές των εγχώριων μετοχών».
Απόλυτα ενδεικτική η πρόσφατη συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο Politico, σύμφωνα με την οποία, «η Τράπεζα της Ελλάδος πίστευε ότι θα έχουμε ανάπτυξη 3,2% φέτος, αλλά τώρα το αναθεωρούμε σε 6%, λόγω των πολύ υψηλότερων εισπράξεων από τον τουρισμό».
Στα επιχειρήματα των συγκρατημένα αισιόδοξων, το μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των κατασκευαστικών ομίλων και των εταιρειών πληροφορικής, η προσδοκώμενη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, οι κινήσεις που γίνονται για την προσέλκυση επενδύσεων, είτε μέσα από αποκρατικοποιήσεις - εκμεταλλεύσεις δημοσίων ακινήτων, είτε μέσα από ιδιωτικά projects, αλλά και τα κυοφορούμενα deals που φημολογούνται και τα οποία θα διαμορφώσουν άλλη ψυχολογία στην εγχώρια αγορά, είτε αφυπνίζοντας κεφάλαια που παραμένουν επιφυλακτικά, είτε απελευθερώνοντας ρευστότητα, αν τα deals τα ακολουθήσουν και δημόσιες προτάσεις.
Στα παραπάνω, ας προστεθεί η προοπτική νέας προσθήκης στον MSCI Greece Standard, συνδυαστικά με τη μόχλευση σε μετοχές του εν λόγω δείκτη, που δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους “long” (η ανακοίνωση της αναθεώρησης των δεικτών MSCI θα γίνει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου).
Επίσης, αύριο είναι σειρά της Coca Cola και της Alpha Bank να ανακοινώσουν αποτελέσματα. TITC, ΕΛΠΕ, Aegean, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΤΕ δημοσιεύουν στις 10/11 και την ίδια μέρα είναι και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Συμμετέχουν 8, υπάρχουν αναφορές για αύξηση σε 9, με προσθήκη της ΤΕΝΕΡΓ. Ικανοποιεί τα κριτήρια, μένει να δούμε αν θα την συμπεριλάβει ο οίκος στον Greece Standard. Στις 11/11 δημοσιεύει η Πειραιώς.
Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση οξύνεται επικίνδυνα.
«Το αν θα καταφέρει η αγορά να προσεγγίσει και πάλι επενδυτές που την έχουν παρατήσει, θα το δείξουν όχι μόνο οι τιμές, αλλά και η διάρκεια. Αυτό που συνιστάται είναι οι αποφάσεις να είναι στην ώρα τους και όχι με βάση το συναίσθημα και το ταμπλό», τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
«Στο εσωτερικό, για την εβδομάδα που ξεκίνησε, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα εταιρικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των τραπεζών, αλλά και δεικτοβαρών εισηγμένων όπως ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και TITC. Η αρχή γίνεται με την Alpha Bank, η οποία ανακοινώνει αύριο πριν την συνεδρίαση, με τα εκτιμώμενα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά αναμένουμε άλλο ένα δυνατό τρίμηνο για τον κλάδο. Από το μέτωπο των μάκρο, θα αξιολογηθούν τα μεγέθη του πληθωρισμού Οκτωβρίου για Ελλάδα (Τετάρτη), Γερμανία (Παρασκευή), ΗΠΑ (Πέμπτη). Σε ένα υποστηρικτικό κλίμα για τις αγορές, ο ΓΔΧΑ μπορεί να δοκιμάσει επίπεδα υψηλότερα των 900 μονάδων, τις επόμενες μέρες», όπως εκτιμά η Leon Depolas Sec.
Στο 6,4%, από 5,7% πριν, αναβαθμίζει η UBS την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο προχωρά σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών για το 2023, τοποθετώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,5%, από 4%, ενώ για το 2024 την τοποθετεί στο 3,2%. Κι αυτό τη στιγμή που η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι “η ύφεση ‘θα χτυπήσει την πόρτα’ της παγκόσμιας οικονομίας το 2023”.
Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil στα 23,4, από 22,2 ευρώ δίνει η Optima Bank, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση «buy».
Η ΑΧΕ αναμένει ότι η εισηγμένη θα εμφανίσει αναπροσαρμοσμένα EBITDA ύψους 1,41 δισ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρήσης, με τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται 377% υψηλότερα, στα 549 εκατ. ευρώ φέτος.
Εν τω μεταξύ, «το Χ.Α. ενώνει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του με τη Morgan Stanley, για τη διοργάνωση του ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Το συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Το διήμερο συνέδριο θα είναι κλειστό για το ευρύ κοινό και τα ΜΜΕ».
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 612,45 (-0,60%) και 625,37 μονάδων (+1,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 624,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,34%.
Ο ΓΔΧΑ, κινήθηκε μεταξύ 877,81 (-0,15%) και 886,16 μονάδων (+0,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 885,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.
Ο τζίρος στα 51 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για κέρδη ΕΥΡΩΒ (+2,61%), ΕΛΠΕ (+1,07%), ΒΙΟ (+2,11%), ΕΕΕ (+1,75%), ΟΠΑΠ (+1,08%), ΟΤΕ (+1,01%) και TITC (+1,75%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΡΑΙΓ (-2,11%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,51%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,94%), ΓΚΜΕΖΖ (+9,93%), ΦΡΛΚ (+3,26%) και ΕΝΤΕΡ (+2,91%).
Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών και μόλις 8 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 796.519 νέες (KΟ) μετοχές της «ALPHA ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ», που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 36 στελέχη της εταιρείας, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,29. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 2.348.207.784.