Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρέθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τα σημάδια της τραπεζικής κρίσης να κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στα χρηματιστηριακά ταμπλό, καθώς κλιμακώνονται οι τραπεζικές ανησυχίες στην Ευρώπη, με τη μετοχή της Deutsche Bank να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, μετά το έντονο άλμα που εμφάνισε το κόστος ασφάλισης της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έναντι χρεοκοπίας (CDS).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Market Intelligence, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, «τα CDS της Deutsche εκτινάχθηκαν στις 173 μονάδες βάσης χθες, από τις 142 μία ημέρα νωρίτερα, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ιστορικά». Ο τραπεζικός κλάδος δείχνει «εύθραυστος» όχι μόνο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αλλά και στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να διαγνώσουν εάν η κατάρρευση της Credit Suisse και οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλους τραπεζικούς ομίλους.
Αξίζει υπενθύμισης ότι χθες Citigroup υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σε «neutral», από «overweight», επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Προφανώς και τα ανοιχτά μέτωπα τόσο εντός, όσο και εκτός χώρας δεν επιτρέπουν μεγάλη ανάληψη ρίσκου, καθώς νέες αρνητικές εκπλήξεις - εξελίξεις μπορούν να έρθουν ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε, η εικόνα των διεθνών αγορών μόνο σε αρνητικά σενάρια δείχνει να συνηγορεί.
Με τα παραπάνω δεδομένα, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1.019,3 μονάδες (-3,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.021,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,97%, ενώ το -5,78% του τραπεζικού δείκτη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για τον κλάδο που πρωταγωνίστησε στην πτωτική κίνηση. Όλες οι συστημικές έκλεισαν με απώλειες άνω του 5%. Η Alpha Bank έχασε 6,03% και η Εθνική 5,97%. O τζίρος σε σχετικά καλά επίπεδα ξεπέρασε τα 94 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε οριακά κέρδη 0,10%, αποφεύγοντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, «με δεδομένους τους επόμενους μήνες αβεβαιότητας, εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν αποκλείεται και η προσοχή των ξένων χαρτοφυλακίων να μετατεθεί από την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο, στις πολιτικές εξελίξεις». Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από τις εντολές πώλησης που επικεντρώνονται κυρίως σε τίτλους που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται τα ξένα funds.
Ήδη το Χ.Α. αρχίζει να ανησυχεί για καθυστερήσεις, ή και βραχυπρόθεσμη αναβολή διάφορων επιχειρηματικών κινήσεων, σε μια συγκυρία που σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσε να υπάρχει επιτάχυνση από deals. «Η κρίση μπορεί να μεταδοθεί είτε αλυσωτά, μέσω της επίπτωσής της σε ισολογισμούς τρίτων ιδρυμάτων, είτε μέσω μιας γενικευμένης αύξησης της αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία. Τέλος, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας νέας διαταραχής λόγω γεωπολιτικών, χρηματοοικονομικών, ή άλλων εξελίξεων που θα λάβει διεθνείς διαστάσεις, πλήττοντας και τη χώρα μας”, αναφέρει η Eurobank.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελλάκτωρ (-1,41%), «έγινε αποδέκτης μη δεσμευτικής επιστολής προθέσεως εξαγοράς της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ από την εταιρεία Ιντρακάτ (-4,85%). Η επιστολή προθέσεως υπόκειται σε όρους, αιρέσεις και προϋποθέσεις και δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από το ΔΣ της Εταιρείας. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 29 Σεπτεμβρίου 2023.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει τίτλος διασωθείς με θετική ημερήσια μεταβολή, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Viohalco (-3,68%), Jumbo (-4,26%), Motor Oil (-3,24%), TITC (-3,28%), ΕΛΧΑ (-3,85%) και ΟΠΑΠ (-3,63%)
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι ΓΚΜΕΖΖ (+5,34%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,80%).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1.562.731 νέες (KΟ) μετοχές της Unibios (-0,67%), που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 5 στελέχη της εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 17.190.046.
Από το σύνολο των μετοχών 95 υποχώρησαν και 24 μόλις ενισχύθηκαν. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Frigoglass, Kέκροψ, Austriacard και Centric.