Tο 2022 οι χρηματιστηριακές αγορές βίωσαν ένα νέο σοκ, μετά τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ το 2018 και την εξάπλωση του Covid-19 στις αρχές του 2020. Παρά το ενεργειακό σοκ όμως και τις επιπτώσεις του πολέμου, η γενική εικόνα των διεθνών αγορών, αν συνυπολογιστεί και το πολυετές «bull market» που είχε προηγηθεί, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον ψύχραιμη, έστω και αν οι περισσότεροι από τους μεγάλους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, ολοκλήρωσαν το προηγούμενο έτος με απώλειες (πλην FTSE 100, που το 2022 σημείωσε οριακά κέρδη 0,91%).
«Για το μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα, αντιμετωπίζουν εξασθένηση της δραστηριότητας. Η νέα χρονιά θα είναι πιο σκληρή από την περασμένη», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην ειδησεογραφική εκπομπή «Face the Nation» του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CBS.
Από την άλλη πλευρά, το Χ.Α. μπόρεσε και έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας, έχοντας καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων δεικτών (ετήσια κέρδη ΓΔΧΑ 4,08%), στοιχείο που ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο για μια ρηχή - αναδυόμενη αγορά, όπως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο.
Βέβαια εδώ υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που απλά υπενθυμίζει την δεκαετή και πλέον υποαπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου, όταν οι διεθνείς αγορές κατέγραφαν συνεχόμενα ιστορικά υψηλά και ταυτόχρονα επισημαίνει πως το Χ.Α., αν και υπεραπέδωσε των διεθνών αγορών, δεν κατάφερε να προσελκύσει νέα κεφάλαια που θα βελτίωναν την συναλλακτική του δραστηριότητα, κάτι που δεν αναμένεται να καλυτερεύσει σε σημαντικό βαθμό, αν δεν αναβαθμιστεί η αξιολόγηση της χώρας, προσελκύοντας ξένα χαρτοφυλάκια μεγαλύτερου επενδυτικού ορίζοντα.
Να προσεχθεί και ο πολιτικός παράγοντας καθώς μπαίνουν, για τα καλά, σε προεκλογική περίοδο Ελλάδα και Τουρκία, εξέλιξη που δεν θα αφήσει αδιάφορα τα ξένα χαρτοφυλάκια, αλλά και τους οίκους αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον πρώτο μήνα του έτους αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch και ακολουθεί στις 10/3 η DBRS.
Από εκεί και πέρα, στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου θα έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι προθέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, η αποχώρηση των οποίων τέλος Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου από το ελληνικό χρηματιστήριο, είχε σαν αποτέλεσμα την καθίζηση του ενδιαφέροντος και των ημερήσιων συναλλαγών.
Η προοπτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ μπορεί να προσελκύσει νέα επενδυτικά κεφάλαια, με Εθνική και Πειραιώς στην πρώτη γραμμή, ενώ τα περιθώρια ανόδου για αρκετές εισηγμένες δείχνουν σημαντικά, αν συνυπολογιστούν τα κυοφορούμενα deals και η ελληνική οικονομία παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Για την εβδομάδα που ξεκίνησε απομένουν τρεις συνεδριάσεις, λόγω της αργίας των Φώτων την Παρασκευή, όμως δεν αποκλείεται να δοθούν τα πρώτα δείγματα γραφής, τουλάχιστον από τις κινήσεις αναγνωριστικού χαρακτήρα αγοραστών – πωλητών, πάντα σε συνάρτηση με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Η προσοχή στις θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές, αλλά και στις μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που θα επιδιώξουν μία καλή εκκίνηση, για την νέα χρηματιστηριακή χρονιά.
Το σημερινό θετικό, χρηματιστηριακά, ξεκίνημα, για το 2023, αξίζει να σημειωθεί ότι συνοδεύτηκε με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, έχοντας σαν βασική αιτία και την αργία στις αγορές Λονδίνου και Νέας Υόρκης, με αρκετούς από τους επαγγελματίες του χώρου να εκτιμούν σαν πιθανότερο σενάριο, αυτό των χαμηλών συναλλαγών μέχρι το πέρας της τρέχουσας εβδομάδας, αν συνεκτιμηθεί και η αργία της Παρασκευής. Ωστόσο από τεχνική πλευρά, θα είναι ενθαρρυντική ένδειξη ο γενικός δείκτης να συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 930 μονάδων.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 640,09 (-0,07%) και 653,12 μονάδων (+1,96%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 650,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,51%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, αναρριχόμενος μέχρι τις 938,09 μονάδες (+0,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 936,15 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,68%.
Ο τζίρος στα 19,5 εκατ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΑΛΦΑ (+2,85%), ΕΥΡΩΒ (+1,42%), ΑΡΑΙΓ (+2,84%), ΒΙΟ (+2,87%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,65%), ΔΕΗ (+1,83%), ΕΛΧΑ (+1,11%), ΚΟΥΕΣ (+2,76%), ΟΛΠ (+1,39%), ΣΑΡ (+1,54%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,86%) και TITC (+1,49%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,51%).
Ακόμα ένα ιστορικά υψηλό σε κλείσιμο για την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής (+1,86%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΑΤΤ (+20,26%), ΑΒΑΞ (+12,24%), ΧΑΙΔΕ (+8,26%), ΑΣΚΟ (+4,69%) και ΟΛΥΜΠ (+4,20%).
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.