Κίνηση μόνιμα με θετικό βηματισμό εμφάνισε σήμερα ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε και από το rebalancing, λόγω των αλλαγών στους δείκτες του MSCI, με την μετοχή της Motor Oil να εντάσσεται από αύριο στον δείκτη MSCI Greece Standard, μαζί με τους τίτλους των Eurobank, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνικής, Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής, Jumbo και ΔΕΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων έφθασαν τον τζίρο στις παρυφές των 380 εκατ., με την μετοχή της Motor Oil (+5,20%) να απασχολεί το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Με τη σημερινή συνεδρίαση, το Χ.Α. αποχαιρέτησε και τον Φεβρουάριο, με τον γενικό του δείκτη να καταγράφει μηνιαία κέρδη 10,4%, συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενους ανοδικούς μήνες, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη έφθασαν στο 21,45%. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ολοκλήρωσε το δίμηνο με κέρδη 45,18%.
Από την άλλη, πληθαίνουν οι φωνές από πολλούς διεθνούς οίκους ότι το ράλι των αγορών οδεύει προς τη λήξη του, κάτι που θα οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις τους επενδυτές, που δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε μείωση των «risky assets».
«Το μεγαλύτερο μέρος της επίπτωσης από την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν έχει ακόμα φανεί και ο κίνδυνος για ισχυρό ‘χτύπημα’ στην οικονομία προσεχώς, είναι υψηλός. Οι αγορές αποτιμούν ανάκαμψη της οικονομίας και εάν αυτό δεν επιβεβαιωθεί, τότε οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν σε βουτιά της τάξης του 12% - 20%. Η πτώση των μετοχών ουσιαστικά θα προέλθει από την αδυναμία των κερδών των εισηγμένων, όπου προβλέπεται πτώση 10-15%, Σημαντικό ρόλο παίζει και η αυξητική διάθεση που δείχνουν οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων και οι οποίες βγάζουν από τη ‘θέση του οδηγού’ τις μερισματικές αποδόσεις των εισηγμένων εταιρειών» όπως εκτιμούν οι UBS και Bank of America.
Η επιφυλακτική άποψη επαναλαμβάνεται και από την JP Morgan σύμφωνα με την οποία, «ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής τείνει να γίνεται αισθητός με καθυστέρηση στην πραγματική οικονομία, καθώς χρειάζεται ένα έως δύο χρόνια για να διαδραματιστεί. Η ζημιά έχει γίνει και οι συνέπειες είναι πιθανότατα ακόμη μπροστά μας».
Άρα το ερώτημα δείχνει απλό, αλλά και δύσκολο στο να απαντηθεί, ταυτόχρονα: Πόσο μπορεί το Χ.Α. να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα, σε μια ενδεχόμενη ουσιαστική αλλαγή του διεθνούς χρηματιστηριακού σκηνικού;
Ασφαλώς και το Χ.Α. υπεραποδίδει, έναντι των διεθνών αγορών, στην αντίδραση που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022, όμως όλες οι διεθνείς αγορές κινήθηκαν ανοδικά στο ίδιο διάστημα και αυτό ήταν ένα σημαντικό αβαντάζ, καθώς οι επενδυτές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, έσπευσαν να προεξοφλήσουν πως πλησίαζε το τέλος της αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ κάποιοι πιο τολμηροί, έβλεπαν και το ξεκίνημα της αποκλιμάκωσης στο κόστος χρήματος. Και αυτό σε συνδυασμό με την υποχώρηση των ενεργειακών τιμών, έδωσαν σημαντική άνοδο στα χρηματιστήρια διεθνώς.
Πλέον όμως, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι διεθνώς κάπου εδώ σταματάει και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο είναι η αντίδραση των αγορών και η ένταση της διόρθωσης, σε περίπτωση που επικρατήσουν τα επιφυλακτικά σενάρια.
Εδώ μένει να φανεί αν το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει να εκλαμβάνει κάθε διορθωτική κίνηση, ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων, ή αν θα ακολουθήσει, έστω και από σχετική απόσταση, την πιθανολογούμενη διόρθωση των διεθνών αγορών, αν και όποτε αυτή έλθει.
Τεχνικά, «το 1.100 σε κλείσιμο συντηρεί την επιθετική τάση της αγοράς, ενώ μία κατοχύρωση θα δώσει μία μεγαλύτερη διόρθωση, θυμίζοντας ότι η ζώνη του 1.050 είναι ουσιαστική στήριξη. Από την άλλη, ανοδική διαφυγή πάνω από το 1.130, μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς τις 1.190 μονάδες», σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
«Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για το 2022με ομαλοποιημένο ROTE της τάξης του 10%, λόγω της αύξησης κατά 10% των εξυπηρετούμενων δανείων, της ισχυρής επέκτασης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου τα δύο τελευταία τρίμηνα και της πτώσης του δείκτης NPE σε 6,8% (με αύξηση της κάλυψης NPE στο 54%) και εντυπωσιακή βελτίωση κεφαλαιακών δεικτών (fully loaded δείκτης CET1 στο 11,5%, +285bps σε ετήσια βάση)”, επισημαίνει η Wood σε ανάλυσή της.
Η Wood προβλέπει “άλλη μια ισχυρή χρονιά για το 2023, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, της μεγαλύτερης αποδοτικότητας και της περιορισμένης ροής νέων NPEs, οδηγώντας σε ROTE >10%. Οι μετοχές συνεχίζουν να τελούν υπό διαπραγμάτευση με χαμηλούς πολλαπλασιαστές, παρά την απόδοση της τιμής της μετοχής 64% σε ετήσια βάση, με τον δείκτη P/E στο 2,1%. Με αυτά τα δεδομένα ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 3,80 ευρώ/μετοχή (από 3,4 ευρώ). Με βάση αυτή τη νέα τιμή στόχο, η Τράπεζα Πειραιώς θα τελεί υπό διαπραγμάτευση με P/TBV 0,8x και P/E 7,7x με βάση τις εκτιμήσεις για το 2023».
Νέα τιμή - στόχο στα 32,2 ευρώ (από 26 ευρώ προηγουμένως) δίνει η Wood για τη μετοχή της Mytilineos, διατηρώντας, παράλληλα, τη σύσταση «buy».
Σε μία σχετικά συντηρητική προσέγγιση, η Wood προβλέπει σταθερή αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) για τα επόμενα έτη, η οποία για το 2023 τοποθετείται στα 921 εκατ. ευρώ κι από το 2024 σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ. Η υπερβάλλουσα κερδοφορία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα προέρχεται κυρίως από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, με το εν λόγω χαρτοφυλάκιο να αποτιμάται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Χάρη στη διατήρηση μιας σταθερά υψηλής κερδοφορίας, η Wood προβλέπει ότι ο ελληνικός όμιλος έχει τη δυνατότητα να επενδύει ποσά της τάξης των 600 – 700 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και επομένως να αυξάνει σταθερά την κερδοφορία κατά 100 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να επηρεάζεται η χρηματοοικονομική μόχλευση.
Ερχόμενοι στα στατιστικά, ο ΔΤΡ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 897,99 (-0,41%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 929,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,13%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και στις 1.129,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,43%.
Ο τζίρος στα 378 εκατ., από τα οποία τα 21,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΑΛΦΑ (+3,50%), ΕΤΕ (+2,71%), ΕΥΡΩΒ (+3,71%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+5,66%), ΚΟΥΕΣ (+2,15%), ΜΟΗ (+5,20%), ΜΥΤΙΛ (+2,08% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ΣΑΡ (+4,13%) και TITC (+2,04%).
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΛΠΕ (-0,59%), ΕΛΧΑ (-1,01%), ΕΥΔΑΠ (-1,53%), ΜΠΕΛΑ (-1,92%) και ΟΠΑΠ (-0,47%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με ικανοποιητικές συναλλαγές για ΕΧΑΕ (+4,53%), ΓΚΜΕΖΖ (+4,11%), ΦΒΜΕΖΖ (+3,30%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,36%) και ΕΛΛ (+3,17%).
Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα από 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.