Πότε θα σκάσει η φούσκα των $87 δισ. της Microstrategy;
Shutterstock
Shutterstock

Πότε θα σκάσει η φούσκα των $87 δισ. της Microstrategy;

H μετοχή της Microstrategy αποτελεί ένα ακόμα χρηματιστηριακό παράδοξο της σημερινής εποχής, στην οποία έχει χαθεί κάθε κλασική και παραδοσιακή χρηματοοικονομική λογική. H κεφαλαιοποίηση της MSTR, δηλαδή η χρηματιστηριακή της αξία, βρίσκεται σήμερα στα $87,24 δισ. Έχουμε μπροστά μας μια ακόμα φούσκα;

Δικαιολογείται η «αξία» αυτή από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της εταιρείας; Από τη βασική και κύρια δραστηριότητά της, που είναι η ανάπτυξη λογισμικού, η ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές, καθώς και η παροχή υπηρεσιών σε περιβάλλον cloud, ασφαλώς και όχι, αν αναλογιστούμε ότι τα έσοδα της Microstrategy ανέρχονται στα $467 εκατ. σε χρονικό πλαίσιο δωδεκαμήνου και στα $116 στο τελευταίο τετράμηνο. Εάν εδικαιολογείτο, τότε θα ήταν μια ακόμα πιο ακραία κερδοσκοπική υπερβολή, από αυτήν που θα περιγράψουμε ακολούθως.

Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της MSTR, με βάση την επιχειρηματική της δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2010 - 2020, κυμαινόταν ανάμεσα στο $1 δισ. και στα $2 δισ.

Αλλά και μέχρι σήμερα, τόσο ο κύκλος εργασιών, όσο και η ανάπτυξη της ήταν από ασθενής έως μειούμενη. Αυτό μπορούμε να το δούμε με ευκρίνεια στα ακόλουθα γραφήματα από την ιστοσελίδα του «Kobeissi Letter».

Τι άλλαξε, λοιπόν, από τότε μέχρι σήμερα; Τον Αύγουστο του 2020, ο CEO της Microstrategy, Michael Saylor αποφάσισε να μετατρέψει την εταιρεία του και σε ένα χαρτοφυλάκιο που θα επένδυε σε bitcoins. Έτσι σήμερα η MSTR κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της 304.000 BTC.

Το αναπτυξιακό μοντέλο του Saylor ήταν απλό. Πέραν των αρχικών κεφαλαίων, που είχε χρησιμοποιήσει για να αγοράσει τα πρώτα bitcoins, στη συνέχεια η Microstrategy εξέδιδε ομόλογα και επένδυε τα κεφάλαια που συγκέντρωνε σε bitcoins.

Κάποια από τα ομόλογα αυτά έχουν κουπόνι και η εταιρεία πρέπει να καταβάλει στους κατόχους των ομολόγων, τόκους. Και άλλα ομόλογα προσφέρουν μηδενικό επιτόκιο, αλλά είναι μετατρέψιμα σε μετοχές.

Οι πρώτες ομολογιακές εκδόσεις προσέφεραν στους κατόχους τους συγκεκριμένες αποδόσεις και το ρίσκο της αποπληρωμής αυτών των αποδόσεων, έπεφτε πάνω στην MSTR και στην πορεία του επενδεδυμένου σε bitcoins χαρτοφυλακίου.

Οι τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις, μετατρέπουν σε βάθος χρόνου, δηλαδή στη λήξη των ομολόγων, τους ομολογιούχους σε μετόχους. Μετόχους σε μια επενδυτική εταιρεία της οποίας η βασική επένδυση είναι τα bitcoins. Και αυτό υπό όρους.

Όσον αφορά δηλαδή την πρόσφατη ομολογιακή έκδοση, με επιτόκιο 0%, η μετατροπή θα γίνει μόνο σε περίπτωση που στη λήξη του ομολόγου το 2029, η τιμή της MSTR θα είναι υψηλότερη των $672. Δηλαδή θα βρίσκεται σε ένα premium της τάξης του 55%, σε σχέση με την τιμή που έχει η μετοχή σήμερα.

Για πόσον καιρό θα μπορεί να λειτουργεί αυτό το επενδυτικό μοντέλο της MSTR, που πλέον επενδύει με κεφάλαια τρίτων σε BTC, αποπληρώνοντας τους τόκους και τα ομόλογα από τις υπεραξίες του bitcoin;

Η απάντηση είναι απλή. Για όσο καιρό το BTC κινείται ανοδικά. Και επειδή όλοι οι guru των κρυπτονομισμάτων υπόσχονται «διαδρομές» του bitcoin «to the moon», δηλαδή μέχρι το φεγγάρι, πολλοί πιστεύουν ότι ο καλπασμός των bitcoins θα υπάρχει για πάντα.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, η χρηματιστηριακή αξία της Microstrategy δεν σχετίζεται με τη βασική επιχειρηματική δραστηριότητά της, αλλά με την αξία του χαρτοφυλακίου της σε bitcoins. Ποια είναι η αξία αυτού του χαρτοφυλακίου; Υπολογίζεται με το γινόμενο των 304.000 BTC επί την τιμή του που ανέρχεται στα $92.139. Είναι επομένως $28,01 δισ.

Μάλιστα, $28,01 δισ. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της MSTR βρίσκεται στα $87,24 δισ. Δηλαδή η Microstrategy αποτιμάται περισσότερο από 3 φορές, σε σχέση με τη συνολική αξία των BTC που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της.

Πρόκειται δηλαδή περί φούσκας; Φυσικά και ναι. Και η απάντηση είναι απλή. Δίδεται μέσω μιας δεύτερης ερώτησης.

Για ποιο λόγο να αγοράσει κάποιος, BTCs, μέσω της Microstrategy, στο τριπλάσιο της τιμής τους, όταν μπορεί να τα αγοράσει μόνος του, μέσω ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων ή μέσω ενός ETF, όπως είναι για παράδειγμα το QQQ (Invesco QQQ Trust Series I), το IBIT (iShares Bitcoin Trust ETF), το SPY (SPDR S&P 500 ETF Trust) ή το VOO (Vanguard S&P 500 ETF), όπου αγοράζουν το BTC στην τρέχουσα πραγματική τιμή του; Για κανένα λόγο, με βάση την απλή λογική των αριθμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους insiders της Microstrategy, η επένδυση στις μετοχές της MSTR, προσφέρει το «πλεονέκτημα» της αγοράς BTC μέσω έκδοσης ομολόγων.

Κάτι που δεν επιβαρύνει τους μετόχους. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της MSTR, σύμφωνα με τους insiders, αποτελεί το γεγονός ότι η Microstrategy δεν είναι θεσμικός επενδυτής, όπως είναι τα ETFs, οπότε ούτε εποπτεύεται και ούτε ελέγχεται από τις χρηματιστηριακές αρχές.

Αξίζουν αυτά τα «πλεονεκτήματα» ένα premium της τάξης του 200%, που θυμίζει φούσκα; Οι εξελίξεις θα δείξουν.