Με άλμα ξεκίνησε η φετινή χρονιά στο ελληνικό χρηματιστήριο, παίρνοντας τα ηνία από το ανοδικό, ορμητικό δίμηνο του τέλους του 2020. Η έστω και δειλή αρχή του εμβολιασμού σε πολλές χώρες παρά τις καθυστερήσεις, θα δώσει τον τόνο και στις αγορές, με την ελπίδα ότι τα οικονομικά μεγέθη προχωρώντας στη λεωφόρο του 2021 θα επουλώσουν τις πληγές τους από το ούτως ή άλλως δυστοπικό 2020.
Η αγορά μας, κουβαλώντας τα δεινά της δεκαετούς κρίσης, πρόσθεσε και αυτά της πανδημίας με ιδιαίτερα πλήγματα στον τουρισμό, τις υπηρεσίες, το λιανεμπόριο και τις μεταφορές. Οι προσδοκίες για σταδιακή εξομάλυνση των συνεπειών της πανδημίας και την εισροή κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου, θα αποτυπωθούν στην χρηματιστηριακή μας αγορά.
Τα χαμηλά επιτόκια θα στείλουν κεφάλαια προς εναλλακτικά χρηματιστηριακά προϊόντα με το ρίσκο για τα περιουσιακά στοιχεία των εισηγμένων να ανεβαίνει επίπεδο. Ο δρόμος θα έχει διακυμάνσεις και «στροφές» όπως συμβαίνει πάντα στις αγορές, αλλά εάν και εφόσον η μεταρρυθμιστική στόχευση δεν αλλοιωθεί, οι αποδόσεις των αξιών θα ικανοποιήσουν τις επενδυτές.
Σε αυτό το πλαίσιο, θέτουμε στο στόχαστρό μας, 10+1 δεικτοβαρείς επενδυτικές επιλογές κάποιες εκ των οποίων εμπεριέχουν και αμυντικά χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σε κλάδους που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την οικονομία της επόμενης ημέρας.
1) ΟΤΕ: Αιχμή του δόρατος για το ελληνικό χρηματιστήριο: Με καταλύτη για τη χώρα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η εταιρεία πρόκειται να επενδύσει άνω των 2 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια κυρίως για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και 5G. Ο OΤΕ παρέχει σταθερές ταχύτητες 100 Mbps και άνω, σε περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της χώρας, ενώ εκκίνησε ήδη την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, στοχεύοντας σε πληθυσμιακή κάλυψη 50% έως το τέλος του 2021 και με ταχύτητες που σε ορισμένες περιοχές αγγίζουν το 1Gbps. Πρώτος στόχος για τη μετοχή τα 14,60 ευρώ.
2) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ο πολυσχιδής, εμβληματικός όμιλος των μετάλλων των κατασκευών και της ενέργειας αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και το 2021. Οι τιμές του Αλουμινίου που ήδη έχουν ανοδική τάση ευνοούν τον Όμιλο, όλες οι κύριες παραγωγικές εγκαταστάσεις παρέμειναν πλήρως λειτουργικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σημαντικό είναι ότι η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει άλλες πληρωμές χρέους πριν το 2024. Ο τομέας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της εισηγμένης έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του συμμετέχοντας σε πολλούς διαγωνισμούς, κερδίζοντας με τις οικονομικές προσφορές αλλά και την τεχνογνωσία του, την ανάληψη κι άλλων έργων μελέτης, προμήθειας και κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Η μετοχή ήδη κινείται σε υψηλά 12ετίας και... συνεχίζει.
3) ΕΧΑΕ: Τo year-end rally σχεδόν διπλασίασε τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών σε σχέση με το γ΄τρίμηνο κάτι που θα ευνοήσει τα μεγέθη της εταιρείας με την ελπίδα το 2021 να έχει την ανάλογη συνέχεια. Η ανακοινωθείσα συμμετοχή της Goldman Sachs στις 18 Δεκεμβρίου με 5,06% πιστοποιεί τις προσδοκίες των ξένων οίκων για τον τίτλο αν συνυπολογίσουμε και μια αρχόμενη περίοδο νέων καινοτόμων προϊόντων και ενδεχομένως και νέων εισαγωγών. Βραχυπρόθεσμος στόχος τα 4,60 ευρώ.
4) ΕΤΕ: Άνοιξε και τυπικά η διαγωνιστική διαδικασία για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μεικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ (project Frontier) με τα 5 δισ. να αφορούν στεγαστικά και με το απόθεμα των NPEs με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, να υποχωρεί κάτω από 4 δις. Τα κεφαλαιακά κέρδη ύψους 800 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος έχουν δημιουργήσει ένα άνετο μαξιλάρι (buffer) για τα κέρδη της τράπεζας, με την τράπεζα να ξεχωρίζει για το υψηλότερο επίπεδο των προβλέψεων που σχετίζονται με την πανδημία. Βραχυπρόθεσμος στόχος για τον τίτλο τα 2,36 ευρώ και κατόπιν το κλείσιμο του χάσματος του περσινού Φεβρουαρίου ( 2,5110 - 2,5950) ευρώ.
5) ΚΟΥΕΣ: Ο δραστήριος και σε πολλούς κλάδους Όμιλος εκπλήρωσε ήδη τους στόχους του προηγούμενου πενταετούς προγράμματος , όπως για παράδειγμα ο στόχος κύκλου εργασιών 600 εκατ. ευρώ , εκπονώντας ήδη το νέο business plan της Quest Holdings, με στόχο αυτό να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Για τη φετινή χρονιά ο Όμιλος λόγω της καλύτερης του αναμενόμενου πορείας των ταμειακών ροών διένειμε και επιστροφή κεφαλαίου και μέρισμα. Ο τίτλος κινείται ήδη σε υψηλά 20ετίας με τις προσδοκίες για φέτος να είναι αυξημένες λόγω των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιείται.
6) ΑΛΦΑ: Μόλις χθες η JP Morgan άφησε να διαφανεί η προτίμησή της στην τράπεζα, θεωρώντας ότι η Αlpha Bank υποστηρίζεται από μια καλύτερη κεφαλαιακή διάρθρωση, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει στρατηγικά για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs. Αν και το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 καθυστέρησε την εξυγίανση, η JP Morgan πιστεύει ότι ο ισολογισμός της Αlpha Bank προσφέρει «αρκετό χώρο» για να απορροφήσει το βραχυπρόθεσμο σοκ. Με υπέρβαση των τοπικών υψηλών (1,0280), ο τίτλος έχει ως επόμενο στόχο τα 1,26 ευρώ.
7) JUMBO: Μια πολύ δύσκολη για την εταιρεία χρονιά, με τον Οκτώβριο να έχει αύξηση πωλήσεων κατά 12,7% και τον Νοέμβριο μείωση κατά 35% επιβεβαιώνοντας το ισχυρό πλήγμα της πανδημίας και διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το 11μηνο στο -10,7% περίπου. Η εταιρεία δήλωσε αδυναμία εξυπηρέτησης και μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και μέσω click away αλλά η ισχυρή χρηματοοικονομική της διάρθρωση ανανεώνει τις προσδοκίες για την φετινή χρονιά με πιθανή έκρηξη πωλήσεων όταν η πανδημία υποχωρήσει. Επόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος τα 17 ευρώ.
8) CENERGY: Μπορεί το κυοφορούμενο deal με τον κολοσσό Nexans να μην ευοδώθηκε αλλά δεν υπήρξε καθόλου τυχαία αυτή η προσέγγιση καθώς οικονομικές επιδόσεις του κλάδου καλωδίων της Cenergy εκτινάχτηκε τα τελευταία χρόνια. Η προτεραιότητα δε του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των νησιών την επόμενη δεκαετία θα ωθήσει περαιτέρω τα μεγέθη του Ομίλου. Η ανάληψη έργων στο εξωτερικό με τελευταίο αυτό της Μ. Βρετανίας, διαγράφει ένα ευοίωνο μέλλον και για την τρέχουσα χρονιά με παράλληλη μείωση και του υψηλού δανεισμού. Επόμενος βραχυπρόθεσμος στόχος για τη μετοχή τα τοπικά υψηλά των 1,95 ευρώ.
9) ΔΕΗ: Μια εβδομάδα πριν την εκπνοή του 2020, ο οίκος FITCH συμπεριέλαβε για πρώτη φορά τη ΔΕΗ στη λίστα των εταιρειών που αξιολογεί. Στην έκθεση αξιολόγησης τοποθέτησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητά της στην βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια ανάταξης της επιχείρησης τους τελευταίους 18 μήνες. Η αξιολόγησή της έχει λάβει υπόψη την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δομή της Εταιρείας, την ισχυρή θέση της στην εγχώρια αγορά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της ως αποτέλεσμα της στρατηγικής επανατοποθέτησης της εταιρείας σε συνδυασμό με τις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην αγορά ενέργειας από το 2019. Τop pick και γι αυτή τη χρονιά επομένως η εταιρεία με το turn around story σε πλήρη εξέλιξη.
10+1) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Δίδυμο ανάπτυξης μεγεθών και hot κλάδων καθώς το 2021 αναμένεται να είναι έτος ενέργειας και κατασκευών. Η μητρική εμφάνισε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, ενίσχυση της συμβολής των λειτουργικών τομέων Καθαρής Ενέργειας και Παραχωρήσεων, αλλά και διατήρηση ενός υψηλού κατασκευαστικού ανεκτέλεστου. Στον τομέα της ενέργειας, όλα τα βασικά μεγέθη (κύκλος εργασιών, λειτουργική κερδοφορία) εμφανίστηκαν βελτιωμένα με στόχο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.