Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές πριν την Fed

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές πριν την Fed

Με αρνητικά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις κινούνται σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν αναμονή των ανακοινώσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν κάποιο σήμα για την πολιτική επιτοκίων που θα ακολουθήσει.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,24% και κινείται στις 425,79 μονάδες, με μικτά πρόσημα στην πλειοψηφία των κλάδων του. Ειδικότερα, οι πρώτες ύλες και το λιανικό εμπόριο υποχωρούν κατά 1,3% ο καθένας ενώ τα αυτοκίνητα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με κέρδη 1,4%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, με ουσιαστικά αμετάβλητος παραμένεις γερμανικός DAX γύρω από τις 14.560 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,14% στις 6,047 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,3% στις 6.783 μονάδες,

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται και οι δείκτες στην περιφέρεια, όπου στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,59% κινούμενος στις 8.604 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB προσπαθεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο με οριακή άνοδο 0,08% στις 24.276 μονάδες.

Μετά την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίαση της Fed, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αναγνωρίσει τις προοπτικές ανάκαμψης στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την έγκριση του νέου πακέτο οικονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολάρια νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν στενά τις ανακοινώσεις του Πάουελ, που είναι πιθανό να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές με τα σχόλια του, αν και δεν αναμένεται να παράσχει ιδιαίτερες λεπτομέρειες για την πολιτική της Fed.

Σε άλλα νέα που απασχολούν τους επενδυτές, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παύση της χρήσης του εμβολίου Astrazeneca, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ο ΠΟΥ ΚΑΙ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν ξεκινήσει αναθεωρήσεις της ασφάλειας του εμβολίου, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σύντομα.

Ωστόσο, επέμειναν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι τα οφέλη της χρήσης του υπερτερούν των υποτιθέμενων κινδύνων.

Σε εταιρικό επίπεδο, η BMW ενισχύεται άνω του 4% αφότου δήλωσε ότι αναμένει σημαντική ανάκαμψη των κερδών της εντός του έτους, η Volkswagen συνεχίζει το ράλι με +5,3% και BT πραγματοποιεί άλμα 5,5%.

Αντίθετα, ο αυστριακός ηλεκτρικός πάροχος Verbund καταγράφει απώλειες 5% αφότου ενημέρωσε ότι αναμένει πτώση των κερδών της το 2021.