Οι HΠΑ από την προηγούμενη εβδομάδα πιέζουν τον OPEC και τους συμμάχους του να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές και τον πληθωρισμό που αυτές συνεπάγονται. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν σε αρκετά Διεθνή Μέσα πολλοί αξιωματούχοι: «Το υψηλότερο κόστος βενζίνης, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να βλάψει τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ανάκαμψη».
Μάλιστα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, κατακρίνει σε κάθε ευκαιρία και όσο πιο « ανοικτά» γίνεται τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου- συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας φυσικά- για την «ανεπαρκή, ακατέργαστη παραγωγή μετά την παγκόσμια πανδημία COVID-19», καλώντας τον OPEC+ να «κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάκαμψη».
Η αρκετά «ασυνήθιστη» παρέμβαση αύξησε εκ νέου τις διεθνείς πιέσεις με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να παραμένει κάτω από το μέσο κινητό των 30 ημερών, αν και προς το παρόν κρατάει το brent τα 67,60 δολάρια/βαρέλι και το αμερικανικό αργό τα 64 δολάρια/βαρέλι.
Το παράδοξο βέβαια είναι αυτό για το οποίο αναρωτιούνται πολλοί αναλυτές: Γιατί ο Λευκός Οίκος καλεί τον OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και όχι τους σχιστολιθικούς παραγωγούς;
H απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για έναν απλό λόγο: Γιατί μας δίνει ταυτόχρονα και τη λύση του γρίφου όσον αφορά την ανταπόκριση του OPEC+ στις εκκλήσεις των ΗΠΑ.
Γιατί οι ΗΠΑ πετούν στον OPEC το μπαλάκι
Ένα μεγάλο μέρος των αμερικανικών εταιρειών έρευνας και εξόρυξης αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της δημιουργούν ένα μέλλον χαμηλότερων προοπτικών για το πετρέλαιο, μείωσαν τις επενδύσεις τους. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή σε κοιτάσματα και ο αριθμός των πηγαδιών να μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα η εξάντληση των αποθεμάτων μεταξύ των πανδημικών κυμάτων γίνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η μείωση των κεφαλαιακών δαπανών και η αντικατάσταση των αποθεμάτων πετρελαίου είναι μια τάση που ξεκίνησε από το 2014, αλλά η πανδημία του κορονοΪού στην ουσία την ...εκτόξευσε.
Όμως η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου έχει μικρότερο κύκλο παραγωγής και γι αυτόν ακριβώς το λόγο είναι περισσότερο ευαίσθητη στις αλλαγές της ροής των επενδύσεων.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν να απαγορεύσει τις εξορύξεις σε αρκετά ομοσπονδιακά εδάφη των ΗΠΑ μπορεί να έχει θεωρητικά μικρό αντίκτυπο στην παραγωγή σχιστολιθικού, σηματοδοτεί όμως μια τεράστια αλλαγή στο πώς προσεγγίζει πλέον ο Λευκός Οίκος τη βιομηχανία πετρελαίου.
Οι παραγωγοί λοιπόν «πήραν το σήμα» και υιοθέτησαν μια αρκετά πιο επιφυλακτική επενδυτική στάση. Πολλοί μάλιστα από αυτούς έχουν αποφασίσει να λειτουργούν με θετικές ροές μετρητών και σαφέστατα έχουν μετατοπίσει το κέντρο βάρους τους σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Οι μειωμένες επένδυσεις όμως εκ των πραγμάτων έχουν ήδη « μικρύνει» το ρόλο των σχιστολιθικών παραγωγών, ενώ τροφοδοτούν τον υπερκύκλο τιμών.
Γιατί ο OPEC+ δύσκολα θα υπακούσει τις ΗΠΑ
Τα τελευταία δύο χρόνια είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι έχει ξεκινήσει μια νέα περίοδος για τις κατεξοχήν χώρες παραγωγής πετρελαίου, τις χώρες του Κόλπου.
Οι περισσότερες όπως θα δούμε στο αυριανό μας άρθρο σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα και επενδύουν στα καύσιμα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο.
Για την ακρίβεια, ακολουθούν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία στηρίζει την ενεργειακή της μετάβαση στις υψηλές τιμές πετρελαίου που της εξασφαλίζουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τις επενδύσεις που πρέπει να κάνει.
Ως εκ τούτου, διατηρούμε αρκετές αμφιβολίες για το αν η Σαουδική Αραβία και κατ’ επέκταση ο OPEC και λοιποί σύμμαχοι, θα αυξήσουν την παραγωγή.
Μάλιστα αμφιβάλλουμε αν θα διατηρήσει καν τα τρέχοντα επίπεδα σε περίπτωση που οι τιμές χάσουν τα 67,60 δολάρια/βαρέλι και προσεγγίσουν την επόμενη ζώνη στήριξης, ήτοι τα 62,30-64 δολάρια/βαρέλι.
Σε μια τέτοια εξέλιξη το πιο πιθανό είναι οι Σαουδάραβες να «τραβήξουν και πάλι το λουρί», αναιρώντας την πρόσφατη απόφαση της μείωσης ενός μέρους των δικών τους εθελοντικών περικοπών, ή ακόμα και να κατευθύνουν τον OPEC+ στην αναίρεση της πρόσφατης απόφασης του καρτέλ να μειώσει περαιτέρω τις περικοπές στις οποίες είχε προχωρήσει στο πρώτο στάδιο της πανδημίας.
Υπενθυμίζουμε ότι πλέον ο OPEC αντλεί 26,72 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 610.000 περισσότερα από τα επίπεδα του Ιουνίου, με την παραγωγή να αυξάνεται από τον Ιούνιο του 2020 συνεχώς, με μόνη εξαίρεση τον Φεβρουάριο του 2021.
Οι ανησυχίες όμως για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κίνα, ειδικά μετά τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Γραφείου της Κίνας τα οποία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,4 % σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 7,8 % και οι λιανικές πωλήσεις ήταν επίσης πολύ χαμηλότερες από το αναμενόμενο, το πιο πιθανό είναι να ενισχύσουν την εκτίμηση του OPEC + για την πορεία της ζήτησης πετρελαίου τους αμέσως επόμενους μήνες.
Σύμφωνα άλλωστε με ρεπορτάζ του Reuters, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα παράγοντες του ΟPEC+ τόνιζαν ότι οι αγορές δεν χρειάζονται περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που σχεδιάζει να διοχετεύσει το καρτέλ τους επόμενους μήνες. Οι αμερικανικές πιέσεις λοιπόν μάλλον θα πέσουν στο κενό.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.