Ν. Ρουμπίνι: Οι αγορές είναι γεμάτες φούσκες, μόχλευση και υπερβολικά ρίσκα

Ν. Ρουμπίνι: Οι αγορές είναι γεμάτες φούσκες, μόχλευση και υπερβολικά ρίσκα

Μία νέα εκτίναξη στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα κλονίσει τις αγορές και μπορεί να οδηγήσει και άλλα οικογενειακά γραφεία και hedge funds σε παρόμοια μονοπάτια με το Archegos Capital Management του Μπιλ Χουάνγκ. Αυτό τόνισε ο «γκουρού» των αγορών Νουριέλ Ρουμπίνι στην τηλεόραση του Bloomberg, ενώ χαρακτήρισε το bitcoin ως μία «αυτοεκπληρούμενη φούσκα».

Ο καθηγητής του Stern School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρώην σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης, στάθηκε στο γεγονός ότι οι χαμηλές έως αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων στις ανεπτυγμένες οικονομίες και τα τεράστια πακέτα στήριξης ωθούν τους επενδυτές να αναλάβουν υπερβολικό ρίσκο. Ως απόδειξη της χαλαρότητας και της απροσεξίας των επενδυτών, ο Ρουμπίνι επισημαίνει τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται οι κυκλικά προσαρμοσμένοι δείκτες P/E και θυμίζουν 1929 και 2000.

Ο Mr. Doom, όπως είναι το παρατσούκλι του ανθρώπου που θεωρείται ότι προέβλεψε την παγκόσμια κρίση του 2008 – αλλά από τότε δεν έχει και πολλές επιτυχημένες προβλέψεις, υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές χαρακτηρίζονται από φούσκες, υπερβολικά ρίσκα και μεγάλη μόχλευση, που σημαίνει ότι πολλοί παίκτες των αγορών κάποια στιγμή… θα σκάσουν.