Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 15ετές ομόλογο με τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 19 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να περιορίζεται στο 1,88%. Tο ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης το 2035, χρονιά κατά την οποία θα έχει κριθεί εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Παρά τη μεγάλη ζήτηση το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ ευρώ αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 90% της έκδοσης θα καταλήξει σε μακροπρόθεσμους επενδυτές δηλαδή σε Κεντρικές Τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικές τράπεζες και το υπόλοιπο περίπου 10% σε hedge funds. Το έναυσμα προκειμένου ο οργανισμός να βγει στις αγορές έδωσε την περασμένη Παρασκευή ο οίκος Fitch αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία η οποία απέχει πλέον 2 βαθμίδες από την επενδυτική.
Πλέον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ ή τμήμα αυτού με τα χρήματα που θα εισπράξει από το 15ετές ομόλογο.
Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ περίμενε τις εξελίξεις στην γειτονική Ιταλία και ειδικότερα το κατά πόσο θα καταφέρουν οι ιταλικές περιφερειακές εκλογές να επηρεάσουν τα ιταλικά και κατ' επέκταση τα ελληνικά ομόλογα.