Τουλάχιστον ένα παρατεταμένο και διαρκές σύμπτωμα του κορονοϊού εμφανίζουν οι μισοί ασθενείς, ένα χρόνο μετά τη νόσησή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet. Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι η ανάρρωση από την Covid-19 μπορεί να είναι επίπονη και ότι η αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σε ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό. Σε αυτή μετείχαν 1.276 ασθενείς, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο Jin Yin-tan της Ουχάν στην Κίνα, από όπου και θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία και πήραν εξιτήριο μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2020.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους ασθενείς έξι μήνες μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και διαπίστωσαν ότι ενώ πολλά από τα συμπτώματα βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου και πολλοί από τους 479 ασθενείς που εργάζονταν όταν νόσησαν επέστρεψαν στην αρχική τους εργασία, το 49% των ασθενών εξακολουθεί να εκδηλώνει τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας.
Προβλήματα αναπνοής καθώς και ψυχικής υγείας, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη ήταν ελαφρώς πιο έντονα 12 μήνες μετά, από ό,τι στα αποτελέσματα του εξαμήνου.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι λόγοι για την ανησυχητική αύξηση ήταν ασθενείς. Επίσης, συνέκριναν με τους ασθενείς της μελέτης με άτομα που δεν είχαν κορωνοϊό, αλλά προβλήματα υγείας. Μετά από 12 μήνες, η υγεία των ασθενών με κορονοϊό ήταν χειρότερη από αυτούς που δεν είχαν μολυνθεί. Επίσης, εντοπίστηκε ότι έχουν αυξημένες πιθανότητας να εκδηλώσουν πόνο ή δυσφορία, άγχος ή κατάθλιψη και κινητικά προβλήματα, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν νοσήσει.
Πιο ευάλωτες οι γυναίκες
Οι ασθενείς που μετείχαν στην έρευνα είχαν μέσο όρο ηλικίας 57 ετών και υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις, εργαστηριακά τεστ και ασκήσεις αντοχής, ενώ τους έλαβαν και συνεντεύξεις. Στους μετέχοντες υπήρχαν ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν αλλά δεν ήταν και οι πλέον εξασθενημένοι. Περίπου το 75% χρειάστηκε οξυγόνο κατά τη νοσηλεία, ωστόσο οι περισσότεροι δεν χρειάστηκε να ενταχθούν σε ΜΕΘ ή να διασωληνωθούν.
Οι γυναίκες εντοπίστηκε ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν παρατεταμένα συμπτώματα, κυρίως πνευμονολογικά προβλήματα και ψυχικής υγείας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν η κόπωση ή μυϊκή αδυναμία, που αναφέρθηκε από το 20% των ασθενών. Ωστόσο, το ποσοστό μειώθηκε σημαντικά από 12 μήνες μετά απ' ότι στο εξάμηνο, όπου τέτοια συμπτώματα αναφέρθηκαν από το 52%.
Προβλήματα στην αναπνοή
Από τα πλέον κοινά συμπτώματα στους σοβαρά ασθενείς, ήταν τα προβλήματα στην αναπνοή. Ορισμένα θέματα δεν θεωρούνται ότι συσχετίζονται με τη σοβαρότητα της αρχικής ασθένειας.
Για παράδειγμα, 244 ασθενείς υποβλήθηκαν σε πνευμονολογικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι έξι μήνες έως ένα χρόνο μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, δεν υπήρξε μείωση στα ποσοστά οξυγόνου, ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου.
«Η ανάγκη να κατανοήσουμε και να ανταποκριθούμε στο μακροχρόνιο Covid είναι όλο και πιεστική» αναφέρει άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Lancet σχετικά με τη μελέτη, καθώς συμπτώματα όπως η επίμονη κόπωση, η δύσπνοια και η κατάθλιψη θα μπορούσαν να εξασθενήσουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση του μακροχρόνιου Covid θεωρείται ιατρική πρόκληση με επείγοντα χαρακτήρα.