Έντονα αντέδρασε ο Ηλίας Μόσιαλος στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για εκστρατεία πειθούς μέσω μαζικών καθημερινών sms σε ανεμβολίαστους.
«Δεν είναι καλή ιδέα, δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ-1 ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LSE. «Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το sms; Όταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;» διερωτήθηκε.
Ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μελετά να ξεκινήσει από αύριο Δευτέρα 1 Νοεμβρίου εκστρατεία πειθούς, στέλνοντας καθημερινά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.
Επιπροσθέτως, ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας σημείωσε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται σε ατομικό επίπεδο και μάλιστα με χρήση προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας πως απαιτείται κοινή προσπάθεια πολιτείας αυτοδιοίκησης για να ενταθεί η ενημέρωση ως προς τον εμβολιασμό. «Σε όλο τον πλανήτη με συνεργατικές προσπάθειες όλων πολιτικών και κοινωνικών φορέων γίνεται η προσπάθεια», υποστήριξε τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.
Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος ζήτησε να περιμένουμε την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η οποία διαθέτει σοβαρούς επιστήμονες, που έχουν όλα τα στοιχεία: Την ηλικία των νοσούντων, σε ποια νοσοκομεία πηγαίνουν και πόσο αργά πάνε στο νοσοκομείο κλπ.
Επίσης, ο καθηγητής καταδίκασε απερίφραστα τον προπηλακισμό του κ. Βασιλακόπουλου, ωστόσο διαφώνησε με την άποψή του ότι δεν θέλει να κινηθεί νομικά. «Θα έπρεπε να κινηθεί νομικά, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν προπηλακισμοί», τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι συστηματικοί και να υπάρξει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου κάτι που σημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει η ίδια.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα πληροφορίες, το νέο υψηλό με 4.696 νέα κρούσματα, οδηγεί αναπόφευκτα σε σκέψεις για την επιβολή μέτρων, την ώρα ειδικά που αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 404 ασθενείς. Το Σάββατο, επίσης, ανακοινώθηκαν 38 νέοι θάνατοι οδηγώντας τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία στη χώρα μας σε 15.894.
Το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει την Επιτροπή των Ειδικών στη συνεδρίασή της, την προσεχή Τετάρτη.