Ο οδικός χάρτης για τη χαλάρωση των μέτρων-Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Ο οδικός χάρτης για τη χαλάρωση των μέτρων-Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Την Παρασκευή όπως όλα δείχνουν αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των μέτρων για το lockdown καθώς η κόπωση της κοινωνίας από τα αυστηρά μέτρα είναι μεγάλη. 

Το κυβερνητικό επιτελείο  σε συνεργασία με την επιτροπή των επιστημόνων προχωράνε διαδικασίες εξπρές προκειμένου όλοι να ενημερωθούν για τον οδικό χάρτη σταδιακής απελευθέρωσης του λιανεμπορίου και των οικονομικών δραστηριοτήτων συνολικά. 

Στις δέκα το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή και το ίδιο απόγευμα θα υπάρξουν οι ανάλογες ανακοινώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων δείχνει να μην αλλάζει από όλα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. 

Ειδικότερα:

  • Στις 22 Μαρτίου θα ανοίξουν κομμάτια του λιανεμπορίου (κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια).
  • Στις 29 Μαρτίου θα απελευθερωθεί το σύνολο του εμπορίου. 
  • Στις 12 ή 19 Απριλίου θα ανοίξει το κομμάτι της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους. 

Παράλληλα, εξετάζεται από το προσεχές σαββατοκύριακο να ισχύσει η διεύρυνση του ωραρίου στο οποίο επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 19:00 στις 21:00, όπως συμβαίνει και τις καθημερινές. 

Επίσης, ένα δεύτερο μέτρο που φαίνεται ότι θα σταματήσει να ισχύει είναι η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6.

Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ.

Στόχος του υπ. Παιδείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία όλα μαζί

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ξεδίπλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας για τα σχολεία, είπε πως στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν όλα μαζί, τονίζοντας ωστόσο, ότι μέχρι τις 29 Μαρτίου τα σχολεία παραμένουν κλειστά και στις 26 Μαρτίου η Επιτροπή θα κρίνει τα δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της.

Όπως είπε τα πανεπιστήμια παραμένουν με τηλεκπαίδευση μέχρι αρχές Ιουνίου και σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά τις 26 Μαρτίου να αρχίσουν οι πρακτικές ασκήσεις.

Θ. Σκυλακάκης: Το πολύμηνο απαγορευτικό αλλάζει την κοινωνική συμπεριφορά

Υπέρ του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το πολύμηνο απαγορευτικό αλλάζει την κοινωνική συμπεριφορά, και σημείωσε ότι «είναι ασφαλέστερο να έχεις κάποιον να δουλεύει με τα μέτρα, παρά να κάθεται και να έχει επαφές χωρίς τα μέτρα».