Προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα - Λίγες ώρες περιθώριο να φύγουν οι άμαχοι

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα - Λίγες ώρες περιθώριο να φύγουν οι άμαχοι

Συνεχίζονται για δέκατη ημέρα οι εμπόλεμες μάχες στην Ουκρανία με τις στρατιωτικές δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας να προσπαθούν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τη Μαριούπολη με σκοπό να την αποκόψουν από το ανατολικό κομμάτι της χώρας, την ώρα που έχουν ήδη καταλάβει τις περισσότερες περιοχές του νότου της χώρας. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Συγκεκριμένα, οι άμαχοι θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη της Ουκρανίας μεταξύ 12:00 και 17:00 ώρα Μόσχας (11:00-16:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας), σύμφωνα με τις αρχές της πόλης.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για την περίστασή είτε τα δικά τους αυτοκίνητα.

Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.

"Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν", σημείωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι αρχές της Μαριούπολης.

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλη.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Επόμενος μεγάλος στόχος των ρωσικών στρατευμάτων είναι η κατάληψη του Κιέβου με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται και τις ουκρανικές δυνάμεις να εμφανίζονται έτοιμες να αντισταθούν με κάθε τρόπο. 

Το Κίεβο κάνει λόγο για τουλάχιστον 350 αμάχους νεκρούς, όπως και περισσότερους από 9.000 Ρώσους στρατιώτες, χωρίς να αναφέρεται στις απώλειες μεταξύ του ουκρανικού στρατού.

Η Μόσχα από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι 2.870 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την ουκρανική πλευρά και 498 από τη ρωσική.