Στεγαστική «ασπίδα» σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες δημιουργεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δρομολογώντας ένα πλέγμα προγραμμάτων που δίνουν προσιτή στέγαση σε ευάλωτους, πολύτεκνους, τρίτεκνους και νέους.
Το νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου» αποτελεί την αιχμή του δόρατος, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 πολίτες να αποκτήσουν μέσω φθηνού δανεισμού τη δική τους πρώτη κατοικία.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 2 δισ. ευρώ και πλέον τα ηλικιακά κριτήρια των δικαιούχων διευρύνονται ώστε να αυξηθεί ο αριθμός τους. Στη νέα στεγαστική παρέμβαση εντάσσονται άγαμοι και ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 50 ετών, ενώ στην πρώτη φάση το ηλικιακό «ταβάνι» ήταν τα 39 έτη.
Διεύρυνση, όμως, έχουμε και στα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι ωφελούμενοι για να ενταχθούν θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ αν είναι άγαμοι, έως 28.000 ευρώ αν είναι ζευγάρια (το ποσό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί) και έως 31.000 ευρώ αν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες (το ποσό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί).
Στο πρόγραμμα εντάσσονται ακίνητα που έχουν αξία συμβολαίου έως 250.000 ευρώ, έως 150 τετραγωνικών μέτρων και κατασκευής έως και το 2007. Σε ό,τι αφορά το δάνειο, το 50% είναι άτοκο δάνειο από Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο μισό έντοκο τραπεζικό δάνειο.
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι οι οποίοι θα έχουν 75% άτοκο δάνειο και 25% έντοκο από το τραπεζικό σύστημα. Εκτιμάται ότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο των τραπεζών θα κινείται στην περιοχή του 2%, ενώ για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους θα είναι σχεδόν μηδενικό. Το χαμηλότοκο δάνειο θα καλύπτει το 90% του συμβολαίου, θα ανέρχεται έως 190.000 ευρώ, ενώ η διάρκειά του θα είναι από τρία έως 30 έτη.
Η δράση «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»
Ακολουθεί το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», του οποίου η επιδότηση ανεβαίνει στο 60% και ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση έως 13.330. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η διάταξη που οδηγεί σε βελτίωση των όρων της παρέμβασης. Το πλαίσιο προϋποθέσεων παραμένει ώστε να ενισχυθούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη.
Προς αυτή την κατεύθυνση για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένο ακίνητο. Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες, τα υλικά της ανακαίνισης, καθώς και τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν για την αναμόρφωσή του.
Πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή»
Η νέα πτυχή στη βεντάλια προγραμμάτων είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή». Στο πορτφόλιο του προγράμματος εντάσσονται εκτάσεις και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία του δημοσίου, τα οποία θα αξιοποιηθούν με στόχο τη στήριξη του ευάλωτου πληθυσμού.
Η δράση προβλέπει ανέγερση κοινωνικών κατοικιών για ωφελούμενους νέους έως 39 ετών, ενώ οι δαπάνες θα βαρύνουν τον εκάστοτε ανάδοχο. Η συμφωνία μεταξύ κράτους και αναδόχου θα είναι σαφής και ξεκάθαρη από την αρχή.
Ο ανάδοχος θα παραδίδει στο κράτος ένα συμφωνημένο μέρος σύγχρονων κατοικιών, τα οποία ακολούθως θα μισθώνονται από το κράτος σε ευάλωτους πολίτες, ενώ οι υπόλοιπες κατοικίες θα παραμένουν στην ιδιοκτησία του κατασκευαστή. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικογένειας έχει ήδη γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.