Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και ακινήτων στο 59% των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη στην εφορία και απλούστερες διαδικασίες για τις κατασχέσεις θυρίδων προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2018.
Παράλληλα κατά το τρέχον έτος θα διενεργηθούν περισσότεροι από 190.000 έλεγχοι σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και εκτεταμένοι έλεγχοι για τον περιορισμό στο λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών.
Στόχος είναι να βεβαιωθούν 3,2 δισ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς από τους ελέγχους και 6 δισ. ευρώ να εισπραχθούν από τα ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και αυτά που δημιουργηθούν εντός του έτους).
Η ΑΑΔΕ για να εισπράξει απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ενεργοποιεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των οφειλετών και καθιερώνει αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που συνοδεύονται με ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις ειδοποιήσεις και επιδόσεις για κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα προωθεί τη διασύνδεση του Taxis με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας και με το πληροφοριακό σύστημα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα.
Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προβλέπει τα εξής:
1. Διενέργεια 190.000 ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας
2. Εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης και 3,2 δισ. ευρώ από τα νέα χρέη του 2018.
3. Λήψη αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών) για 1. 000.000 οφειλέτες ή διαφορετικά στο 59% των οφειλετών που η Φορολογική Διοίκηση δύναται να λάβει μέτρα).
4. Εισήγηση κοινής Απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ και Υπουργού Οικονομικών κ σχετικά με τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας ακινήτου που κατάσχεται.
5. Διενέργεια τουλάχιστον 450 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 40%.
6. Διενέργεια τουλάχιστον 550 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα τουλάχιστον 20%.
7. Διενέργεια τουλάχιστον 1.250 ελέγχων από τις εφορίες Ανωνύμων Εταιρειών Φ.Α.Ε. με βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ και 1.100 ελέγχους επιστροφών φόρων με εισπραξιμότητα άνω του 15%.
Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, οι φορελεγκτές βάζουν στο στόχαστρο:
- Φορολογούμενους που υποβάλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Στόχος ο εντοπισμός παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.
- Υποθέσεις που αφορούν απάτη στον Φ.Π.Α.
- Εξαφανισμένους έμπορους με στόχο την απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 Α.Φ.Μ.
- Επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες αλλά και οι επιχειρήσεις με πειραγμένες ταμειακές μηχανές.