Αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας που γίνεται με εντατικούς ελέγχους και ξεκάθαρους κανόνες στη λειτουργία της αγοράς οδήγησε ώστε ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας να αποτελεί, για έναν ακόμη μήνα, την χαμηλότερη επίδοση στις χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τον πληθωρισμό τροφίμων.
Αυτό σημειώνουν, τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας - σύμφωνα με τη Eurostat - έκλεισε στο 0,5%, που είναι για έναν ακόμη μήνα η χαμηλότερη επίδοση στις χώρες της Ευρωζώνης (μέσος όρος 2,7%).
Αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας που γίνεται με εντατικούς ελέγχους και ξεκάθαρους κανόνες στη λειτουργία της αγοράς. Το υπουργείο Ανάπτυξης παραμένει προσηλωμένο στην προσπάθεια διαφύλαξης του υγιούς ανταγωνισμού και της προστασίας του καταναλωτή, με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί και ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για εκπτώσεις και προσφορές.
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο - Στο 2,4% στην ευρωζώνη
Νωρίτερα Eurostat ανακοίνωσε ότι στο 3,0% υποχώρησε ελαφρώς ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο ήταν στο 3,1% σε ετήσια βάση.
Στην Ευρωζώνη, επίσης διαφαίνεται μικρή υποχώρηση στο 2,4% από 2,5% τον Ιανουάριο, αν και οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στο 2,3%.
Σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,6% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη, όσο ακριβώς ανέμεναν οι αναλυτές, έναντι 2,7% του Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο πληθωρισμό στις τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων υπερδιπλασιάστηκε στο 3,1%.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (3,7%, έναντι 3,9% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,7%, έναντι 2,3% τον Ιανουάριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, έναντι 0,5% τον Ιανουάριο) και ενέργεια (0,2% τον Ιανουάριο).