Του Γιώργου Φιντικάκη
Στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου τοποθετούν οι γνωρίζοντες την ημερομηνία πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών προς τους δύο διεκδικητές του 50,1% των ΕΛΠΕ. Δηλαδή προς την ελβετική Glencore, και την ολλανδική Vitol, δύο από τους μεγαλύτερους traders πετρελαίου διεθνώς.
Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αναρτήθηκε η πρόσκληση για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή, ενώ επιπλέον οι δύο διεκδικητές έχουν ήδη επισκεφτεί τη ψηφιακή βάση (VDR) με τα δεδομένα των ΕΛΠΕ, προκειμένου να βρουν στοιχεία και πληροφορίες για τον όμιλο.
Τόσο η Vitol όσο και η Glencore, κατέχουν διυλιστήρια και πετρελαϊκές εταιρείες ανά τον κόσμο, επομένως έχουν την οικονομική επιφάνεια να καταβάλουν ποσά 1,1 δισ. ευρώ, όσο αποτιμάται, τουλάχιστον στο ταμπλό, το 50,1% του ελληνικού ομίλου. Και αυτό, καθώς χθες η κεφαλαιοποίησή τους έκλεισε στα 2,24 δισ. ευρώ, άρα το 50,1% αντιστοιχεί σε 1,1 δισ. ευρώ, δίχως να συνυπολογίζεται και το μάνατζμεντ, που επίσης συνοδεύει την πώληση του μετοχικού ποσοστού. Εκ των πραγμάτων επομένως, ο πήχης έχει τοποθετηθεί υψηλά, και μένει να αποδειχθεί αν η παρουσία στη τελική φάση των δύο παικτών, παρ'' ότι κολοσσοί στο είδος τους, αρκεί για να το εξασφαλίσει.
Αμφότεροι πάντως συνεργάζονται από παλαιά με τα ΕΛΠΕ, είναι από τους βασικούς traders που προμηθεύουν με πετρέλαιο την ελληνική εταιρεία και είχαν κομβικό ρόλο τόσο στην ελληνική κρίση του 2012 όσο και στην αντικατάσταση των παρτίδων του Ιράν.
Στις 18 Ιουλίου είχε ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ότι Glencore και Vitol περνούν οριστικά στην επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού, από την οποία έχουν κοπεί, λόγω μη πληρότητας των φακέλων τους, οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι: Δηλαδή. η κοινοπραξία Carbon Asset Management με την Alshaheen από το Κατάρ, η ιρακινή Alrai Group Holdings Limited και η Gupta Family Group Alliance, βρετανικής ιδιοκτησίας ενός ινδικής καταγωγής επιχειρηματία από τη Ν. Αφρική.