«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές της, εάν η Αθήνα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών», δήλωσε την Πέμπτη ο Klaus Regling, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αθήνα ενόψει του Εurogroup της Δευτέρας και των προσδοκιών της Κυβέρνησης για έστω κατ΄ αρχήν, πολιτική συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Αντ1, μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο, ο επικεφαλής του ESM, είπε ότι «οι πολιτικές διάσωσης της ευρωζώνης αποδίδουν», σημειώνοντας ότι τέσσερις από τις πέντε χώρες έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για το οποίο είχαν δεσμευθεί.
«Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά το μέγεθος των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλο και η διαχείριση τους τόσο αδύναμη όσο στην Ελλάδα», αναφέρεται στο προσχέδιο της ομιλίας του κ. Regling.
«Αλλά, η Ελλάδα μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα", συμπλήρωσε ο κ. Regling.
Ο επικεφαλής του ESM, τόνισε ακόμη ότι «η κρίση είναι πίσω μας και έχουμε βγει από αυτήν ισχυρότεροι από όσο ήμασταν παλαιότερα», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να δίδεται η εντύπωση ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε διαρκή φάση “επισκευών”.
J. Dijsselbloem: Εκταμιεύσεις των δόσεων, μόνο μετά από θετική αξιολόγηση των θεσμών
«Εκταμιεύσεις των δόσεων μπορούν να λάβουν χώρα μόνον αφού οι θεσμοί θα έχουν αξιολογήσει θετικά την υλοποίηση των απαιτούμενων μέτρων», ανέφερε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο.
Αναφερόμενος στην ατζέντα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου τόνισε: «Οι θεσμοί θα διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί επί της δεύτερης αξιολόγησης. Χρειάζεται ακόμη, μεταξύ άλλων, να επιτευχθεί συμφωνία για το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018, την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η (ολλανδική) κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ότι θα διατυπώσει την εισήγησή του προς το Εκτελεστικό του Συμβούλιο αναφορικά με την συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον υπάρξει καταρχήν συμφωνία επί της δέσμης των μέτρων (σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) συμφώνως και προς την υφιστάμενη πολιτική του ΔΝΤ.
Η απόφαση αυτή θα ληφθεί, μεταξύ άλλων, στη βάση μιας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Ρυθμίσεις για τα πιθανά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνονται στη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μάϊου 2016. Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τα εν λόγω μέτρα εξειδικεύτηκαν περαιτέρω».
Γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης ζητούν Moscovici και Dombrovskis
Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici.
«Μια συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως απαραίτητη... με μια μικρή προσπάθεια απ'' όλους τους μετέχοντες, μου φαίνεται εφικτή», δήλωσε ο Moscovici σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα ήταν πρόθυμη να συμβιβαστεί εφόσον της δοθούν περιθώρια να προστατεύσει εκείνους (τους πολίτες της) που έχουν πληγεί από την κρίση.
«Είναι σαφές ότι υπάρχει τώρα ανάγκη να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας», δήλωσε ο Pierre Moscovici.
Η καθυστέρηση κοστίζει σε όλους
Στο μεταξύ, με συνέντευξή του στο «euro2day», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, διαμηνύει ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα κοστίσει σε όλους και όχι μόνο στην Ελλάδα.
«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να βρεθεί συμφωνία πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί» τονίζει ενδεικτικά, και προειδοποιεί για τον κίνδυνο διολίσθησης στην αβεβαιότητα.
Χαιρετίζοντας την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και 2016, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και τους στόχους του 2017.
Όσον αφορά το 2018, παραδέχεται την ύπαρξη ενός μικρού κενού, το οποίο ωστόσο, κατά τον ίδιο, μπορεί να κλείσει «πολύ εύκολα».
Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνει ότι οι θεσμοί θα πρέπει να βρουν μία κοινή συνισταμένη ως προς τις προβλέψεις τους, καθώς δεν γίνεται να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από την Ε.Ε. και διαφορετικές από το ΔΝΤ.
«Οι θεσμοί πρέπει να συζητήσουν τις διαφορές τους στις προβλέψεις και ακολούθως τις αξιολογήσεις για το δημοσιονομικό κενό, δηλαδή τους στόχους του προγράμματος» αναφέρει, ενδεικτικά
Παράλληλα, καλεί τις ελληνικές αρχές να «ολοκληρώσουν την εφαρμογή όσων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν καθυστερήσει», παρότι διαπιστώνει αρκετή πρόοδο σ' αυτόν τον τομέα.
Φωτογραφία: SOOC
Διαβάστε ακόμα:
- Επωάζονται δραματικές εξελίξεις. Η Γερμανία κατά ΔΝΤ και ελληνικού κουρέματος
- Με "αμπαλάζ" οριακές μειώσεις σε ΦΠΑ-ΕΝΦΙΑ, έρχεται μείωση αφορολογήτου και συντάξεων