Το γενικό λογιστήριο του κράτους υπολόγισε στα 20-21 δισ. ευρώ ετησίως -ή στο 8-9% του ΑΕΠ τα μέτρα του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ. Η εφαρμογή τους χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα θα ανεβάσει το πρωτογενές έλλειμμα ακόμη και στο 7-8% ενεργοποιώντας αυτόματα τις έκτακτες διαδικασίες της Ευρώπης για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ενώ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι το ετήσιο κόστος των μέτρων που ενσωμάτωσε στο πρόγραμμά του ανέρχεται στα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κοστολόγησε μια προς μία τις εξαγγελίες με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού ανεβάζοντας το «καθαρό» κόστος στα 10,744 δισ. ευρώ μόνο για το 2024 χρονιά κατά την οποία είναι ζήτημα αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για πρόσθετα μέτρα στήριξης άνω του 1 δισ. ευρώ χωρίς να ληφθούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.
Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και το κόστος της εξαγγελίας για αύξηση των δαπανών υγείας στο 7,5% του ΑΕΠ και της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 19,7 δισ. ευρώ. Πώς προκύπτει αυτό το ποσό; Προς το παρόν, η κοστολόγηση έχει γίνει από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία ανά μέτρο ώστε να προκύψει πως συγκρατείται το δημοσιονομικό κόστος στα 5,5 δισ. ευρώ (αλλά και πώς θα βρεθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος). Η κοστολόγηση λοιπόν ανά μέτρο που προτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως εξής:
1.Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή κοστίζει 1,49 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση
2. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ώστε να υποχωρήσει στο κατώτερο επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 2 δισ. ευρώ.
3. Η επαναφορά της 13ης σύνταξης απαιτεί δημοσιονομικό χώρο 1 δισ. ευρώ.
4. Η αύξηση των μισθών στο δημόσιο κατά 10% οδηγεί σε άμεσο δημοσιονομικό κόστος 1,3 δισ. ευρώ κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου. Ωστόσο, επειδή η εξαγγελία συνοδεύεται με μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής βάσει του πληθωρισμού το κόστος ανεβαίνει στα 2 δισ. ευρώ τον δεύτερο χρόνο εφαρμογής, στα 2,3 δισ. ευρώ στον τρίτο χρόνο εφαρμογή3ς και στα 2,6 δισ. ευρώ στο τέταρτο χρόνο εφαρμογής.
5. Η αύξηση των συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά απαιτεί περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 830 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (και για μια τριετία) για την επιστροφή των αναδρομικών διεκδικήσεων συνολικού ύψους 830 εκατ. ευρώ.
6. Για τον διπλασιασμό του επιδόματος ενοικίου, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας, την πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα σχολικά γεύματα χρειάζεται επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση
Αυτές οι 6 βασικές παρεμβάσεις αλλά και τα υπόλοιπα μικρότερου δημοσιονομικού κόστους μέτρα συγκροτούν ετήσιο λογαριασμό 10,7 δισ. ευρώ για το πρώτο έτος εφαρμογής των μέτρων, 11,7 δισ. ευρώ για το δεύτερο έτος, 12,3 δισ. ευρώ για το τρίτο έτος και 12 δισ. ευρώ για το τέταρτο έτος.