Ο όρος «Υπέροχοι 7» που βασίζεται στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία γουέστερν, κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χρηματιστηριακές αναλύεις και εκθέσεις. Αφού οι 7 αποτελούν το 30% της συνολικής αποτίμησης των εταιρειών που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500. Και η απόδοση των μετοχών των «Υπέροχων 7» αποτελεί σε μεγάλο βαθμό, το βασικό αίτιο των υψηλών πτήσεων που καταγράφει η Wall Street, από το 2023 μέχρι σήμερα.
Ήταν το 2023 όταν η Bank of America, μέσω του αναλυτή της Michael Hartnett, υιοθετούσε αυτόν τον όρο, στα πλαίσια της ομαδοποίησης των τεχνολογικών εταιρειών που έκαναν τη διαφορά στον S&P 500. Οι μετοχές των «Υπέροχων 7» ή «Magnificent Seven», όπως ονομάζονται στη Wall Street είναι οι μετοχές της Alphabet (Google), της Amazon, της Apple, της Meta Platforms (Facebook), της Microsoft, της Nvidia και της Tesla.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων εταιρειών; Η τεχνολογική καινοτομία, η κυριαρχία στην αγορά, η απόδοση με χρηματοοικονομικούς όρους, το ισχυρό «Brand Name», η έρευνα και η ανάπτυξη (R&D), καθώς και η παγκόσμια εξάπλωση των δραστηριοτήτων τους. Και όσοι επενδυτές εμπιστεύτηκαν από την πλευρά τους το “success story” των «Υπέροχων 7», έχουν ανταμειφθεί πολύ ικανοποιητικά.
Μέσα στην τελευταία πενταετία η μετοχή της Alphabet απέδωσε περίπου +240%, της Amazon +105%, της Apple +331%, της Meta +170%, της Microsoft +235%, της Nvidia +3.000% και της Tesla +1.240%.
Ωστόσο, σήμερα ο «νονός» των Υπέροχων 7, ο ίδιος ο Michael Hartnett της Bank of America, σε πρόσφατη έκθεση του αναφέρει, ότι η «χρυσή εποχή» των επτά μετοχών πλησιάζει στο τέλος της. Ειδικά, μετά από τη μάχη της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην οποία οδηγείται το συγκεκριμένο οικοσύστημα από την κινεζική DeepSeek.
Τα μεγάλα ερωτήματα που συνόδευαν τις μετοχές των «Υπέροχων 7», ήταν κατά βάση τρία. Το πρώτο ήταν το κόστος της ανάπτυξης τους, που είναι υπερβολικό. Το δεύτερο ήταν το ενεργειακό κόστος που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Και το τρίτο αφορούσε τα τελικά έσοδα και κέρδη από την εμπορική εκμετάλλευση των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.
Για παράδειγμα, η Meta Platforms / Facebook κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της, ανέφερε ότι οι εφαρμογές της έχουν κατακτήσει ένα μερίδιο της τάξης των 500 εκατ. ενεργών χρηστών, ότι το opex, δηλαδή το λειτουργικό κόστος, ανέρχεται σε ετήσια βάση κοντά στα $96-98 δισ. και ότι τα capex, δηλαδή οι αναγκαίες νέες κεφαλαιακές δαπάνες μέσα στο 2025, θα προσεγγίσουν τα $65 δισ. Μέσα σε αυτά τα κόστη συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία data centers, η αγορά chips και φυσικά η έρευνα και η ανάπτυξη καινοτομικών λύσεων.
Η Alphabet / Google, σκοπεύει να δαπανήσει σε capex μέσα στο 2025, περισσότερα από $75 δισ. Ένα ποσό αυξημένο κατά 43% από το 2024. Η Microsoft προβλέπει στο πλάνο της ανάπτυξη νέων data center με συνολικό κόστος πέριξ των $80 δισ. Τέλος, η Amazon θα προβεί σε επενδύσεις $75 δισ. στον τομέα των ψηφιακών υποδομών, για την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η εμφάνιση της DeepSeek σύμφωνα με την BofA, έθεσε σε πλήρη αμφισβήτηση τη χρηματιστηριακή πρωτοκαθεδρία των μετοχών των «Υπέροχων 7». Η start-up από το μακρινό Χανγκζού προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων τόσο στη Silicon Valley όσο και στη Wall Street κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα. Έτσι το μεγάλο ερώτημα γύρω από τις τεράστιες δαπάνες στον χώρο των υποδομών των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης, έγινε ακόμα πιο έντονο. Αφού η εντύπωση ότι η κινεζική DeepSeek τα κάνει όλα πιο γρήγορα και πιο φθηνά, έριξε ένα βαρύ ίσκιο στο λαμπρό φωτεινό χρηματιστηριακό γουέστερν των «Υπέροχων 7».
Σύμφωνα με την έκθεση, η εντύπωση που αποτυπώθηκε στο μυαλό των χρηστών Τεχνητής Νοημοσύνης και κυρίως στο μυαλό των επενδυτών είναι ότι το DeepSeek-R1 αποδίδει όσο και τα αντίστοιχα μοντέλα της OpenAI και της Anthropic, ενώ και το DeepSeek-V3 στέκεται επάξια σε κάθε σύγκριση με τα αντίστοιχα μοντέλα ΑΙ των αμερικανικών τεχνολογικών «κολοσσών». Και όλα αυτά με πολύ λιγότερες επενδύσεις και με τη χρήση chips χαμηλότερης τεχνολογίας και απόδοσης.
Τόσο η Bank of America όσο και η JPMorgan, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ενώ το οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι χρήστες της θα βγουν ωφελημένοι από τις εξελίξεις, οι επτά κυρίαρχες τεχνολογικές μετοχές θα κλείσουν τον υπέροχο κύκλο τους. Με δεδομένο ότι οι υψηλές λειτουργικές δαπάνες και οι διαρκείς κεφαλαιακές απαιτήσεις, θα επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους και τις προοπτικές τους, σε αντίθεση με το μοντέλο «ελαφράς ταξιαρχία» που ακολουθεί η DeepSeek.