Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων: Θα μετανιώναμε για πάντα ένα no-deal Brexit

Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων: Θα μετανιώναμε για πάντα ένα no-deal Brexit

Η Βρετανία θα μετάνιωνε για πάντα μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ, τονίζοντας ότι η βουλή θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η συνέντευξή του στους Times δημοσιεύεται με την εφημερίδα να γράφει ότι κυβερνητικά έγγραφα προειδοποιούν πως το σύστημα μαζικών μεταφορών της χώρας κινδυνεύει με υπερφόρτωση σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ενώ η Guardian έγραψε ότι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι θα προκληθούν βουνά από κοπριά και απόβλητα.

Χωρίς μια συμφωνία η Βρετανία διακινδυνεύει μεγάλη αναταραχή στις εμπορικές της σχέσεις με την ΕΕ αφήνοντας τις βρετανικές επιχειρήσεις έξω από τις πανευρωπαϊκές αλυσίδες προμήθειας προϊόντων, προειδοποιεί ο Κλαρκ στη συνέντευξή του.

"Αν κάνουμε αυτό (την έξοδο χωρίς συμφωνία) που θεωρώ λάθος θα μετανιώναμε για πάντα, θα γραφόταν στα βιβλία της Ιστορίας ακριβώς όπως και τα επιτεύγματα της πρώτης Βιομηχανικής Επανάστασης", τόνισε.

Το κοινοβούλιο χρειάζεται να εγκρίνει μια συμφωνία μέχρι τα μέσα αυτού του μήνα, πρόσθεσε, επικαλούμενος κάποιες επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει διστακτικές στην αποστολή προϊόντων στην Ιαπωνία ή την Νότια Κορέα αν δεν είναι σαφές κατά πόσο θα επιβαρύνονταν με δασμούς όταν θα έφθαναν.

"Ο κόσμος λέει ''τα πράγματα πάντα αποφασίζονται το 59ο λεπτό της 11ης ώρας''. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πού είναι το νήμα. Το νήμα δεν είναι η 29η Μαρτίου", είπε ο Κλαρκ.

Το υπουργείο Μεταφορών της χώρας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία που θα προκαλούσε χάος στο σύστημα Μεταφορών, σύμφωνα με ένα έγγραφο που διέρρευσε στην Times.

Επίσης, έχουν υπάρξει προβλέψεις για κυκλοφοριακό χάος σε κομβικές οδικές αρτηρίες της νοτιοανατολικής Αγγλίας εξαιτίας των τελωνειακών ελέγχων στα φορτηγά που επιχειρούν να διασχίσουν το κανάλι της Μάγχης από το Ντόβερ, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι για φεριμπότ στην Ευρώπη.

Σε άλλο δημοσίευμα, η Guardian αναφέρει ότι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η Βρετανία θα δυσκολευτεί στην εξαγωγή αποβλήτων και ζώων, γεγονός που θα οδηγήσει σε υπερβολικές συγκεντρώσεις απορριμμάτων και κοπριάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ