Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα ίσως κατευθύνεται για ένα νέο μνημόνιο αλλά και για εκλογές προχωρά το CNBC, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2016 μετά από 10 χρόνια λιτότητας και μνημονίων. Ωστόσο, τα καλά νέα ίσως επισκιαστούν από τους φόβους για μια ακόμα οικονομική διάσωση της χώρας.
«Η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της διαφωνούν και πάλι, καθώς οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Αθήνα να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να πάρει κι άλλα χρήματα από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα. Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης έχει πάρει παράταση και για την ώρα δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για να επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τους όρους του προγράμματος και συνεπώς ότι μπορεί να λάβει την επόμενη δόση. Αυτό θέτει σε αμφισβήτηση τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τη Societe Generale, εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πολύ για να πληρώσει μέχρι τον επόμενο Ιούλιο τα 8 δισ. ευρώ που χρωστάει σε κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές. Επίσης, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα σταματήσουν.
«Χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα δε θα μπορεί να εκδώσει νέο χρέος σύντομα. Άρα θα χρειαζόταν ένα νέο πρόγραμμα», δήλωσε ο Yvan Mamalet, οικονομολόγος στην Societe Generale.
«Πρέπει να εργαστούμε και πάλι πάνω στις ίδιες διαφωνίες: η αγορά εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, ο ενεργειακός τομέας αλλά και άλλοι κλάδοι, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που συμφωνήθηκε για το 2018», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μια συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας για τα έτη μετά το 2018 είναι επίσης απαραίτητη. Σημειώνεται πως το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Ιούνιο του 2018.
Μία ακόμα εκτίμηση του CNBC κάνει λόγο για πρόωρες εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πια την ίδια υποστήριξη όπως όταν ανέλαβε την εξουσία.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία, εάν γίνονταν νέες εκλογές. Όπως δήλωσε ο οικονομολόγος της Societe Generale, μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής ένα παραδοσιακό κόμμα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τις αγορές. Από την άλλη, οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα επεδίωκε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του προγράμματος, γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει την κατάσταση της αγοράς».