Του Γιώργου Φιντικάκη
Καμία πλέον δικαιολογία δεν μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση για να μην δρομολογήσει την αφαίρεση της εταιρείας ELFE από τα χέρια του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μετά και τις δικαστικές εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας για μιαν υπόθεση γύρω από την οποία τρέχουν παράλληλα... πέντε διαφορετικές εισαγγελικές έρευνες, όπως εκείνη για το ρόλο του Μ.Πετσίτη, συμβούλου του Νίκου Παπά.
Στην προ ημερών απόφασή του το Πολυμελλές Πρωτοδικείο Αθηνών βάζει τέλος στη φάμπρικα με τις μεταχρονολογημένες επιταγές, ενώ παράλληλα λύνει και τα χέρια της ΔΕΠΑ να ορίσει νέο μάνατζμεντ στη λιπασματοβιομηχανία ως ο νούμερο ένα πιστωτής της, προκειμένου να αποκατασταθεί η κανονικότητα και η νομιμότητα στη πολύπαθη βιομηχανία.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να καλύπτεται πίσω από τη Δικαιοσύνη, η οποία με δικές της αποφάσεις, τη τριετία 2015-2018, είχε επιτρέψει στην ELFE να συνεχίζει να τροφοδοτείται με αέριο από τη ΔΕΠΑ, πληρώνοντας την με μεταχρονολογημένες επιταγές, και μάλιστα 6μηνιαίες.
Ταυτόχρονα, που είναι και το κυριότερο, η απόφαση ενισχύει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα, όπως να αντικαταστήσει το μάνατζμεντ Λαυρεντιάδη που κρατά ακόμη ανενόχλητο το τιμόνι της ELFE, ζητώντας την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, σενάριο που εξετάζει καιρό τώρα, η διοίκηση της ΔΕΠΑ, όπως η ίδια έχει αποκαλύψει, δίχως ωστόσο αυτό να γίνεται πράξη.
Επιθυμούν το θέμα να «θαφτεί»
Το γεγονός ότι παρ'' ότι υπάρχει το νομικό υπόβαθρο για κάτι τέτοιο, το αίτημα για αναγκαστική διαχείριση δεν έχει ακόμη προχωρήσει, αποδίδεται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε πρόσωπα εντός της κυβέρνησης που επιθυμούν ενόψει εκλογών, το θέμα να μην πάρει περαιτέρω διαστάσεις, και ει δυνατόν να ξεχαστεί.
Εντός της Δικαιοσύνης φαίνεται ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν είναι διατεθειμένοι να εκτεθούν διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς, παρ'' ότι στην αντιπολίτευση δεν αποκλείουν να υπάρξει προσπάθεια «δικαστικής εμπλοκής», όπως είχε συμβεί προ ενός έτους με την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να μην προκύψει πρόβλημα στο Μαξίμου ενόψει των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση δικαιολογία για περαιτέρω αναβολή αποφάσεων και ενεργειών, όπως οι όροι για την από εδώ και πέρα τροφοδοσία της ELFE, και η θέση της εταιρείας σε αναγκαστική διαχείριση, δεν υπάρχει. Στο συνέδριο των Δελφών, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δ.Τζώρτζης είχε δηλώσει ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται αυτή τη περίοδο να προχωρήσει σε αίτημα υπαγωγής της λιπασματοβιομηχανίας σε αναγκαστική διαχείριση, κάτι που μένει να γίνει και πράξη.
Αν η ΔΕΠΑ έπαιρνε εντολή από τους μετόχους της και τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, θα μπορούσε να κινήσει άμεσα νομικές διαδικασίες, δηλαδή να προσφύγει στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου και η έδρα της ELFE, και να απαιτήσει να αντικατασταθεί άμεσα το υφιστάμενο μάνατζμεντ, από μια συμβουλευτική ελεγκτική εταιρεία, όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Αλλά όσο αυτό καθυστερεί να συμβεί, τόσο θα ενισχύονται τα λεγόμενα του πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκου, ο οποίος είχε καταγγείλει τη πολιτική ηγεσία για αδράνεια στη λήψη μέτρων υπαγωγής της λιπασματοβιομηχανίας σε αναγκαστική διαχείριση. Ανεξάρτητα αν ευσταθούν ή όχι τα λεγόμενα του, ο πρώην μάνατζερ έχει καταγγείλει ότι καθαιρέθηκε, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απόφαση που ο ίδιος είχε λάβει το φθινόπωρο του 2017, να ληφθούν σειρά δικαστικών ενεργειών κατά της ELFE. Τα παραπάνω δεν έχουν διαψευσθεί.
Πέντε δικαστικές έρευνες
Στην πράξη η υπόθεση ELFE gate, βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Τρεις ποινικές διώξεις, και δύο έρευνες, αυτή για το ρόλο Πετσίτη, και εκείνη από την Αρχή Καταπολέμησης του «Μαύρου Χρήματος», (σ.σ: η τελευταία ξεκίνησε προ διετίας επί Γ.Παντελή, αλλά αγνοείται ακόμη το πόρισμα της νυν επικεφαλής της Α.Ζαίρη), καλούνται να βρουν τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, βάζοντας στο κάδρο συγκεκριμένα πρόσωπα γύρω από τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τις σχέσεις επιχειρηματιών με πολιτικά πρόσωπα.
Τη στιγμή αυτή έχουν ασκηθεί δύο ποινικές διώξεις κατά του Λ. Λαυρεντιάδη και συνεργατών του, μια από την Οικονομική Εισαγγελία (Ιούλιος 2018) για κακουργηματική απάτη και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μετά από μήνυση της ΔΕΠΑ, και μία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (Ιανουάριος 2019) για απάτη κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος μετά από μήνυση της Alpha Bank το 2016. Επίσης ποινική δίωξη έχει ασκηθεί κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών (Νοέμβριος 2018) για τα χρέη 126 εκατ. ευρώ της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.