Τον τρόπο με τον οποίο πολιτικοί παράγοντες επηρέασαν αρνητικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα στη ζώνη του ευρώ την περίοδο 1999 και 2015 αναλύει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με αυτή, κάποιες από τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ευρωζώνη αυτή την περίοδο έχουν τις ρίζες τους στην στρεβλή πολιτική κινήτρων τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο, ενώ χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα προγράμματα στήριξης προκύπτουν ενδείξεις για μια σειρά από προκαταλήψεις δημοσιονομικής πολιτικής. Η ύπαρξη εθνικών και υπερθνικών δημοσιονομικών κανόνων δεν έχει εξαλείψει επιτυχώς αυτές τις προκαταλήψεις, σημειώνει η έκθεση.
Ένα παράδειγμα ακραίας και επικίνδυνης στρέβλωσης είναι η αντίληψη από πολλούς αναλυτές ότι η ευρωπαϊκή δημοσιονομική διακυβέρνηση απαλλάσσει τις χώρες από τις εθνικές τους ευθύνες. Αυτό, τονίζει το ΔΝΤ, απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς η δημοσιονομική πολιτική είναι, πρώτα και κύρια, εθνική αρμοδιότητα. Ο συνδυασμός αυτής της παρεξήγησης με την επικράτηση της εθνικής διάστασης της πολιτικής συνιστά ένα επικίνδυνο μίγμα.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τον κατάλληλο σχεδιασμό των πολιτικών είναι η συγκέντρωση της πολιτικής και κοινωνικής στήριξης.