Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό που καθιστά τις άμεσες πληρωμές σε ευρώ πλήρως διαθέσιμες στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην ΕΕ και στις χώρες του ΕΟΧ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τη στρατηγική αυτονομία του ευρωπαϊκού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς θα συμβάλουν στη μείωση τυχόν υπερβολικής εξάρτησης από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και υποδομές τρίτων χωρών.
Η βελτίωση των δυνατοτήτων των ταμειακών ροών θα αποφέρει οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και θα επιτρέψει καινοτόμες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
Ο κανονισμός για τις άμεσες πληρωμές θα επιτρέψει στους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα εντός δέκα δευτερολέπτων οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ακόμη και εκτός ωραρίου, όχι μόνο εντός της ίδιας χώρας αλλά και σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ (Ο κανονισμός λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες οντοτήτων εκτός ζώνης του ευρώ).
Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, όπως οι τράπεζες, που παρέχουν συνήθεις μεταφορές πιστώσεων σε ευρώ, θα πρέπει να προσφέρουν την υπηρεσία αποστολής και λήψης άμεσων πληρωμών σε ευρώ. Οι χρεώσεις που ισχύουν (εάν υπάρχουν) δεν πρέπει να είναι υψηλότερες από τις χρεώσεις που ισχύουν για τις συνήθεις μεταφορές πίστωσης.
Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά από μια μεταβατική περίοδο που θα είναι ταχύτερη στη ζώνη του ευρώ και μεγαλύτερη στη ζώνη εκτός ευρώ, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο προσαρμογής.
Ο κανονισμός παρέχει πρόσβαση στα ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος (PIEMIs) στα συστήματα πληρωμών, τροποποιώντας την οδηγία για το οριστικό διακανονισμό (SFD).
Ως αποτέλεσμα, οι εν λόγω οντότητες θα καλύπτονται από την υποχρέωση να προσφέρουν την υπηρεσία αποστολής και λήψης άμεσων μεταφορών πίστωσης, μετά από μια μεταβατική περίοδο. Ο κανονισμός περιλαμβάνει κατάλληλες διασφαλίσεις για να διασφαλιστεί ότι η πρόσβαση των PIEMIs στα συστήματα πληρωμών δεν συνεπάγεται πρόσθετο κίνδυνο για το σύστημα.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πάροχοι υπηρεσιών άμεσων πληρωμών θα πρέπει να επαληθεύουν ότι ο IBAN και το όνομα του δικαιούχου ταυτίζονται, προκειμένου να προειδοποιούν τον πληρωτή για πιθανά λάθη ή απάτη πριν από την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής. Η απαίτηση αυτή θα ισχύει και για τις τακτικές μεταφορές.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ένωσης κεφαλαιαγορών.