Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε σήμερα τα σχέδιά της να πατάξει τα ανταγωνιστικά φορολογικά καθεστώτα που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σε μια κίνηση που αναμένεται να βοηθήσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν αύξηση των δημόσιων εσόδων ώστε να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν πολυεθνικοί κολοσσοί και πλούσιοι ιδιώτες.
Με αυτά τα δεδομένα υπόψη, η Κομισιόν δήλωσε ότι θα διευρύνει τον φορολογικό κώδικα δεοντολογίας ώστε να αντιμετωπίσει τα καθεστώτα προνομιακής φορολόγησης μεγάλων εταιρειών που εφαρμόζουν κάποια κράτη μέλη, και τα οποία έχουν ευρύτερα δυσμενείς συνέπειες, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Προς το παρόν, η ΕΕ μπορεί μόνο να αξιολογήσει τα «προνομιακά» καθεστώτα, τις περιπτώσεις για παράδειγμα όπου μια χώρα εφαρμόζει έναν φορολογικό συντελεστή για τις εγχώριες εταιρείες και έναν διαφορετικό για τις πολυεθνικές.
Τα προηγούμενα σχέδια της ΕΕ για αλλαγή των φορολογικών κανόνων σταμάτησαν λόγω της δυνατότητας των κρατών μελών να ασκούν βέτο, πράγμα που επιτρέπει σε μία και μοναδική χώρα να μπλοκάρει φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα όμως εξετάζει τις δυνατότητες παράκαμψης αυτού του συστήματος, πιθανότατα με την ενεργοποίηση ενός άρθρου της Συνθήκης της ΕΕ που επιτρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις από την πλειοψηφία όταν τίθενται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Οι αλλαγές των ευρωπαϊκών κανόνων φορολόγησης είναι πιθανό να συναντήσουν την αντίθεση των κρατών μελών που δηλώνουν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα ζημιώσουν την οικονομία τους.
Τον Μάιο η Κομισιόν κατονόμασε έξι ευρωπαϊκές χώρες – την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία – που εφαρμόζουν φορολογικά συστήματα που επιτρέπουν σε μεγάλες επιχειρήσεις να αποφεύγουν τη φορολόγηση.
Ανάμεσα στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών υπηρεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα έσοδα από ψηφιακές πλατφόρμες σε μια απόπειρα να βοηθήσει τις χώρες να εισπράξουν φόρους από τις ψηφιακές εταιρείες.
Ωστόσο τα σχέδια της Επιτροπής για τη είσπραξη φόρων από ψηφιακούς κολοσσούς δέχτηκαν πλήγμα σήμερα με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ να ακυρώσει την απόφαση της Κομισιόν για πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ στην Apple.