Στο θέμα της χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας αναφέρθηκε σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, λέγοντας οτι στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου το σύνολο των δεσμεύσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας υλοποιήθηκε στο ακέραιο.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο οκτάμηνο του έτους, με τους δύο κατεξοχήν τύπους πιστοδοτικών συμβάσεων, δηλαδή δάνεια τακτής λήξης και μέσω αλληλόχρεων λογαριασμών, δόθηκαν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνολικά 23.254 νέες πιστώσεις για το συνολικό ποσό των 5.243.854.700 ευρώ, είπε ο κ. Βασίλης Ράπανος.
Οι μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 5 εκατ. έλαβαν νέες χορηγήσεις ποσού 2,06 δις, και οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 5 εκατ. έλαβαν δάνεια ύψους 3,2 δις ευρώ.
«Το μεγαλύτερο μέρος των νέων χρηματοδοτήσεων διατέθηκε στους κλάδους της ενέργειας, των τροφίμων και ποτών, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, στις κατασκευές, και στον αγροτικό τομέα, δηλαδή σε βασικούς τομείς δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Ράπανος.
Εάν ληφθούν υπόψη όλες οι χρηματοδοτήσεις, που αφορούν ναυτιλιακά, κοινοπρακτικά, ομολογιακά δάνεια στο σύνολο της οικονομίας, δηλαδή όχι μόνο τα δάνεια που δόθηκαν στις μικρές επιχειρήσεις, το συνολικό ποσό χορηγήσεων ανήλθε στα 11,2 δις ευρώ το 8μηνο.
Ο πρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε ότι όλες οι τράπεζες επιδιώκουν να βρουν αξιόχρεους πελάτες και να διοχετεύσουν την αυξημένη ρευστότητα που διαθέτουν αυτή την περίοδο.
«Δεν μπορούμε όμως να παραβιάσουμε βασικές αρχές υγιούς χρηματοδότησης και τα κριτήρια που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», είπε.
«Ο δείκτης ‘κύκλος εργασιών ανά απασχολούμενο’ στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 9 υπαλλήλους αλλά και στο σύνολο της οικονομίας είναι ο τρίτος μικρότερος στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 56,2 χιλιάδων ευρώ ετησίως όταν στην Ιρλανδία είναι 312.000, στην Ισπανία είναι 90.000, στην Ιταλία 105.000 και την Κύπρο 84.500 ευρώ».
Παρά τα δυσμενή αυτά στοιχεία για το μέγεθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευρυνθεί η χρηματοδοτική βάση, ανέφερε ο κ. Ράπανος.
«Η προσπάθεια, ωστόσο, πρέπει να είναι κοινή. Η Πολιτεία να συνεχίσει τις διαρθρωτικές της παρεμβάσεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα κλίμα μόνιμης και υψηλής ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις να βελτιώσουν την οικονομική τους εικόνα και τα οικονομικά τους στοιχεία, ώστε να ανταποκρίνονται σε ελάχιστα πιστοδοτικά κριτήρια. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να κατανοήσουν ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να αυξήσουν το μέγεθος τους αξιοποιώντας και τα κίνητρα, φορολογικά και άλλα, για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες».