Αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της British Airways και της easyJet, προέτρεψαν σήμερα την βρετανική κυβέρνηση να υιοθετήσει τους μοριακούς ελέγχους ως εναλλακτική στην καραντίνα έως το τέλος του μήνα, καθώς πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία» να σωθεί η αεροπορική βιομηχανία.
Υπουργοί της κυβέρνησης έχουν δηλώσει τις τελευταίες μέρες ότι σκέφτονται να εισάγουν τα τεστ προκειμένου να μειωθεί ο ισχύων κανονισμός που επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους φτάνουν στη Βρετανία από χώρες με υψηλά ποσοστά μετάδοσης του ιού, κανονισμός που έχει «γονατίσει» την τουριστική βιομηχανία.
Η Airlines UK, φορέας του κλάδου που εκπροσωπεί εταιρείες όπως η British Airways, η easyJet,η Ryanair, η Virgin Atlantic, η TUI , η Jet2 και άλλες, δήλωσε ότι απαιτείται κάποια ενέργεια έως το τέλος του μήνα.
«Σας καλούμε να ανακοινώσετε και να εφαρμόσετε μια πολιτική μοριακών ελέγχων πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα», αναφέρει ο φορέας σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Διακυβεύονται πάρα πολλά. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε με οικονομική καταστροφή».
Η IAG – ιδιοκτήτρια της British Airways – ένωσε σήμερα τη φωνή της με αυτή των easyJet και Ryanair, προειδοποιώντας ότι η ταξιδιωτική ζήτηση έχει ατονήσει εξαιτίας της επιβολής καραντίνας, διαλύοντας τις ελπίδες των αεροπορικών εταιρειών για ανάκαμψη έπειτα από την απόλυτη καθήλωση που είχε επιβάλει η πανδημία.
Στην επιστολή της, η Airlines UK επισημαίνει στον Μπόρις Τζόνσον ότι, αν επιθυμεί η Βρετανία, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες για το Brexit, να διατηρήσει τις διεθνείς συνδέσεις της, θα πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική μοριακών ελέγχων και άλλη στήριξη για τον κλάδο των αερομεταφορών προτού να είναι πολύ αργά.
«Πρέπει να αδράξετε την τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο αεροπορικός κλάδος, και μαζί του ένα κομμάτι της ευημερίας της Βρετανίας», τονίζεται στην επιστολή.
Οι αεροπορικές εταιρείες που έχουν τη βάση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ανακοινώσει ή επεξεργάζονται πάνω από 30.000 περικοπές θέσεων εργασίας, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες στα αεροδρόμια και άλλους σχετιζόμενους κλάδους.
Οι εταιρείες επιθυμούν να δώσει η κυβέρνηση το πράσινο φως σε ένα σχέδιο που προβλέπει ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα αν παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο και άλλο ένα πέντε μέρες αργότερα.